Παραδοσιακή συνταγή για τυρόπιτες της γιαγιάς – Θα ξετρελαθείτε


    Τραδαστάρες ονομάζονται οι τηγανητές τυρόπιτες από την Φθιώτιδα! Είναι μια απλή, εύκολη και παραδοσιακή συνταγή που την έφτιαχναν οι γιαγιάδες και σίγουρα θα την λατρέψετε. Αν δεν θέλετε να φάτε τυρόπ…

    ...ιτα, δείτε εδώ μια συνταγή για ζαμπονοκασερόπιτα. Υλικά (περίπου 20 μερίδες): 1 κιλό αλεύρι 1 κουτάλι σούπας ξύδι 1 κουτάλι σούπας λάδι Αλάτι 2 φακελάκια μαγιά ξηρή ή ένα μικρό μπαλάκι προζύμι όσο πάρει Νερό Εκτέλεση: Βάζουμε λίγο νεράκι χλιαρό μαζί με όλα τα υλικά εκτός...

    Τραδαστάρες ονομάζονται οι τηγανητές τυρόπιτες από την Φθιώτιδα! Είναι μια απλή, εύκολη και παραδοσιακή συνταγή που την έφτιαχναν οι γιαγιάδες και σίγουρα θα την λατρέψετε. Αν δεν θέλετε να φάτε τυρόπιτα, δείτε εδώ μια συνταγή για ζαμπονοκασερόπιτα.

    Υλικά (περίπου 20 μερίδες):

    • 1 κιλό αλεύρι
    • 1 κουτάλι σούπας ξύδι
    • 1 κουτάλι σούπας λάδι
    • Αλάτι
    • 2 φακελάκια μαγιά ξηρή ή ένα μικρό μπαλάκι προζύμι
    • όσο πάρει Νερό

    Εκτέλεση:

    • Βάζουμε λίγο νεράκι χλιαρό μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
    • Προσθέτουμε το αλεύρι και σιγά σιγά προσθέτουμε και νερό χλιαρό πάντα. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που κολλάει στα χέρια λίγο.
    • Βάζω σε ένα μπολ με αρκετό λάδι και αφήνω για μισή με μία ώρα
    • Όταν περάσει η ώρα θα έχει διπλασιαστεί περίπου. Τη βγάζω και χωρίζω σε μπαλάκια στο μέγεθος μανταρινιού.
    • Τα ζυμώνω βάζοντας τις άκρες προς το κέντρο αρκετές φορές, και μετά τα ξανά αφήνω να ξεκουραστούν για άλλη μισή με μία ώρα, αφού τα έχω αλείψει με λάδι πάλι.
    • Μόλις περάσει η ώρα τα ανοίγω με τις παλάμες και τα τηγανίζω σε μπόλικο λάδι
    • Αν θέλετε βάζετε και τριμμένη φέτα, πριν τα τηγανίσετε, βάζετε τη φετούλα -όχι πολλή και να είναι στεγνή- και ξαναζυμώνετε σε μπαλάκι να πάει παντού και μετά ανοίγετε να τηγανίσετε

    Τυρόπιτα περέκ με τις πιο λίγες θερμίδες και τα πιο λίγα υλικά!

    Η τυρόπιτα είναι ένα από τα πιο διάσημα γρήγορα και χορταστικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Το Athensmagazine.gr σας έχει την απόλυτη συνταγή για τυρόπιτα και ελπίζουμε να σας αρέσει όσο και η χθεσινή.

    Υπάρχουν χιλιάδες παραλλαγές. Με φύλλο κρούστας, με σφολιάτα, με κανταΐφι, με αλεύρι, με ζύμη, με ό,τι τραβάει η ψυχή σας γενικότερα. Φυσικά μπορείτε να παίξετε και με τα τυριά, αν και η φέτα μαζί με μυζήθρα είναι ίσως ο πιο αχτύπητος συνδυασμός. Αν είστε σε πιο εφηβική διάθεση, πιθανότατα θα είστε και φαν των κίτρινων τυριών και αυτών που λιώνουν όταν την κόβετε.

    Σε όποια εκδοχή κι αν την προτιμάτε, η τυρόπιτα μπορεί να αποτελέσει πλήρες γεύμα, πρωινό, σνακ ή βραδινό.

    Μια από τις πιο νόστιμες, τραγανές και πιο light εκδοχές της είναι η τυρόπιτα με φύλλα περέκ. Τα παραδοσιακά δηλαδή φύλλα του Πόντου που μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με ντέλι προϊόντα ή παραδοσιακά ποντιακά.

    Τα περέκ είναι φυλλαράκια που αν τα τοποθετήσεις σωστά, δίνουν ένα άκρως τραγανό αποτέλεσμα και το ταψί αδειάζει χωρίς να το καταλάβει κανείς.

    Συνταγή για Τυρόπιτα περέκ

    Υλικά:

    • 8 φύλλα περέκ
    • 200 γρ. μαλακιά φέτα σε κομματάκια
    • 100 γρ. μυζήθρα
    • 200 γρ. βούτυρο light ή ελαιόλαδο

    Εκτέλεση:

    Bρέχουμε την επιφάνεια των φύλλων και από τις δυό πλευρές και συνεχίζουμε ζεσταίνοντας λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο στο τηγάνι. Μόλις ζεσταθεί βάζουμε το πρώτο φύλο και λίγο βούτυρο από πάνω (να πάει παντού) ή ελαιόλαδο.

    Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο, το τρίτο, μέχρι και το προτελευταίο φύλλο. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από κάτω. Τότε, γυρίζουμε τα φύλλα (όπως την ομελέτα) από την άλλη πλευρά -μπορείτε και με τη βοήθεια ενός πιάτου.

    Μόλις γυρίσουμε τα φύλλα, τα ανοίγουμε στη μέση και βάζουμε σε όλη την επιφάνεια το τυράκι, βούτυρο και ξανασκεπάζουμε. Βάζουμε το τελευταίο φύλο και βουτυρώνουμεω. Μόλις πάρει χρώμα από κάτω, ξαναγυρίζουμε όλη την πίτα.

    Μόλις την βγάλουμε, την αφήνουμε για λίγο στο τραπέζι (όσο προλαβαίνουμε) και σερβίρουμε.


    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά