
Όταν η ζέστη του καλοκαιριού δεν αφήνει πολλά περιθώρια για βαριά φαγητά, ένα μαγειρευτό μπορεί να γίνει εξαιρετικά ανάλαφρο και δροσερό σε γεύση. Αυτό το χοιρινό λεμονάτο με κολοκυθάκια και άνηθο είναι ένα από εκείνα τα πιάτα που γεμίζουν το τραπέζι με άρωμα χωρίς να το βαραίνουν, ενώ τρώγεται υπέροχα και χλιαρό.
Η σάλτσα του είναι λεμονάτη και καθαρή, τα κολοκυθάκια μένουν τρυφερά και το φρέσκο άνηθο δίνει την καλοκαιρινή του υπογραφή. Είναι ιδανικό για οικογενειακό γεύμα, αλλά και για ένα πιο χαλαρό κυριακάτικο τραπέζι.
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινό σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μπουκιές
- 4 μέτρια κολοκυθάκια, σε χοντρές ροδέλες
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 καρότο, σε λεπτές φέτες
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 1 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό ή ελαφρύ ζωμό
- χυμός από 2 λεμόνια
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- προαιρετικά: 1 κουταλάκι μουστάρδα για πιο δεμένη σάλτσα
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το χοιρινό σε δόσεις, ώστε να πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 3-4 λεπτά.
- Ρίχνουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε για λίγο και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το ζεστό νερό ή τον ζωμό, αλάτι, πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει το κρέας.
- Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνουν τρυφερά αλλά να μη λιώσουν.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και, αν θέλουμε, τη μουστάρδα. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και κουνάμε ελαφρά να πάει παντού η σάλτσα.
- Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία-δύο βράσεις ακόμα, προσθέτουμε τον άνηθο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε το χοιρινό χλιαρό, με το ζουμί του και λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω.
Μικρά μυστικά
- Αν θέλετε πιο καλοκαιρινό αποτέλεσμα, κόψτε τα κολοκυθάκια σε χοντρές μισοφέγγαρες και μην τα παραμαγειρέψετε.
- Ο άνηθος μπαίνει στο τέλος για να κρατήσει το άρωμά του και να δώσει φρεσκάδα στη σάλτσα.
- Το λεμόνι ταιριάζει πολύ με το χοιρινό, αλλά αν σας αρέσει πιο απαλή γεύση, βάλτε λίγο λιγότερο χυμό και περισσότερο ξύσμα.
- Συνοδεύεται τέλεια με πατάτες βραστές, ρύζι πιλάφι ή ένα απλό φρέσκο ψωμί για να μη μείνει τίποτα από τη σάλτσα.









