Τυρόπιτα, πλούσια και τσουπωτή – Εύκολη και γρήγορη συνταγή


    Σήμερα, το Athensmagazine.gr φτιάχνει τυρόπιτα,πλούσια και… τσουπωτή. Πρόκειται για μια εύκολη, γρήγορη και λαχταριστή συνταγή που θα λατρέψετε. Αν δεν θέλετε να φάτε τυρόπιτα, δείτε εδώ συνταγή για…

    ... σπιτικό γύρο. Χρειάζεσαι λοιπόν: Για τη ζύμη 250 γρ. γιαούρτι 250 γρ. βούτυρο φρέσκο, ανάλατο 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κ.γ. αλάτι Για τη béchamel: 1 κούπα γάλα (250 ml.) 2 κ.σ. αλεύρι (γεμάτες) 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο (ή 15-20 γρ. βούτυρο φρέσκο) Για τη γέμιση: 500 γρ. φέτα 150 γρ....

    Σήμερα, το Athensmagazine.gr φτιάχνει τυρόπιτα,πλούσια και… τσουπωτή. Πρόκειται για μια εύκολη, γρήγορη και λαχταριστή συνταγή που θα λατρέψετε. Αν δεν θέλετε να φάτε τυρόπιτα, δείτε εδώ συνταγή για σπιτικό γύρο.

    Χρειάζεσαι λοιπόν:

    Για τη ζύμη

    • 250 γρ. γιαούρτι
    • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο, ανάλατο
    • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    • 1 κ.γ. αλάτι

    Για τη béchamel:

    • 1 κούπα γάλα (250 ml.)
    • 2 κ.σ. αλεύρι (γεμάτες)
    • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο (ή 15-20 γρ. βούτυρο φρέσκο)

    συνταγές για τυρόπιτα

    Για τη γέμιση:

    • 500 γρ. φέτα
    • 150 γρ. κασέρι
    • 150γρ. γραβιέρα (όχι πολύ αλμυρή)
    • 1 κούπα béchamel
    • 4 αυγά, λίγο μοσχοκάρυδο,
    • Πιπέρι φρέσκοτριμμένο
    • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

    Πριν το φούρνισμα:

    • 1 κρόκο αυγού, ελαφρά χτυπημένο
    • Σουσάμι, προαιρετικά

    Διαδικασία:

    • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζεις αλεύρι, αλάτι, βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και ανακατεύεις καλά τα υλικά μέχρι να σχηματιστούν μικρά ψίχουλα ζύμης.
    • Προσθέτεις το γιαούρτι και ανακατεύεις μέχρι να γίνει η ζύμη σου απαλή και αφράτη, χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του μπολ
    • Τυλίγεις την έτοιμη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και την βάζεις στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
    • Εν τω μεταξύ ετοιμάζεις την béchamel ως εξής: Βάζεις μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνεις το ελαιόλαδο (ή το βούτυρο), μόλις ζεσταθεί ή λιώσει προσθέτεις το αλεύρι, σιγά-σιγά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το σύρμα ή μια σπάτουλα ή μια ξύλινη κουτάλα είναι το απαραίτητο εργαλείο που θα κρατάς.
    • Ψήνεις για 2-3 λεπτά και, ανακατεύοντας ζωηρά, προσθέτεις το γάλα. Συνεχίζεις το ανακάτεμα μέχρι να πήξει για να γίνει μια ελαφριά κρέμα béchamel. Αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις στην άκρη.
    • Τρίβεις τη φέτα (με τα δάχτυλα) σε μικρά κομματάκια, και τρίβεις στο χοντρό τρίφτη τα υπόλοιπα τυριά ή, για, ευκολία ζητάς να σου τα τρίψουν στον πάγκο των τυριών του supermarket. Ενώνεις όλα τα τυριά, προσθέτεις τα αυγά που έχεις χτυπήσει ελαφρά, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό, το πιπέρι και τέλος την béchamel. Ανακατεύεις ελαφρά τα υλικά σου με μια σπάτουλα και τα αφήνεις στην άκρη μέχρι να ανοίξεις το φύλλο.
    • Προθερμαίνεις το φούρνο, στους 200°C
    • Χωρίζεις τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγεις ένα φύλλο για το κάτω μέρος και ένα για να σκεπάσεις την πίτα.
    • Στρώνεις σε ένα μέτριο ταψί ή pyrex- που θα έχεις βουτυροαλευρώσει -το ένα φύλλο- αν την ώρα που θα στρώνεις το φύλλο σου ανοίξουν μικρές τρύπες μη σε νοιάζει, με τα δάχτυλα θα ενώσεις τα κομμάτια που θα κολλήσουν αμέσως.
    • Θα πρέπει να καλύψεις τον πάτο αλλά και τα τοιχώματα έτσι ώστε να περισσεύει και λίγο, αδειάζεις μέσα σε αυτό το μείγμα της τυρόπιτας, σκεπάζεις με το δεύτερο φύλλο και ενώνεις το κάτω με το πάνω φύλλο σχηματίζοντας ένα κορδόνι γύρω-γύρω στην πίτα.
    • Χτυπάς τον κρόκο αβγού με πολύ λίγο νερό 1-2 κ.γ. και αλείφεις την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζεις με το σουσάμι και με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνεις στην επιφάνεια μερικές κοψιές για να φεύγει ο ατμός, ώστε να μη φουσκώσει πάρα πολύ η πίτα σου και να ψηθεί ομοιόμορφα.
    • Ψήνεις την πίτα για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεκολλάει ελαφρώς από τα τοιχώματα του ταψιού.


    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά