Πολίτικο κιουνεφέ με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Από τα βάθη της Ανατολής


Αυθεντική συνταγή για θεϊκό, σιροπιαστό πολίτικο κιουνεφέ με κριτσανιστό φύλλο κανταΐφι και μπόλικη κανέλα. Γεμιστό με γλυκό τυρί που λιώνει και τσιχλώνει στο στόμα! Μια συνταγή που έρχεται από τα βάθ…

...η της Ανατολής και την μοιράζεται μαζί μας η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Μια συνταγή από το argiro.gr για όλη την οικογένεια. Αν την φτιάξεις μια φορά θα την φτιάξεις κι άλλες γιατί θα την ζητάνε απεγνωσμένα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. ...

Αυθεντική συνταγή για θεϊκό, σιροπιαστό πολίτικο κιουνεφέ με κριτσανιστό φύλλο κανταΐφι και μπόλικη κανέλα. Γεμιστό με γλυκό τυρί που λιώνει και τσιχλώνει στο στόμα! Μια συνταγή που έρχεται από τα βάθη της Ανατολής και την μοιράζεται μαζί μας η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Μια συνταγή από το argiro.gr για όλη την οικογένεια. Αν την φτιάξεις μια φορά θα την φτιάξεις κι άλλες γιατί θα την ζητάνε απεγνωσμένα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Υλικά Συνταγής

150 γραμ.βούτυρο γάλακτος λιωμένο

400 γραμ. φύλλο κανταΐφι

400 γραμ. μυζήθρα γλυκιά (ή ένα ανάλατο τυρί πχ ανθότυρο φρέσκο ή τυρί κρέμα ή μοτσαρελα τριμμένη)

λίγα φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα

βύσσινο γλυκό για το σερβίρισμα

παγωτό καϊμάκι για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι

350 γραμ. ζάχαρη

250 γραμ. νερό

1 ξύλο κανέλα

φλούδα λεμονιού

1/2 μικρο λεμόνι (χυμός)

Εκτέλεση για το πολίτικο κιουνεφέ με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Για το πολίτικο κιουνεφέ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλα και το αφρατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να χωρίσουν οι ίνες του. Βουτυρώνουμε ενα ταψάκι γύρω στα 28 εκατ. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.

Το κανταΐφι κιουνεφέ θέλει ενα ανάλατο τυρί, επιλέξτε ένα από αυτά που σας δίνω, και για πιο μαστιχωτό αποτέλεσμα βάλτε μοτσαρέλα ή μίξη από τα παραπάνω τυριά.

Απλώνουμε το μισό κανταΐφι σε στρώση, στο ταψί. Πατάμε ελαφρά ώστε να γίνει επίπεδη η στρώση κανταΐφι. Περιχύνουμε με λίγο από το βούτυρο. Βάζουμε το τυρί της αρεσκείας μας (τριμμένο ή λιωμένο) σε μια στρώση πάνω στο κανταΐφι. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο αφράτο κανταΐφι και πιέζουμε να γίνει συμπαγές και με επίπεδη επιφάνεια. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.

Για το σιρόπι

Στο μεταξύ, βράζουμε σε κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι για 3-4 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.

Όπως βγάζουμε καuτό το κανταΐφι κιουνεφέ από το φούρνο, το περιχύνουμε με το καuτό σιρόπι, σιγά σιγά. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης, το κόβουμε σε κομμάτια, το περιχύνουμε με γλυκό βύσσινο και σερβίρουμε με παγωτό.

Παραδοσιακά το κιουνεφέ στην Ανατολή, γίνεται σε τηγάνι και στο σερβίρουν καuτό, σιροπιάζοντάς το καuτό, μπροστά σου. Για να κάνουμε ετσι το κιουνεφέ, ισομοιράζουμε τα υλικά σε 2 δόσεις, σε τηγάνι 20 εκατοστών. Το τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά και το αναποδογυρίζουμε να τηγανιστεί και να ροδίσει και από την άλλη πλευρά. Το σιροπιάζουμε καuτό όπως είναι μέσα στο τηγάνι με καuτό σιρόπι.

Ωστόσο, αν θες και κάτι σε πιο αλμυρό… μην τολμήσεις και δεν δοκιμάσεις τα γιουβαρλάκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Σουσαμόπιτα με μέλι και κανέλα σε 15 λεπτά – Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας “κολάζει”

Μια ακόμα συνταγή για να σας “κολάσουμε” βρήκαμε και είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, φυσικά. Η γνωστή μαγειρίσα μας δείχνει τον τρόπο να φτιάξουμε υπέροχη σουσαμόπιτα με μέλι και κανέλα σε μόνο 15 λεπτά και με ελάχιστα υλικά.

Η συνταγή είναι από το argiro.gr και σας την συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Μία εύκολη στριφτή σουσαμόπιτα με μέλι, με ελάχιστα υλικά, που γίνεται στο πί και φί και είναι άκρως απολαυστική! Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;

Βέβαια, να ξέρετε πως μπορείτε να συνοδεύσετε το γλυκό αυτό μαζί με το υπέροχο ζεστό κρασί κανέλας που μας έχει μάθει να φτιάχνουμε, επίσης, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Υλικά Συνταγής

1 πακέτο φύλλο κρούστας

1/3 φλ. σουσαμέλαιο

3 φλ. καβουρδισμένο σουσάμι

1 ½ φλ. ζάχαρη

2 κ.σ κοφτές κανέλα

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το γαρνίρισμα

1 φλ. μέλι

λιγη κανελα

Εκτέλεση

Για την εύκολη στριφτή σουσαμόπιτα με μέλι, κρατάμε στην αρχή 1/2 φλ. σουσάμι από το συνολικό για το γαρνίρισμα. Το αλέθουμε ή το χτυπάμε σε γουδί και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το υπόλοιπο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη την κανέλα κι ανακατεύουμε.

Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο, το λαδώνουμε και το διπλώνουμε στη μέση, κατά μήκος της μακριάς πλευράς. Αλείφουμε με σουσαμέλαιο. Πασπαλίζουμε με λίγη γέμιση, τυλίγουμε σε ρολό και στρίβουμε σε κιχί.

Αφού τα ετοιμάσουμε όλα, τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά κι απο τις δύο πλευρές να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το μέλι να αραιώσει. Περιχύνουμε τις πίτες με το μέλι, αφου κρυώσουν και πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι.

Extra tip για την σουσαμόπιτα με μέλι και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αν δεν θέλουμε να τηγανίσουμε, μπορούμε να τα αλείψουμε με λάδι και να τα ψήσουμε για 25′ περίπου στους 180 βαθμούς C, στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Τα cinammon rolls της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι μια τρέλα – Η πιο ωραία συνταγή με κανέλα

Πουγκιά Πάτμου με κανέλα και λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Γευστικός οpγασμός

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά