Μια καλή διατροφή, με κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε ημερήσια βάση, είναι ιδιαίτερα σημαντική για να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια και καλύτερη ποιότητα ζωής.Φυσικά, είναι σημαντικό να έχουμε ποικιλία εποχιακών προϊόντων στο τραπέζι μας, ωστόσο υπάρχει ένα φρούτο το οποίο εντυπωσιάζει τους επιστήμονες με τα οφέλη του ως προς την υγεία και τη μακροζωία, σύμφωνα με το Healthstat.gr.Θυμηθείτε επίση…
Μια καλή διατροφή, με κατανάλωσηφρούτωνκαι λαχανικών σε ημερήσια βάση, είναι ιδιαίτερα σημαντική για να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Φυσικά, είναι σημαντικό να έχουμε ποικιλία εποχιακών προϊόντων στο τραπέζι μας, ωστόσο υπάρχει ένα φρούτο το οποίο εντυπωσιάζει τους επιστήμονες με τα οφέλη του ως προς τηνυγείακαι τημακροζωία, σύμφωνα με τοHealthstat.gr.
Πρόκειται για τορόδι, το οποίο είναι χαμηλό σε θερμίδες και λίπος, αλλά υψηλό σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Ειδικότερα, ένα μετρίου μεγέθους ρόδι (282 γρ.) προσφέρει, με βάση τα στοιχεία του «Food Data Central»:
Θερμίδες: 234
Πρωτεΐνη: 4,7 γρ.
Λίπος: 3,3 γρ.
Υδατάνθρακες: 52 γρ.
Ζάχαρη: 38,6 γρ.
Φυτικές ίνες: 11,3 γρ.
Ασβέστιο: 28,2 mg
Μαγνήσιο: 33,8 mg
Σίδηρο: 0,85 mg
Φώσφορο: 102 mg
Κάλιο: 666 mg
Βιταμίνη C: 28,8 mg
Βιταμίνη B9 (φυλλικό οξύ): 107 mcg
Καλοκαιρινά φρούτα
Ρόδι και μακροζωία
Όπως αναφέρει η ιατρική ιστοσελίδα «Medical News Today», τα ρόδια περιέχουν μια ουσία που λέγεται «ουρολιθίνη Α», η οποία έχει πιθανέςαντιγηραντικές ιδιότητες, όπως έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες σε ζώα. Ειδικότερα, η ουσία αυτή ενθαρρύνει τη «μιτοφαγία», ένα μηχανισμό των κυττάρων για την απομάκρυνση και καταστροφή των μη λειτουργικών μιτοχονδρίων από τον οργανισμό.
Μάλιστα, επιστήμονες από το «École Polytechnique Fédérale in Lausanne» της Ελβετίας έχουν ήδη ξεκινήσει τιςμελέτες σε ανθρώπουςκαι αναφέρουν ότι τα μέχρι τώρα ευρήματα είναι «πολλά υποσχόμενα».
Επιπλέον, μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Pharmacognosy Magazine», διαπίστωσε ότι τοεκχύλισμα ροδιού αύξησε το προσδόκιμο ζωής, τηγονιμότητακαι τηνανάπτυξητων σκουληκιών «Caenorhabditis elegan». Άλλη μελέτη πάλι στα ίδια σκουλήκια επιβεβαίωσε τα παραπάνω ευρήματα και ανακάλυψε σημαντικήμείωσηκαι στοσπλαχνικότουςλίπος.
Παράλληλα, τα ρόδια φαίνεται ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν το σώμα από τιςελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούνπρόωρη γήρανση, σύμφωνα με μεγάληανάλυσηάνω των 60 μελετών.
Παράλληλα, τόσο τα αντιοξειδωτικά όσο και οι χημικές ενώσεις πολυφαινόλης που περιέχουν τα ρόδια θωρακίζει τον οργανισμό από διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως είναι τααυτοάνοσα νοσήματα, οκαρκίνοςκαι τοΑλτσχάιμερ. Όπως αναφέρει το «Health Line», η πρόσληψη αυτών των ουσιών μπορεί να ενισχύσει τοανοσοποιητικόμας σύστημα, να υποστηρίξει την υγεία του ουροποιητικού, καθώς και του γαστρεντερικού μας συστήματος.
Τα ρόδια μειώνουν τις φλεγμονές
Οι χρόνιες φλεγμονές μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα υγείας και είναι δυστυχώς κάτι πολύ κοινό στις μέρες μας, λόγω του δυτικού τρόπου ζωής. Μάλιστα,πολλοί από εμάς μπορεί να μη γνωρίζουμε ότι υποφέρουμε από χρόνια φλεγμονή, καθώς τα συμπτώματα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή και μπορεί εύκολα να θεωρήσουμε ότι οφείλονται στην κόπωση ή το στρες.
Πολλέςμελέτεςέχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότιεάν δεν αντιμετωπίσουμε τις χρόνιες φλεγμονές, έχουμε αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουμε καρκίνο, καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2 και Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, έχει αποδειχτεί μέσα απόέρευνεςσε ζώα και ανθρώπους ότι η τακτική κατανάλωση ροδιών (και συγκεκριμένα χυμού από ρόδι) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο φλεγμονής στο σώμα μας.
Τα ρόδια έχουν πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες
Φρούτα
Έρευνες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα έχουν δείξει ότι τα ρόδια έχουναντικαρκινικές ιδιότητεςόσον αφορά τον καρκίνο τωνπνευμόνων, τουστήθουςτουδέρματοςκαι τουπαχέος εντέρου.
Επιπλέον, εργαστηριακές μελέτες έχουν φέρει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά τον καρκίνο τουήπατοςκαι τουπροστάτη. Συγκεκριμένα για τον προστάτη, μια κλινική δοκιμή έδειξε ότι οι άνδρες που έπιναν χυμό ή εκχύλισμα ροδιού είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου, καθώς ο ρυθμός εξάπλωσης του καρκίνου μειώθηκε στο μισό.
Τα ρόδια προωθούν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος
Υπάρχουν αποδείξεις ότι τα τρόφιμα πλούσια σεπολυφαινόλες(όπως είναι τα ρόδια) ωφελούν την υγεία της καρδιάς καιμειώνουν το οξειδωτικό στρες.
Έρευναστην οποία συμμετείχαν άτομα με προβλήματα του καρδιαγγειακού συστήματος υπέφεραν απόλιγότερους πόνους στο στήθοςκαι είχανκαλύτερες αιματολογικές εξετάσεις, μετά από μόλις5 συναπτές μέρες κατανάλωσης 1 κούπας (220 mL) χυμού από ρόδι. Παράλληλα, εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος και να καταπολεμήσει τηναρτηριοσκλήρυνση.
Το ρόδια μπορούν να μας βοηθήσουν στη γuμναστική
Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται μέσα στα ρόδια μπορούν να αυξήσουν τηναντοχήμας όταν γuμναζόμαστε, με σχετικήμελέτηνα αποκαλύπτει πως μόνο1 γρ. εκχυλίσματος ροδιού30 λεπτά πριν από το τρέξιμο, αύξησε το χρόνο που οι συμμετέχοντες άντεχαν να τρέχουνκατά 12%.
Παράλληλα, άλλη μελέτη έδειξε ότι τα συμπληρώματα διατροφής που περιείχαν ρόδι δε βελτίωσαν μόνο την αντοχή, αλλάμείωσαν και το χρόνο ανάρρωσης των μυών.
Τα ρόδια κάνουν καλό στον εγκέφαλο
Τα ρόδια έχουν ελλαγιταννίνες, οι οποίες έχει αποδειχτεί απόμελέτεςότι μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο ενάντια σε νόσους όπως είναι τοΑλτσχάιμερκαι τοΠάρκινσον, καθώς βοηθούν τα εγκεφαλικά κύτταρα να παραμείνουν υγιή και να επιβιώσουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οι ουσίες αυτές βοηθούν τους ασθενείς που υπέφεραν απόισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο να αναρρώσουνταχύτερα και καλύτερα.