Σε κάνει «Μαθουσάλα»: Το Νο1 φρούτο που προτείνουν οι επιστήμονες για μακροζωία


Μια καλή διατροφή, με κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε ημερήσια βάση, είναι ιδιαίτερα σημαντική για να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια και καλύτερη ποιότητα ζωής.Φυσικά, είναι σημαντικό να έχουμε ποικιλία εποχιακών προϊόντων στο τραπέζι μας, ωστόσο υπάρχει ένα φρούτο το οποίο εντυπωσιάζει τους επιστήμονες με τα οφέλη του ως προς την υγεία και τη μακροζωία, σύμφωνα με το Healthstat.gr.Θυμηθείτε επίση…

...ς πώς θα κάνετε αποτοξίνωση πριν το καλοκαίρι: Τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής που θα σε βοηθήσουν να χάσεις κιλάΠρόκειται για το ρόδι, το οποίο είναι χαμηλό σε θερμίδες και λίπος, αλλά υψηλό σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Ειδικότερα, ένα μετρίου...

Μια καλή διατροφή, με κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε ημερήσια βάση, είναι ιδιαίτερα σημαντική για να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Φυσικά, είναι σημαντικό να έχουμε ποικιλία εποχιακών προϊόντων στο τραπέζι μας, ωστόσο υπάρχει ένα φρούτο το οποίο εντυπωσιάζει τους επιστήμονες με τα οφέλη του ως προς την υγεία και τη μακροζωία, σύμφωνα με το Healthstat.gr.

Θυμηθείτε επίσης πώς θα κάνετε αποτοξίνωση πριν το καλοκαίρι: Τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής που θα σε βοηθήσουν να χάσεις κιλά

Πρόκειται για το ρόδι, το οποίο είναι χαμηλό σε θερμίδες και λίπος, αλλά υψηλό σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Ειδικότερα, ένα μετρίου μεγέθους ρόδι (282 γρ.) προσφέρει, με βάση τα στοιχεία του «Food Data Central»:

  • Θερμίδες: 234
  • Πρωτεΐνη: 4,7 γρ.
  • Λίπος: 3,3 γρ.
  • Υδατάνθρακες: 52 γρ.
  • Ζάχαρη: 38,6 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 11,3 γρ.
  • Ασβέστιο: 28,2 mg
  • Μαγνήσιο: 33,8 mg
  • Σίδηρο: 0,85 mg
  • Φώσφορο: 102 mg
  • Κάλιο: 666 mg
  • Βιταμίνη C: 28,8 mg
  • Βιταμίνη B9 (φυλλικό οξύ): 107 mcg

Καλοκαιρινά φρούτα
Καλοκαιρινά φρούτα

Ρόδι και μακροζωία

Όπως αναφέρει η ιατρική ιστοσελίδα «Medical News Today», τα ρόδια περιέχουν μια ουσία που λέγεται «ουρολιθίνη Α», η οποία έχει πιθανές αντιγηραντικές ιδιότητες, όπως έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες σε ζώα. Ειδικότερα, η ουσία αυτή ενθαρρύνει τη «μιτοφαγία», ένα μηχανισμό των κυττάρων για την απομάκρυνση και καταστροφή των μη λειτουργικών μιτοχονδρίων από τον οργανισμό.

Μάλιστα, επιστήμονες από το «École Polytechnique Fédérale in Lausanne» της Ελβετίας έχουν ήδη ξεκινήσει τις μελέτες σε ανθρώπους και αναφέρουν ότι τα μέχρι τώρα ευρήματα είναι «πολλά υποσχόμενα».

Επιπλέον, μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Pharmacognosy Magazine», διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ροδιού αύξησε το προσδόκιμο ζωής, τη γονιμότητα και την ανάπτυξη των σκουληκιών «Caenorhabditis elegan». Άλλη μελέτη πάλι στα ίδια σκουλήκια επιβεβαίωσε τα παραπάνω ευρήματα και ανακάλυψε σημαντική μείωση και στο σπλαχνικό τους λίπος.

Παράλληλα, τα ρόδια φαίνεται ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν πρόωρη γήρανση, σύμφωνα με μεγάλη ανάλυση άνω των 60 μελετών.

Παράλληλα, τόσο τα αντιοξειδωτικά όσο και οι χημικές ενώσεις πολυφαινόλης που περιέχουν τα ρόδια θωρακίζει τον οργανισμό από διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα, ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ. Όπως αναφέρει το «Health Line», η πρόσληψη αυτών των ουσιών μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να υποστηρίξει την υγεία του ουροποιητικού, καθώς και του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Τα ρόδια μειώνουν τις φλεγμονές

Οι χρόνιες φλεγμονές μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα υγείας και είναι δυστυχώς κάτι πολύ κοινό στις μέρες μας, λόγω του δυτικού τρόπου ζωής. Μάλιστα, πολλοί από εμάς μπορεί να μη γνωρίζουμε ότι υποφέρουμε από χρόνια φλεγμονή, καθώς τα συμπτώματα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή και μπορεί εύκολα να θεωρήσουμε ότι οφείλονται στην κόπωση ή το στρες.

Πολλές μελέτες έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι εάν δεν αντιμετωπίσουμε τις χρόνιες φλεγμονές, έχουμε αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουμε καρκίνο, καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2 και Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, έχει αποδειχτεί μέσα από έρευνες σε ζώα και ανθρώπους ότι η τακτική κατανάλωση ροδιών (και συγκεκριμένα χυμού από ρόδι) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο φλεγμονής στο σώμα μας.

Τα ρόδια έχουν πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες

Φρούτα
Φρούτα

Έρευνες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα έχουν δείξει ότι τα ρόδια έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες όσον αφορά τον καρκίνο των πνευμόνων, του στήθους του δέρματος και του παχέος εντέρου.

Επιπλέον, εργαστηριακές μελέτες έχουν φέρει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά τον καρκίνο του ήπατος και του προστάτη. Συγκεκριμένα για τον προστάτη, μια κλινική δοκιμή έδειξε ότι οι άνδρες που έπιναν χυμό ή εκχύλισμα ροδιού είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου, καθώς ο ρυθμός εξάπλωσης του καρκίνου μειώθηκε στο μισό.

Τα ρόδια προωθούν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος

Υπάρχουν αποδείξεις ότι τα τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες (όπως είναι τα ρόδια) ωφελούν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν το οξειδωτικό στρες.

Έρευνα στην οποία συμμετείχαν άτομα με προβλήματα του καρδιαγγειακού συστήματος υπέφεραν από λιγότερους πόνους στο στήθος και είχαν καλύτερες αιματολογικές εξετάσεις, μετά από μόλις 5 συναπτές μέρες κατανάλωσης 1 κούπας (220 mL) χυμού από ρόδι. Παράλληλα, εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος και να καταπολεμήσει την αρτηριοσκλήρυνση.

Το ρόδια μπορούν να μας βοηθήσουν στη γuμναστική

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται μέσα στα ρόδια μπορούν να αυξήσουν την αντοχή μας όταν γuμναζόμαστε, με σχετική μελέτη να αποκαλύπτει πως μόνο 1 γρ. εκχυλίσματος ροδιού 30 λεπτά πριν από το τρέξιμο, αύξησε το χρόνο που οι συμμετέχοντες άντεχαν να τρέχουν κατά 12%.

Παράλληλα, άλλη μελέτη έδειξε ότι τα συμπληρώματα διατροφής που περιείχαν ρόδι δε βελτίωσαν μόνο την αντοχή, αλλά μείωσαν και το χρόνο ανάρρωσης των μυών.

Τα ρόδια κάνουν καλό στον εγκέφαλο

Τα ρόδια έχουν ελλαγιταννίνες, οι οποίες έχει αποδειχτεί από μελέτες ότι μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο ενάντια σε νόσους όπως είναι το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, καθώς βοηθούν τα εγκεφαλικά κύτταρα να παραμείνουν υγιή και να επιβιώσουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οι ουσίες αυτές βοηθούν τους ασθενείς που υπέφεραν από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο να αναρρώσουν ταχύτερα και καλύτερα.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά