6 σούπερ τροφές που αποτοξινώνουν το συκώτι σας σε χρόνο μηδέν


Με όλες τις επεξεργασμένες τροφές, τα πρόσθετα, τα συντηρητικά και την μόλυνση του περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, το σώμα μπορεί να χρειάζεται που και που μια ενίσχυση για να λειτουργεί…

... σωστά. Επίσης, δείτε ποιες τροφές έχουν επιπτώσεις στον οργανισμό σας, όταν καταναλώνονται το βράδυ. Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους το σώμα ξεφορτώνεται τις τοξίνες είναι μέσω του συκωτιού. Το συκώτι ρυθμίζει τα περισσότερα χημικά επίπεδα στο αίμα και εκκρίνει...

Με όλες τις επεξεργασμένες τροφές, τα πρόσθετα, τα συντηρητικά και την μόλυνση του περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, το σώμα μπορεί να χρειάζεται που και που μια ενίσχυση για να λειτουργεί σωστά. Επίσης, δείτε ποιες τροφές έχουν επιπτώσεις στον οργανισμό σας, όταν καταναλώνονται το βράδυ.

Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους το σώμα ξεφορτώνεται τις τοξίνες είναι μέσω του συκωτιού. Το συκώτι ρυθμίζει τα περισσότερα χημικά επίπεδα στο αίμα και εκκρίνει μια ουσία που ονομάζεται χολή για να διασπάσει τα λίπη, προετοιμάζοντας τα για πέψη και απορρόφηση.

Όλο το αίμα που αφήνει το στομάχι και τα έντερα περνά από το συκώτι, όπου γίνεται επεξεργασία του, διασπάται, εξισορροπείται και μετατρέπεται σε θρεπτικά συστατικά για όλο το σώμα. Το συκώτι λειτουργεί συνεχώς αποτοξινώνοντας το αίμα και παράγοντας χολή για να αποθηκεύσει τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και σίδηρο.

Όταν το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά, η διαδικασία της πέψης – ειδικά των λιπών – επηρεάζεται σημαντικά.

Υπάρχουν ένα σωρό πλάνα αποτοξίνωσης και τα περισσότερα από αυτά είναι φανταστικά. Αλλά για να λειτουργεί καλά το συκώτι σας όλη την ώρα, απλά ενσωματώστε αυτές τις σημαντικές τροφές στην διατροφή σας:

1. Σκόρδο

Είτε το αγαπάτε, είτε το μισείτε, το σκόρδο είναι πολύ ευεργετικό για το συκώτι. Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που περιέχεται στο σκόρδο και αυξάνει την δράση των αντιοξειδωτικών για να βοηθήσει το συκώτι με την διαδικασία αποτοξίνωσης.

Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ στο σκόρδο που παίζει σημαντικό ρόλο στην χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας την πίεση του αίματος στο συκώτι. Το σκόρδο περιέχει ακόμη βιταμίνη B6, η οποία δρα σαν αντιφλεγμονώδες για το συκώτι, και βιταμίνη C, η οποία είναι το κυρίως αντιοξειδωτικό του σώματος κατά της κυτταρικής οξείδωσης που οδηγεί σε βλάβη των κυττάρων.

2. Γκρέιπφρουτ

Τα γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε βιταμίνη C και γλουταθειόνη, η οποία παράγεται φυσικά από το συκώτι. Η γλουταθειόνη συμπεριλαμβάνεται σε πολλές διαδικασίες του σώματος, όπως η κατασκευή και επιδιόρθωση των ιστών, η παραγωγή χημικών και πρωτεϊνών που απαιτούνται από το σώμα και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα γκρέιπφρουτ περιέχουν πάνω από 70 mg γλουταθειόνης, η οποία βοηθά το συκώτι στην παραγωγή ενζύμων αποτοξίνωσης.

3. Λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά έχει αποδειχτεί ότι προστατεύουν το συκώτι από μέταλλα εξουδετέρωσης, χημικά και εντομοκτόνα από τρόφιμα αλλά και από το περιβάλλον. Η ρόκα, το σπανάκι και τα ραδίκια πιστεύεται ότι αυξάνουν την ροή της χολής βοηθώντας το σώμα να απομακρύνει τα απόβλητα. Τα παντζάρια καθαρίζουν φυσικά το αίμα ενισχύοντας την λειτουργία του συκωτιού και την παραγωγή θρεπτικών συστατικών στο σώμα. Το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και άλλα σταυρανθή λαχανικά βοηθάνε το συκώτι να παράγει ένζυμα βοηθώντας στην απομάκρυνση των τοξινών.

4. Αβοκάντο

Αν χρειάζεστε ακόμα έναν λόγο για να φάτε αβοκάντο, πρέπει να ξέρετε ότι είναι σούπερ τροφή για το συκώτι. Περιέχουν γλουταθειόνη και βιταμίνες C και Ε οι οποίες δρουν σαν αντιοξειδωτικά εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύοντας τα κύτταρα του συκωτιού. Οι βιταμίνες E και Κ στο αβοκάντο δρουν σαν αντιφλεγμονώδη προστατεύοντας το συκώτι από βλαβερές μολύνσεις. Τα υγιεινά λιπαρά στο αβοκάντο επίσης βοηθούν στην βελτίωση των επιπέδων της χοληστερίνης.

5. Καρύδια

Τα καρύδια επίσης περιέχουν το αμινοξύ αργινίνη, το οποίο είναι απαραίτητο για το συκώτι προκειμένου να αποτοξινώσει την αμμωνία. Επίσης, περιέχουν υψηλά επίπεδα γλουταθειόνης και ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ενισχύουν την αποτοξινωτική λειτουργία του συκωτιού. Τα καρύδια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και περιέχουν ακόρεστα λίπη, τα οποία αποτρέπουν την συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Αυτά τα υγιεινά λιπαρά είναι επίσης πολύ σημαντικά για τον σχηματισμό δυνατών κυτταρικών μεμβρανών γύρω από τα ηπατικά κύτταρα.

6. Κουρκουμάς

Το κύριο ενεργό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες. Ο κουρκουμάς πιστεύεται ότι βοηθά στην προστασία του χοληδόχου πόρου και βελτιώνει την ροή της χολής δρώντας σαν καθαριστικό για το συκώτι. Αναζωογονεί τα ηπατικά κύτταρα εμποδίζοντας την μετατροπή τοξινών και αλκοόλ σε βλαβερά συστατικά τα οποία βλάπτουν το συκώτι. Μπορείτε να ρίχνετε λίγο κουρκουμά στο φαγητό σας για γεύση αλλά και για να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

Ο ειδικός βοτανολόγος, Ron Teeguarden, μιλάει για το πώς μπορείτε να έχετε δυνατό συκώτι στο βίντεο που ακολουθεί:


Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά