Το συγκεκριμένο φαγητό είναι τέλειο για το Κυριακάτικο ή ακόμη και το γιορτινό σας τραπέζι. Μπορεί η προετοιμασία του να είναι λίγο χρονοβόρα, όμως το κάλο πράγμα αργεί να γίνει! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει για ακόμη μία φορά τη λύση για μοσχάρι στη γάστρα με δύο ιδιαίτερα υλικά τα οποία χαρίζουν γεύση αλλά και άρωμα στο κρεάς μας.Δείτε επίσης: Παραδοσιακή βασιλόπιτα με μαχλέπι και καβουρδισμέ…
Το συγκεκριμένο φαγητό είναι τέλειο για το Κυριακάτικο ή ακόμη και το γιορτινό σας τραπέζι. Μπορεί η προετοιμασία του να είναι λίγο χρονοβόρα, όμως το κάλο πράγμα αργεί να γίνει! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει για ακόμη μία φορά τη λύση για μοσχάρι στη γάστρα με δύο ιδιαίτερα υλικά τα οποία χαρίζουν γεύση αλλά και άρωμα στο κρεάς μας.
Δείτε επίσης: Παραδοσιακή βασιλόπιτα με μαχλέπι και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Υλικά
Για τη μαρινάδα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1.200 γρ. μοσχάρι χτένι σπάλας σπαλομίτα
- 2 δαφνόφυλλα
- 1/4 φλ. κρέμα βαλσαμικό
- 1/4 φλ. ξίδι
- 1-2 κλων. κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
- 1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
- Για το κρέας
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 6 μέτρια κρεμμύδια
- 2 σκελ. σκόρδο
- 2 καρότα κομμένα σε φέτες
- 3 κ.σ. αλεύρι
- 15 δαμάσκηνα
- 15 βερίκοκα
- 15 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
- 3 κ.σ. κρέμα βαλσαμικό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρύζι για το σερβίρισμα
Για το μαρινάρισμα
Ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα την προετοιμασία για το μοσχάρι στη γάστρα, μαρινάροντας το κρέας.
- Κόβουμε το μοσχάρι σε μικρές μερίδες με ένα μαχαίρι και το βάζουμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε τα βότανα, το ξίδι, την κρέμα βαλσαμικό, το κρασί και σκεπάζουμε.
- Αφήνουμε από 4 ώρες έως μια νύχτα στο ψυγείο.
Για το μοσχάρι στη γάστρα
- Την επόμενη μέρα, βγάζουμε το κρέας από την μαρινάδα.
- Φυλάμε στην άκρη την μαρινάδα, θα μας χρειαστεί για το μοσχάρι στη γάστρα.
- Ταμπονάρουμε το κρέας με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει.
- Το αλευρώνουμε.
- Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια στα 4 και τα αφήνουμε στο ελαιόλαδο να μαραθούν και να μαλακώσουν για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τα καρότα.
- Ανακατεύουμε κι αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια κρέατος, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
- Όσα κομμάτια κρέας είναι έτοιμα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.
- Προσθέτουμε την κρέμα βαλσαμικού και τέλος περιχύνουμε με την μαρινάδα.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρει βράση, σβήνουμε τη φωτιά.
Για το ψήσιμο
- Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μία γάστρα ή άλλο πυράντοχο σκεύος, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 170°C για 1 ώρα και 15 λεπτά.
- Αφαιρούμε το σκέπασμα, προσθέτουμε τα κάστανα και τα αποξηραμένα φρούτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25-30 λεπτά.
- Μπορούμε βέβαια εναλλακτικά να σιγοβράσουμε το κρέας στην κατσαρόλα αντί για ψήσιμο στον φούρνο.
- Να ξέρετε όμως ότι ο φούρνος κάνει τέλεια δουλειά και μελώνει όλα τα φαγητά.
- Το σερβίρουμε με ρύζι.
- Μπορούμε βέβαια εναλλακτικά να σιγοβράσουμε το κρέας στην κατσαρόλα αντί για ψήσιμο στον φούρνο. Να ξέρετε όμως ότι ο φούρνος κάνει τέλεια δουλειά και μελώνει όλα τα φαγητά.
Πηγή: argiro.gr
Δείτε και αυτά