Όλοι ανεξαιρέτως λατρεύουν τις τηγανητές πατάτες, όμως λίγοι γνωρίζουν πώς να πετύχουν το τέλειο τηγάνισμα. Οι φρέσκες πατάτες που φτιάχνουμε στο σπίτι, δεν μπορούν να είναι τόσο τέλειες όσο οι προτηγανισμένες που βρίσκουμε είτε στο εμπόριο, είτε παραγγέλνουμε στο σπίτι από το αγαπημένο μας ψητοπωλείο. Με την ευκαιρία, δείτε συνταγή για μπιφτέκια με λιωμένο τυρί και πατάτεςΤα νέα, ωστόσο, είναι αρ…
Όλοι ανεξαιρέτως λατρεύουν τις τηγανητές πατάτες, όμως λίγοι γνωρίζουν πώς να πετύχουν το τέλειο τηγάνισμα. Οι φρέσκες πατάτες που φτιάχνουμε στο σπίτι, δεν μπορούν να είναι τόσο τέλειες όσο οι προτηγανισμένες που βρίσκουμε είτε στο εμπόριο, είτε παραγγέλνουμε στο σπίτι από το αγαπημένο μας ψητοπωλείο. Με την ευκαιρία, δείτε συνταγή για μπιφτέκια με λιωμένο τυρί και πατάτες
Τα νέα, ωστόσο, είναι αρκετά ευχάριστα για εκείνους που ορκίζονται στις σπιτικές, τηγανητές πατάτες, καθώς βρήκαμε το κόλπο που θα σας βοηθήσει να τις φτιάχνετε ακόμη καλύτερες και από τις έτοιμες. Μια τεχνική που σίγουρα δεν είχατε σκεφτεί και φανταστεί ποτέ.
Αυτό που έχετε να κάνετε, λοιπόν, για να πετύχετε τις τέλειες, σπιτικές, τραγανές, τηγανητές πατάτες είναι να κόψετε τις πατάτες, όπως θα κάνατε κανονικά, να τις βράσετε ελάχιστα και να τις καταψύξετε.
Όταν θελήσετε να απολαύσετε σπιτικές και τραγανές τηγανητές πατάτες, λοιπόν, πάρτε από την κατάψυξη αυτές που έχετε αποθηκεύσει και βάλτε τες απευθείας στο καuτό λάδι. Όπως θα κάνατε και με τις προτηγανισμένες. Μόνο που οι δικές σας θα είναι πολύ πιο φρέσκες και φυσικά πολύ καλύτερες!
Αν και παχυντικές λόγω του λαδιού και του τηγανίσματος, πολλοί λένε ότι είναι και θεραπευτικές. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να ισχύει, όταν αναφερόμαστε σε προκατασκευασμένες πατάτες σε ταχυφαγία.
Το πείραμα το έκανε ένας λάτρης της υγιεινής διατροφής για να αποδείξει τα συντηρητικά των “πλαστικών” φαγητών. Θα μείνετε άφωνοι και θα αηδιάσετε με αυτό που θα δείτε… Είστε έτοιμοι;
«Καταφερτζής» ο Πάνος Ιωαννίδης: Η συνταγή για τηγανητές πατάτες και το κόλπο με το νερό
Ο «καταφερτζής» σεφ Πάνος Ιωαννίδης μοιράστηκε τη συνταγή του για τηγανητές πατάτες και αποκάλυψε το κόλπο του με το νερό.
Αν ωστόσο έχετε όρεξη για γλυκό, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτή την εύκολη συνταγή για κοκ ταψιού.
Υλικά
- 800 γρ.πατάτες Κύπρου
- 3πρέζες αλάτι για το βράσιμο
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- 1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο
- 1 κλωνάρι ρίγανη φρέσκια
- 1 σκ. σκόρδο
- αλάτι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις πατάτες, για να απομακρύνουμε το χώμα.
Τις κόβουμε μαζί με τη φλούδα σε κύβους 2 εκατοστών.
Βάζουμε τις κομμένες πατάτες σε κατσαρόλα με κρύο νερό και προσθέτουμε λίγο αλάτι.
TIP: Για να βράσουν σωστά οι πατάτες, ξεκινάμε το μαγείρεμά τους με κρύο νερό. Με αυτόν τον τρόπο βράζουν ομοιόμορφα.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα με τις πατάτες σε δυνατή φωτιά. Τις αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά περίπου, από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το νερό.
Μεταφέρουμε τις βρασμένες πατάτες με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και τις αφήνουμε για μερικά δευτερόλεπτα, έτσι ώστε να εξατμιστεί η περιττή υγρασία.
Κουνάμε το μπολ για να σπάσουν οι γωνίες τους.
TIP: Σπάζοντας τις γωνίες από τις πατάτες, δημιουργούμε μια ομοιόμορφη επιφάνεια πάνω στο κάθε κομμάτι, με αποτέλεσμα να γίνουν πιο τραγανές στο τηγάνισμα.
Μεταφέρουμε τις πατάτες σε τηγάνι και τις καλύπτουμε με ηλιέλαιο.
TIP: Όπως προηγουμένως το νερό, έτσι και το λάδι τώρα πρέπει να είναι κρύο, για να έχουμε ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
Τοποθετούμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το κλείνουμε με ένα καπάκι.
Όταν περάσουν 5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίσει να κοχλάζει το λάδι, αφαιρούμε προσεκτικά το καπάκι από το τηγάνι. Στη συνέχεια σκουπίζουμε τους υδρατμούς που έχουν σχηματιστεί στο εσωτερικό του.
TIP: Πρέπει να προσέχουμε, όταν βγάζουμε το καπάκι από το τηγάνι. Το αφαιρούμε με μια γρήγορη κίνηση, γιατί οι υδρατμοί που έχουν συγκεντρωθεί σ’ αυτό θα πέσουν στο καuτό λάδι και μπορεί να καούμε.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τα φρέσκα μυρωδικά, το σκόρδο και το ξανασκεπάζουμε.
Αφού περάσουν 15 λεπτά από τη στιγμή που αρχίσει να κοχλάζει το λάδι, βγάζουμε το καπάκι και ανακατεύουμε προσεκτικά τις πατάτες, φροντίζοντας να μην τις σπάσουμε.
Μετά από περίπου 20 λεπτά τηγανίσματος, οι πατάτες είναι έτοιμες.
Τοποθετούμε χαρτί κουζίνας σε ένα μπολ και στη συνέχεια με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τις πατάτες από το λάδι, τις στραγγίζουμε καλά και τις μεταφέρουμε στο μπολ.
Αλατίζουμε και σερβίρουμε τις πατάτες, όσο ακόμα είναι ζεστές.
Δείτε και αυτά