Συνταγή για Χριστούγεννα: Γαλοπούλα μπούτι με πατάτες στον φούρνο


    Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και εμείς μετράμε ήδη αντίστροφα για το γιορτινό τραπέζι και τα φαγητά που έχουμε να ετοιμάσουμε. Φυσικά από αυτό δεν θα μπορούσε να λείψει η γαλοπούλα, και εμείς σας έχουμε την τέλεια συνταγή.5 μερίδεςΓια τη γαλοπούλα:Για τις πατάτεςΣτην αρχή πρέπει να μαρινάρουμε τα μπούτια γαλοπούλας. Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη σκόνη σκόρδου, το θυμάρι, το μπαχάρι, αλ…


    Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και εμείς μετράμε ήδη αντίστροφα για το γιορτινό τραπέζι και τα φαγητά που έχουμε να ετοιμάσουμε. Φυσικά από αυτό δεν θα μπορούσε να λείψει η γαλοπούλα, και εμείς σας έχουμε την τέλεια συνταγή.

    Υλικά

    5 μερίδες

    Για τη γαλοπούλα:

    • 2 μπούτια γαλοπούλας (περίπου 2 κιλά)
    • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
    • 1 κ.σ. μέλι
    • 2 κ.σ. ρίγανη
    • 1 κ.σ. πάπρικα
    • 3 κ.σ. θυμάρι
    • 1 κ.γ. μπαχάρι σκόνη
    • 1 κ.γ σκόνη σκόρδο
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
    • 2 μεγάλα κρεμμύδια

    Συνταγή για Χριστούγεννα: Γαλοπούλα μπούτι με πατάτες στον φούρνο

    Για τις πατάτες

    • 1 κιλό πατάτες
    • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
    • Χυμός από ένα πορτοκάλι
    • 1/2 φλιτζάνι νερό ή ζωμός
    • 1 κ.σ. ρίγανη
    • Αλάτι
    • Πιπέρι

    Στην αρχή πρέπει να μαρινάρουμε τα μπούτια γαλοπούλας. Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη σκόνη σκόρδου, το θυμάρι, το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το μέλι, το ελαιόλαδο, την πάπρικα. Αλείφουμε τα μπούτια, τα βάζουμε σε ταψάκι, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.

    Το βγάζουμε μισή ώρα πριν το ψήσιμο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.

    Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες. Στο ταψί του φούρνου στρώνουμε τις φέτες των κρεμμυδιών και τις πατάτες.

    Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού και μισό φλιτζάνι νερό. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε ρίγανη στις πατάτες. Τοποθετούμε από πάνω τα μπούτια γαλοπούλας και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

    Ψήνουμε σκεπασμένο για 1 ώρα και 45 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα μπούτια.

    Διαβάστε επίσης: Έτοιμοι για το τραπέζι των Χριστουγέννων: Το μυστικό για να ψηθεί τέλεια η γαλοπούλα

    Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και μεταφέρουμε τη γαλοπούλα και τις πατάτες σε σκεύος σερβιρίσματος.

    Αδειάζουμε τα υγρά και τα κρεμμύδια από το ταψί στο μούλτι και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ωραία σάλτσα.

    Περιχύνουμε τα μπούτια γαλοπούλας με τη σάλτσα.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά