Πετυχημένη συνταγή: Κιμαδόπιτα σμυρναίικη με χωριάτικο φύλλο


    Η πιο νόστιμη σμυρναίικη κιμαδόπιτα με μοσχομυριστό κιμά καβουρδισμένο με μπαχαρικά και χοντρό, τραγανό χωριάτικο φύλλο που την κάνει απλά ακαταμάχητη.Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Το πιο light παστί…

    ...τσιο που φάγατε ποτέ - Με μπρόκολο, κιμά γαλοπούλας και μπεσαμέλ γιαουρτιούΥλικά (Μερίδες: γιαταψί 38 εκ.) 7 φύλλα χωριάτικα 1 κρόκος αυγού 1 κουτ. σούπας αλεύρι 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον για το ταψί και τα φύλλα Για τη γέμιση 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση...

    Η πιο νόστιμη σμυρναίικη κιμαδόπιτα με μοσχομυριστό κιμά καβουρδισμένο με μπαχαρικά και χοντρό, τραγανό χωριάτικο φύλλο που την κάνει απλά ακαταμάχητη.

    Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Το πιο light παστίτσιο που φάγατε ποτέ – Με μπρόκολο, κιμά γαλοπούλας και μπεσαμέλ γιαουρτιού

    Υλικά (Μερίδες: γιαταψί 38 εκ.)

    • 7 φύλλα χωριάτικα
    • 1 κρόκος αυγού
    • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
    • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον για το ταψί και τα φύλλα

    Για τη γέμιση

    • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
    • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
    • 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
    • 1/4 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
    • 2 αυγά, χτυπημένα
    • 2-3 κουτ. σούπας κασέρι, τριμμένο
    • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
    • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

    Διαδικασία

    Πετυχημένη συνταγή: Κιμαδόπιτα σμυρναίικη με χωριάτικο φύλλο

    • Ζεσταίνουμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει.
    • Ρίχνουμε τον κιμά και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 6-7 λεπτά ή μέχρι να καβουρδιστεί ο κιμάς, να γίνει σπυρωτός και να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο.
    • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, εκτός από τα αυγά και το τυρί, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
    • Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς το μείγμα, προσθέτουμε τα αυγά και το τυρί και ανακατεύουμε.
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και αλείφουμε καλά με λάδι το ταψί.
    • Απλώνουμε 3 φύλλα χωριάτικα, λαδωμένα πολύ καλά το καθένα ξεχωριστά, έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα.
    • Απλώνουμε τη μισή γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
    • Καλύπτουμε με 1 φύλλο, λαδωμένο και αυτό, και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
    • Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα 3 χωριάτικα φύλλα, λαδωμένα καλά το καθένα ξεχωριστά. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
    • Ανακατεύουμε τον κρόκο, το αλεύρι, τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο με 2 κουτ. σούπας νερό.
    • Με ένα πινέλο αλείφουμε με το μείγμα την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στον φούρνο (για να ψηθεί καλά και από κάτω) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.

    Πηγή: gastronomos.gr

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά