3 εύκολες συνταγές γαριδομακαρονάδας και τα μυστικά για να τις φτιάξεις κι εσύ στο σπίτι


    Έχεις απίστευτη όρεξη για να απολαύσεις μια γαριδομακαρονάδα αλλά σκέφτεσαι πως… δεν θες να αδειάσει το πορτοφόλι σου μιας και σε κάποιο εστιατόριο θα την πληρώσεις “χρυσή”; Σου έχουμε την λύση! Φτι…


    Έχεις απίστευτη όρεξη για να απολαύσεις μια γαριδομακαρονάδα αλλά σκέφτεσαι πως… δεν θες να αδειάσει το πορτοφόλι σου μιας και σε κάποιο εστιατόριο θα την πληρώσεις “χρυσή“; Σου έχουμε την λύση! Φτιάξε μόνη σου στο σπίτι μια από τις παρακάτω 3 εύκολες συνταγές και… μας ευχαριστείς μετά! Αν ακολουθήσεις και τα μυστικά που αναγράφονται, η επιτυχία είναι σίγουρη.

    Κορυφαίοι σεφ όπως ο Γιώργος Τσούλης, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αλλά και ο Γιώργος Καλογερίδης σου δείχνουν τον τρόπο να φτιάξεις την πιο τέλεια και εύκολη συνταγή γαριδομακαρονάδας αλλά σου δίνουν και κάποια μυστικά που ίσως δεν γνώριζες για να πετύχεις το πιάτο σου 100%.

    Οι 3 εύκολες συνταγές για γαριδομακαρονάδα και τα μυστικά τους αναλυτικά

    εύκολη συνταγή γαριδομακαρονάδας Γιώργος Τσούλης

    Γαριδομακαρονάδα με λιγκουίνι από τον Γιώργο Τσούλη

    ΥΛΙΚΑ

    • 500 γρ. γαρίδες
    • 1 κιλό λιγκουίνι
    • 4-5 ντομάτες, τριμμένες
    • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 κ.γ. βασιλικό ξερό
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
    • ½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα

    Για το ζωμό γαρίδας:

    • 100 γρ. κελύφη γαρίδας
    • 100 ml κονιάκ
    • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
    • 1/2 φινόκιο, ψιλοκομμένο
    • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
    • 1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
    • 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
    • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
    • 1 lt νερό

    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    • Εκτέλεση για το ζωμό γαρίδας: Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κελύφη από τις γαρίδες. Πρέπει να πάρουν καλό χρώμα και να γίνουν σκούρες.
    • Στη συνέχεια ρίχνουμε το κονιάκ και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, έπειτα ρίχνουμε τα λαχανικά, τη ρίγανη, λίγο αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά.
    • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ρίχνουμε το νερό χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Μόλις πάρει γεύση γαρίδας το ζουμί, το σουρώνουμε και το κρατάμε στην άκρη.
    • Εκτέλεση για τη μακαρονάδα: Καίμε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, σε ένα μπολ βάζουμε τις γαρίδες τις λαδώνουμε και τις αλατοπιπερώνουμε και τους δίνουμε καλό χρώμα και από τις δυο πλευρές στο τηγάνι.
    • Μόλις ετοιμαστούν, τις αδειάζουμε σε ένα πιάτο και τις κρατάμε ζεστές.
      Στην ίδια κατσαρόλα αδειάζουμε τις ντομάτες, ρίχνουμε το βασιλικό, το ελαιόλαδο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
    • Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ζωμό από τις γαρίδες.
    • Σιγοβράζουμε σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα λιγκουίνι και τα βράζουμε για άλλα 10 λεπτά.
    • Μόλις βράσουν και η σάλτσα μας έχει δέσει, ρίχνουμε τις γαρίδες, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά πασπαλίζουμε με μαϊντανό, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

    Tip από το giorgostsoulis.com: Σε περίπτωση που τα ζυμαρικά δεν έχουν βράσει και η σάλτσα έχει δέσει προσθέτουμε ζεστό νερό.

    Τα μυστικά για την τέλεια γαριδομακαρονάδα από τον Γιώργο Καλογερίδη

    μυστικά για τέλεια γαριδομακαρονάδα Γιώργος Καλογερίδης

    Υλικά

    • 6 μεγάλες γαρίδες
    • 150 γρ. σπαγγέτι
    • 1 ντομάτα περασμένη στον τρίφτη
    • 1/2 κουταλιά πελτέ ντομάτας
    • 1-2 σκ.σκόρδο ψιλοκομμένο
    • 1 σφηνάκι ούζο
    • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
    • Φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
    • Εστραγκόν ψιλοκομμένο
    • Αλάτι, πιπέρι

    Εκτέλεση

    • Καθαρίζουμε τις γαρίδες βγάζοντας τα κέλυφή τους. Αφήνουμε αν θέλουμε τα κεφάλια για ντεκόρ.
    • Αφαιρούμε τα εντεράκια από τις γαρίδες κάνοντάς τους μια μικρή τομή στην πλάτη τους και τραβώντας τα.
    • Σε μια κατσαρόλα με νερό βράζουμε τα κέλυφή τους με ανοιχτό καπάκι και ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα αν χρειαστεί για περίπου μισή ώρα.
    • Στο ζωμό γαρίδας που έχουμε κάνει αλατίζουμε και βάζουμε να βράσουν τα μακαρόνια μας.
    • Παράλληλα σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι σωτάρουμε σε ελαιόλαδο ελαφρά τις γαρίδες μας μαζί με το σκόρδο και τον πελτέ.
    • Σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και τον βασιλικό με το εστραγκόν.
    • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
    • Το μαγείρεμα της γαρίδας δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 3 λεπτά…
    • Μετά από 3 λεπτά οπότε αφαιρούμε τις γαρίδες.
    • Σουρώνουμε τα μακαρόνια μας τα οποία τα έχουμε βράσει «Al Dente» (2 λεπτά λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο του πακέτου), και τα αναμειγνύουμε μαζί με τη σάλτσα μας καθώς και ελάχιστο από το ζωμό που έβρασαν μέσα.
    • Σερβίρουμε και τοποθετούμε τις γαρίδες στο πιάτο κυκλικά.

    Την βρήκαμε στο prlogos.gr

    Γαριδομακαρονάδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    συνταγή γαριδομακαρονάδας Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    Η καλύτερη συνταγή για γαριδομακαρονάδα από το argiro.gr, με τέλεια σάλτσα ντομάτας και το ούζο να κάνει τη διαφορά. Εύκολη και γρήγορη, με πλούσια γεύση γαρίδας.

    Υλικά Συνταγής

    • 8 γαρίδες μέτριες κατά προτίμηση φρέσκιες
    • 3- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 1 σκελίδα σκόρδο
    • 1 καuτερή πιπερίτσα ή μπούκοβο
    • 1/4 φλ. ούζο
    • 1 πρεζα καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
    • 400 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες φρέσκες ή κονκασέ
    • 2 κ.γ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
    • αλάτι
    • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • 300 γραμ. σπαγγέτι

    Εκτέλεση

    • Αρχικά για τη γαριδομακαρονάδα, καθαρίζουμε τις γαρίδες, βγάζοντας το κέλυφος από το σώμα και αφήνοντας το κεφάλι, γιατί σε αυτό κρύβεται όλη η νοστιμιά. Αφαιρούμε με προσοχή το έντερο από την ράχη της κάθε γαρίδας.
    • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ολόκληρη τη σκελίδα του σκόρδου για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την καuτερή πιπερίτσα, για έξτρα σπιρτάδα στη γαριδομακαρονάδα μας. Σβήνουμε με το ούζο, και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1-2 λεπτά. Βγάζουμε τις γαρίδες σε μία πιατέλα και τις σκεπάζουμε. Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να μην παραβράσετε τις γαρίδες.
    • Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και τις ντομάτες και βράζουμε για 7-8 λεπτά. Ξαναρίχνουμε τότε τις γαρίδες να βράσουν, για 2 λεπτά μόνο, με τη σάλτσα.
    • Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε με μία τσιμπίδα. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι όπως στάζουν νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέσα τη σάλτσα για 1 λεπτό, σε δυνατή φωτιά για να γλασάρει η σάλτσα. Πασπαλίζουμε τη μακρονάδα με το μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

    Μυστικά για γαριδομακαρονάδα

    Για περισσότερη νοστιμιά κρατάμε το κεφάλι πάνω στην γαρίδα. Αυτό είναι όλο το μυστικό για την καλύτερη γαριδομακαρονάδα.

    Πως θα πετύχω την πιο ζουμερή και τρυφερή γαρίδα;

    Μη μαγειρεύετε πολύ ώρα τις γαρίδες. Ελάχιστα λεπτά είναι αρκετά για να βγάλουν όλη την γεύση και την νοστιμιά τους στην σάλτσα, αλλά συγχρόνως να παραμείνουν ζουμερές και τρυφερές. Όσο πιο πολύ τις βράζετε τόσο πιο στεγνές, σκληρές και συρρικνωμένες θα βγουν.

    Τελειώστε τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα

    Δυο φορές πιο νόστιμη θα βγει η γαριδομακαρονάδα σας με αυτόν τον τρόπο. Βράστε τα μακαρόνια σας 1-2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία και τελειώστε το βράσιμο τους μέσα στην πλούσια σάλτσα. Έτσι θα ρουφήξουν όλα τα αρώματα και τη νοστιμιά.

    Ούζο ή κρασί στην γαριδομακαρονάδα;

    Ψηφίζω ούζο και με διαφορά, γιατί το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά μοναδικό. Δοκιμάστε και περιμένω εντυπώσεις.

    Απολαύστε στην γαριδομακαρονάδα σας χωρίς τυρί

    Σε αυτή τη συνταγή το τυρί απαγορεύεται δια ροπάλου. Άλλωστε έχετε ένα τόσο φρέσκο, πολύτιμο υλικό που σας κάνει να γεύεστε τη φρεσκάδα της θάλασσας σε κάθε μπουκιά. Σερβίρετε αμέσως και μην αφήσετε για κανένα λόγο αυτή τη μακαρονάδα να περιμένει για ώρα.

    Κρύο νερό στα μακαρόνια;

    Ποτέ μην κρυώνετε τα μακαρόνια σας σε τρεχούμενο νερό. Είναι περιττό. Κρατήστε όλη την νοστιμιά του ζυμαρικού κι αφήστε να ρουφήξει την υπέροχη σάλτσα και όχι νερό. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά και να το προσθέσετε στη σάλτσα με τις γαρίδες για να αραιώσει.

    Πώς να συντηρήσετε τις γαρίδες

    • Πρέπει να καταναλώνουμε τις φρέσκες γαρίδες την ίδια μέρα που τις αγοράζουμε, γιατί μαυρίζουν.
    • Τις συντηρούμε μερικές ώρες στο σουρωτήρι, σκεπασμένες με νωπή πετσέτα μέσα στο ψυγείο στο πιο κρύο ράφι.
    • Μπορούμε να τις καταψύξουμε, αλλά δεν θα έχουν τη φρεσκάδα των νωπών.
    • Εάν καταψύξετε τις φρέσκες γαρίδες, σφραγίστε καλά την σακούλα τροφίμων για να μην τις κάψει η κατάψυξη.
    • Όταν ξεπαγώνετε τις γαρίδες, μην τις βάζετε σε μπολ με νερό. Αφήστε τες σε θερμοκρασία δωματίου για 30′ ή ακόμα καλύτερα μέσα σε μπολ στην συντήρηση του ψυγείου για μια νύχτα.

    Επίσης, δείτε εδώ το λάθος που κάνετε και λασπώνουν τα μακαρόνια σας.

    Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

    Αυτά είναι τα 5 πιο μεγάλα λάθη που κάνετε όταν φτιάχνετε μακαρονάδα!

    Μακαρόνια με κιμά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Κανέλα και κονιάκ πάνε το πιάτο σε άλλο επίπεδο

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά