Μοσχάρι στη γάστρα: Τα δύο υλικά που δίνουν απίστευτη γεύση


    Το συγκεκριμένο φαγητό είναι τέλειο για το Κυριακάτικο ή ακόμη και το γιορτινό σας τραπέζι. Μπορεί η προετοιμασία του να είναι λίγο χρονοβόρα, όμως το κάλο πράγμα αργεί να γίνει! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει για ακόμη μία φορά τη λύση για μοσχάρι στη γάστρα με δύο ιδιαίτερα υλικά τα οποία χαρίζουν γεύση αλλά και άρωμα στο κρεάς μας.Δείτε επίσης: Παραδοσιακή βασιλόπιτα με μαχλέπι και καβουρδισμέ…


    Το συγκεκριμένο φαγητό είναι τέλειο για το Κυριακάτικο ή ακόμη και το γιορτινό σας τραπέζι. Μπορεί η προετοιμασία του να είναι λίγο χρονοβόρα, όμως το κάλο πράγμα αργεί να γίνει! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει για ακόμη μία φορά τη λύση για μοσχάρι στη γάστρα με δύο ιδιαίτερα υλικά τα οποία χαρίζουν γεύση αλλά και άρωμα στο κρεάς μας.

    Δείτε επίσης: Παραδοσιακή βασιλόπιτα με μαχλέπι και καβουρδισμένα αμύγδαλα

    Υλικά

    Για τη μαρινάδα

    • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1.200 γρ. μοσχάρι χτένι σπάλας σπαλομίτα
    • 2 δαφνόφυλλα
    • 1/4 φλ. κρέμα βαλσαμικό
    • 1/4 φλ. ξίδι
    • 1-2 κλων. κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
    • 1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
    • Για το κρέας
    • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
    • 6 μέτρια κρεμμύδια
    • 2 σκελ. σκόρδο
    • 2 καρότα κομμένα σε φέτες
    • 3 κ.σ. αλεύρι
    • 15 δαμάσκηνα
    • 15 βερίκοκα
    • 15 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
    • 3 κ.σ. κρέμα βαλσαμικό
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
    • Ρύζι για το σερβίρισμα

    Για το μαρινάρισμα

    Ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα την προετοιμασία για το μοσχάρι στη γάστρα, μαρινάροντας το κρέας.

    • Κόβουμε το μοσχάρι σε μικρές μερίδες με ένα μαχαίρι και το βάζουμε σε μπολ.
    • Προσθέτουμε τα βότανα, το ξίδι, την κρέμα βαλσαμικό, το κρασί και σκεπάζουμε.
    • Αφήνουμε από 4 ώρες έως μια νύχτα στο ψυγείο.

    Για το μοσχάρι στη γάστρα

    • Την επόμενη μέρα, βγάζουμε το κρέας από την μαρινάδα.
    • Φυλάμε στην άκρη την μαρινάδα, θα μας χρειαστεί για το μοσχάρι στη γάστρα.
    • Ταμπονάρουμε το κρέας με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει.
    • Το αλευρώνουμε.
    • Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά.
    • Κόβουμε τα κρεμμύδια στα 4 και τα αφήνουμε στο ελαιόλαδο να μαραθούν και να μαλακώσουν για 10 λεπτά.
    • Προσθέτουμε το σκόρδο και τα καρότα.
    • Ανακατεύουμε κι αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
    • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια κρέατος, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
    • Όσα κομμάτια κρέας είναι έτοιμα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.
    • Προσθέτουμε την κρέμα βαλσαμικού και τέλος περιχύνουμε με την μαρινάδα.
    • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρει βράση, σβήνουμε τη φωτιά.

    Για το ψήσιμο

    • Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μία γάστρα ή άλλο πυράντοχο σκεύος, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 170°C για 1 ώρα και 15 λεπτά.
    • Αφαιρούμε το σκέπασμα, προσθέτουμε τα κάστανα και τα αποξηραμένα φρούτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25-30 λεπτά.
    • Μπορούμε βέβαια εναλλακτικά να σιγοβράσουμε το κρέας στην κατσαρόλα αντί για ψήσιμο στον φούρνο.
    • Να ξέρετε όμως ότι ο φούρνος κάνει τέλεια δουλειά και μελώνει όλα τα φαγητά.
    • Το σερβίρουμε με ρύζι.
    • Μπορούμε βέβαια εναλλακτικά να σιγοβράσουμε το κρέας στην κατσαρόλα αντί για ψήσιμο στον φούρνο. Να ξέρετε όμως ότι ο φούρνος κάνει τέλεια δουλειά και μελώνει όλα τα φαγητά.

    Πηγή: argiro.gr

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά