Για να σας τρέχουν τα σάλια: Γαλατόπιτα με σοκολάτα από τον Γιώργο Τσούλη – Το κόλπο στο βουτύρωμα


    Ο Γιώργος Τσούλης μοιράστηκε μια συνταγή για γαλατόπιτα με σοκολάτα, που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Ποιο είναι το κόλπο στο βουτύρωμα; Αν ωστόσο θέλετε κάτι αλμυρό μπορείτε να δείτε τη συνταγή του για τυρόπιτα κουρού.
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C στον αέρα.Για τη γέμιση: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το γάλα, τη μισή ποσότητα ζάχαρης, το εκχύλισμα βανίλ…

    ...�ρέζα αλάτι 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη 150 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, για το πασπάλισμα 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη, για το πασπάλισμα 10 φύλλα κρούστας 300 γρ. βούτυρο, λιωμένο, για το άλειμμα ΕκτέλεσηΠροθερμαίνουμε τον φούρνο...

    Ο Γιώργος Τσούλης μοιράστηκε μια συνταγή για γαλατόπιτα με σοκολάτα, που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Ποιο είναι το κόλπο στο βουτύρωμα;

    Αν ωστόσο θέλετε κάτι αλμυρό μπορείτε να δείτε τη συνταγή του για τυρόπιτα κουρού.

    Υλικά

    • 2 λίτρα γάλα πλήρες
    • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, για τη γέμιση
    • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
    • 250 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
    • 30 γρ. κακάο
    • Χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
    • 4 μέτρια αυγά
    • 1 πρέζα αλάτι
    • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
    • 150 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
    • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, για το πασπάλισμα
    • 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη, για το πασπάλισμα
    • 10 φύλλα κρούστας
    • 300 γρ. βούτυρο, λιωμένο, για το άλειμμα

    Εκτέλεση

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C στον αέρα.

    Για τη γέμιση: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το γάλα, τη μισή ποσότητα ζάχαρης, το εκχύλισμα βανίλιας και το αφήνουμε να ζεσταθεί (χωρίς να βράσει).

    Σε ένα μπολ προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το κακάο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά και με μια κουτάλα το προσθέτουμε σε δόσεις στο μείγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός μέχρι να πάρουν θερμοκρασία τα αυγά.

    Αδειάζουμε όλο το μείγμα από το μπολ στην κατσαρόλα. Την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα.

    Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε εκ νέου, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα.

    Για την πίτα: Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.

    Αλείφουμε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί του φούρνου διαμέτρου 36 εκ, καλύπτουμε με ένα φύλλο κρούστας, βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης – κανέλας.

    Ακριβώς από πάνω τοποθετούμε ένα φύλλο ακόμα, δημιουργώντας έναν σταυρό. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης – κανέλας. Καλύπτουμε με ακόμα τρία φύλλα κρούστας, τοποθετώντας τα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

    Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα πάνω από τα φύλλα και καλύπτουμε με 5 φύλλα κρούστας, τοποθετώντας τα με ακριβώς τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα (δημιουργώντας ένα σχήμα σταυρού και πασπαλίζοντας το κάθε φύλλο με βούτυρο και το μείγμα ζάχαρης – κανέλας).

    Κόβουμε λίγο τις άκρες, αν δούμε πως προεξέχουν αρκετά, τυλίγουμε προς τα μέσα και χαράσσουμε την πίτα σε τρίγωνα κομμάτια.

    Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα, μέχρι να χρυσαφίσει. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά