Ανεβατές τυρόπιτες από την Κρήτη!


Έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε ανεβατές τυρόπιτες Κρήτης; Πρόκειται για μια ιδιαίτερη αλλά λαχταριστή συνταγή. Σε περίπτωση που έχετε δοκιμάσει αυτή τη συνταγή και θέλετε κάτι άλλο, φτιάξτε τσαλακωτή τυρ…

...όπιτα. Αυτές τις τυρόπιτες τις λένε και αγνόπιτες επειδή η ζύμη πρέπει να φτάσει μέχρι το σημείο να θέλει λίγο αλεύρι ακόμα αλλά και να μην κολλάει στα χέρια. Υλικά1φλ. τσαγιούελαιόλαδο3 φλ. τσαγιούνερό χλιαρό1/2φλ.γάλα εβαπορέ9γρ. ξηρή μαγιά1/2κ.γαλάτι1/2κ.γ.ζάχαρη900γρ.αλεύρι...

Έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε ανεβατές τυρόπιτες Κρήτης; Πρόκειται για μια ιδιαίτερη αλλά λαχταριστή συνταγή. Σε περίπτωση που έχετε δοκιμάσει αυτή τη συνταγή και θέλετε κάτι άλλο, φτιάξτε τσαλακωτή τυρόπιτα.

Αυτές τις τυρόπιτες τις λένε και αγνόπιτες επειδή η ζύμη πρέπει να φτάσει μέχρι το σημείο να θέλει λίγο αλεύρι ακόμα αλλά και να μην κολλάει στα χέρια.

Υλικά
1φλ. τσαγιούελαιόλαδο
3 φλ. τσαγιούνερό χλιαρό
1/2φλ.γάλα εβαπορέ
9γρ. ξηρή μαγιά
1/2κ.γαλάτι
1/2κ.γ.ζάχαρη
900γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου
1/2κιλόξινομυζήθρα
100γρ.ανθότυρο
2κ.σαλεύρι για όλες τις χρήσεις
πιπέρι
Μερίδες:
30
κομμάτια

Οδηγίες
Σ’ένα βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι μαζί με τη μαγιά και τα αναμειγνύουμε, στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά όλα μαζί και πλάθουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και το αφήνουμε σε μια ζεστή γωνιά να ανέβει, θα χρειαστεί περίπου μια 40-60 λεπτά.
Σ’ένα άλλο μπολ θρυμματίζουμε με ένα πιρούνι τα τυριά να γίνουν κρέμα μαζί με το αλεύρι και το πιπέρι. Το αλεύρι το βάζουμε στη γέμιση για να μην χύνεται όταν θα τηγανίζουμε τις τυρόπιτες.
Κόβουμε μπαλάκια σε μέγεθος μπάλας του πινγκ-πονγκ, τα ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας σε δισκάκια και τοποθετούμε στη μέση κάθε δίσκου ενάμισι κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση και κλείνουμε σε πουγκί, πατάμε ελαφρά με το χέρι μας να απλωθεί το πουγκάκι μας και να πάρει τη μορφή στρογγυλής τυρόπιτας. Ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τις τυρόπιτες για να μην κολλήσουν.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία ζεσταίνουμε ελαιόλαδο, περίπου δύο δάχτυλα και τηγανίζουμε τις πίτες, δύο ή τρεις μαζί. Μυστικό: τις γυρίζουμε συνέχεια για να ψηθούν ομοιόμορφα και μέχρι μέσα.
Σερβίρουμε με μέλι ή τρώγονται και σκέτες… στην κρητική κουζίνα συνηθίζεται ο συνδυασμός αλμυρού και γλυκού όπως είναι ο συνδυασμός τυριού με μέλι. Καλή επιτυχία από την Ευαγγελία!

cookstory.gr

Πεντανόστιμη τυρόπιτα φόρμας με ζύμη γιαουρτιού!

Το Athensmagazine.gr σας καλημερίζει με πεντανόστιμη συνταγή για τυρόπιτα φόρμας με ζύμη γιαουρτιού, μετά την χθεσινή τυρόπιτα που σας ξετρέλανε!

Πάμε να δούμε αναλυτικά παρακάτω την συνταγή:

Στατικά

550-600 γρ αλεύρι
200 γρ Φέτα
1 ξηρή μαγιά
50 ml σπορέλαιο
200 ml γιαούρτι
100 ml γάλα
2 αυγά
1 κουταλιά ζάχαρη
Λίγο αλάτι

Οδηγίες

Διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
Προσθέτουμε τα αυγά, το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το σπορέλαιο, τέσσερις κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε περίπου το μισό αλεύρι, λίγο αλάτι και δουλεύουμε.
Δείτε ακόμα: Τυροπιτάκια Με Πίτα Σουβλάκι

Ενσωματώνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι που να γίνει ζύμη.
Την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί, την σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Προαιρετικά αναμειγνύουμε την Φέτα με λίγη πάπρικα.
Πλάθουμε την ζύμη ελαφρώς και την ανοίγουμε σε φύλλο.
Απλώνουμε την Φέτα και κόβουμε σε λωρίδες με πάχος περίπου 2 δάχτυλα.
Τα στριφογυρίζουμε και τα τοποθετούμε κυκλικά σε φόρμα 26 εκατοστών.
Αλείφουμε κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά