Φτιάξτε σπιτικά μακαρόνια με ή χωρίς αυγό – Ο πιο εύκολος τρόπος


Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σας έχει τον πιο εύκολο τρόπο να φτιάξετε μόνοι σας σπιτικά μακαρόνια με ή ακόμα και χωρίς αυγό!Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά και μόνο λίγα υλικά! Δείτε αναλυτικά τι πρέπει να κάνε…


Loading...


Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σας έχει τον πιο εύκολο τρόπο να φτιάξετε μόνοι σας σπιτικά μακαρόνια με ή ακόμα και χωρίς αυγό!

Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά και μόνο λίγα υλικά! Δείτε αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε παρακάτω!

Υλικά Συνταγής

  • 400 γραμ. αλεύρι σκληρό (00 κατά προτίμηση)
  • 3-4 αυγά
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Η ζύμη για τα φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά, πρέπει να είναι ελαστική. Η υγρασία στη ζύμη, προέρχεται από το αυγό.
  • Ένα αυγό, αναλογεί περίπου σε κάθε άτομο, δηλαδή σε μια μερίδα ζυμαρικά.
  • Χτυπάμε τα αυγά με αλάτι και λίγο λάδι σε ένα μπολ με πιρούνι. Κάνουμε λοφάκι από ανάλογο αλεύρι (δηλ. αν βάλουμε 4 αυγά υπολογίζουμε περίπου 3/4 φλ. αλεύρι για κάθε αυγό). Ανοίγουμε λακκούβα στο αλεύρι, στο κέντρο. Ρίχνουμε τα αυγά. Με πιρούνι αρχίζουμε να ανακατεύουμε και να περνάμε μέσα στα αυγά το αλεύρι. Η ζύμη θα τραβήξει όσο αλεύρι χρειάζεται. Ζυμώνουμε καλά να γίνει ελαστική.
  • Εάν φτιάξουμε τη ζύμη στο μίξερ, τότε στο τέλος ζυμώνουμε για λίγο τη ζύμη, σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, με τα χέρια.
  • Μετά το ζύμωμα, καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες. Ή για μερικές ώρες αν έχουμε το χρόνο. Όσο πιο πολύ ξεκουραστεί η ζύμη τόσο πιο ελαστική θα είναι στο άνοιγμα της.
  • Σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο, με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο. Ή αν έχουμε μηχανή για άνοιγμα φύλλου το κάνουμε εκεί.
  • Κόβουμε το λεπτό φύλλο σε ότι σχήμα μας αρέσει. Ταλιατέλες, χυλοπιτάκι, λινγκουίνι, για ραβιόλια ή τορτελίνια κλπ.
  • Σε βραστό αλατισμένο νερό ρίχνουμε τα φρέσκα ζυμαρικά και βράζουμε για 2-3′ . Μόλις ανέβουν στην επιφάνεια του βραστού νερού είναι έτοιμα. Πάντα να κρατάτε λίγο από νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά, ώστε να το πρόσθετε στο ανακάτεμα των ζυμαρικών με τη σάλτσα στο τηγάνι, για πιο πλούσια ζουμερή μακαρονάδα.
  • Τα περιχύνουμε με σάλτσα ή ακόμα καλύτερα τα ρίχνουμε στο τηγάνι με την σάλτσα. Ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά για 1′ και σερβίρουμε αμέσως.

Σπιτικά ζυμαρικά χωρίς αυγό

σπιτικά μακαρόνια χωρίς αυγό

Υλικά Συνταγής

Για τα ζυμαρικά

  • 500 γραμ. αλεύρι
  • 1κ.γλ. (κοφτό) αλάτι
  • 250 γραμ. νερό

Για τη σάλτσα

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο σπασμένες
  • 1 μελιτζάνα
  • 1 καρότο
  • 1 κολοκύθι
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γλ. θυμάρι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κιλό αποφλοιωμένες ντομάτες

Για το σερβίρισμα

  • λίγο φρέσκο βασιλικό
  • τριμμένο τυρί

Εκτέλεση

Για τα φρέσκα ζυμαρικά χωρίς αυγά, διαλύουμε πρώτα το αλάτι στο νερό, και λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι (όχι όλο με μιας, κρατάμε λίγο ) ανακατεύοντας με κουτάλα. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και την δουλεύουμε με τα χέρια να γίνει ελαστική κι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Τη βάζουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί το λιγότερο για 30′, ώστε να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης που θα κρατάει το ζυμάρι μας και δεν θα συρρικνώνεται το φύλλο στο άνοιγμα.

Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε λεπτά φύλλα με τον πλάστη σε αλευρωμένο πάγκο. Αφήνουμε τα φύλλα απλωτά να στεγνώσουν για 15′, ανάλογα με την υγρασία του χώρου.

Κόβουμε σε ότι σχήμα μας αρέσει.

  • ΜΑΛΤΑΛΙΑΤΙ: κόβουμε το φύλλο με μαχαίρι σε ακανόνιστα κομμάτια σαν μικρά λαζάνια σε μέγεθος μπουκιάς. Τα αφήνουμε σε ξύλο κοπής, πασπαλίζουμε με αλεύρι κι αφήνουμε λίγο να στεγνώσουν.
  • ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ: τυλίγουμε το φύλλο σε σφιχτό ρολό και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε λεπτές ή χοντρές φέτες. Ξετυλίγουμε τις ταλιατέλες και τις αφήνουμε σε αλευρωμένο ξύλο κοπής πασπαλισμένες με αλεύρι για να στεγνώσουν.
  • ΧΥΛΟΠΙΤΑΚΙ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΥ: διπλώνουμε το φύλλο 4-6 φορές ανάλογα πόση διάμετρο έχει και κόβουμε λωρίδες λεπτές κάθετα κι έπειτα οριζόντια σχηματίζοντας μικρά μικρά τετραγωνάκια.
  • ΛΑΖΑΝΙΑ: κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι κομμάτια σε σχήμα λαζανιού 10χ 20 εκ.
  • ΦΑΡΦΑΛΕ: κόβουμε με ροδάκι ζύμης το φύλλο σε μακρόστενα κομμάτια με μήκος περίπου 3-4 εκ. Τσιμπάμε το κέντρο να σχηματίσουμε φιόγκο.
  • ΓΕΜΙΣΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ: τορτελίνια, μάντι, ραβιόλια ,κλπ. Ανοίγουμε το φύλλο και ακουμπάμε τη γέμιση σε απόσταση ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να δώσουμε. Με πινέλο βρέχουμε τα κενά. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και κόβουμε στο επιθυμητό μέγεθος. Πιάνουμε ένα ένα γεμιστό ζυμαρικό στο χέρι και αφαιρούμε προσεκτικά τον αέρα πιέζοντας το γύρω γύρω.

Όλα τα ζυμαρικά, με αυγό ή χωρίς, τα αφήνουμε σε ξύλινη επιφάνεια ή σε πετσέτες κουζίνας καλά αλευρωμένα και πασπαλισμένα με αλεύρι.

Βράσιμο ζυμαρικών

Βράζουμε το νερό με αλάτι, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε για 3′. Μόλις ανέβουν στην επιφάνεια είναι έτοιμα. Αμέσως τα παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε στη σάλτσα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Τα ζυμαρικά πρέπει να σερβίρονται όσο ακόμα είναι ζεστά.

Σάλτσα λαχανικών με ντομάτα και βότανα

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά όσο πιο μικρά μπορούμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το σπασμένο σκόρδο και όλα τα λαχανικά, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6′ και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τις σπάμε με κουτάλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Σιγοβράζουμε για 1 ώρα σε πολύ χαμηλή φωτιά. Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα λαχανικά και συνεχίζουμε για 15′ το σιγανό βράσιμο. Τέλος προσθέτουμε ζάχαρη και πιπέρι.

Δες εδώ και μια τέλεια συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για μακαρόνια με κιμά

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Αυτά είναι τα 5 πιο μεγάλα λάθη που κάνετε όταν φτιάχνετε μακαρονάδα!

9 μυστικά για μακαρόνια σαν από εστιατόριο! Το λάθος που κάνεις και «λασπώνουν!

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...