Φτιάξτε ένα πρωτότυπο ανάποδο κέικ πορτοκαλιού του Άκη Πετρετζίκη που ψήνεται στο τηγάνι. Ένα αφράτο και ζουμερό γλυκό, με έντονο άρωμα πορτοκαλιού και ολόκληρες φέτες φρούτου, που θυμίζει tarte Tatin σε πιο φρουτώδη εκδοχή. Η συνταγή είναι το ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ ή το απογευματινό σας κέρασμα.ΣυστατικάΓια τα πορτοκάλιαΓια τη σύνθεσηΓια το σερβίρισμαΔείτε άλλη μία νόστιμη συνταγή για γ…
Φτιάξτε ένα πρωτότυπο ανάποδο κέικ πορτοκαλιού του Άκη Πετρετζίκη που ψήνεται στο τηγάνι. Ένα αφράτο και ζουμερό γλυκό, με έντονο άρωμα πορτοκαλιού και ολόκληρες φέτες φρούτου, που θυμίζει tarte Tatin σε πιο φρουτώδη εκδοχή. Η συνταγή είναι το ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ ή το απογευματινό σας κέρασμα.
Υπέροχη και εύκολη συνταγή για γλυκό
Συστατικά
Για τα πορτοκάλια
- 6 πορτοκάλια, 1.200 γρ. καθαρισμένα
- 150 γρ. καστανή ζάχαρη
- 50 γρ. βούτυρο
Για τη σύνθεση
- 150 γρ. βούτυρο
- 3 αυγά, μεσαία
- 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 2 βανιλίνες
- 150 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
Για το σερβίρισμα
- παγωτό
- φύλλα δυόσμου
Δείτε άλλη μία νόστιμη συνταγή για γλυκό
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα πορτοκάλια
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια με ένα μαχαίρι και τα κόβουμε εγκάρσια στη μέση.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι διαμέτρου 28 εκ. σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο.
- Αφήνουμε για 2-3 λεπτά να λιώσουν και να καραμελώσει η ζάχαρη, και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Απλώνουμε το μείγμα με μια σπάτουλα ώστε να καλύψει όλη τη βάση του τηγανιού.
- Τοποθετούμε τα κομμάτια πορτοκαλιού το ένα δίπλα στο άλλο στο τηγάνι με την εσωτερική πλευρά να είναι προς τα κάτω καλύπτοντας όλη τη βάση του τηγανιού.
- Μεταφέρουμε το τηγάνι στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να βγάλουν αρκετή από την υγρασία τους.
- Βγάζουμε το τηγάνι από τον φούρνο και μεταφέρουμε προσεκτικά τα πορτοκάλια σε ένα πιάτο.
Τοποθετούμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσει και να δέσει το σιρόπι. - Βάζουμε ξανά τα πορτοκάλια στο τηγάνι με τον ίδιο τρόπο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για τη σύνθεση
- Αφήνουμε τον φούρνο να προθερμαίνεται στους 170°C στον αέρα.
- Βάζουμε το βούτυρο σε ένα μπολάκι, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
- Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανιλίνες, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, αδειάζουμε το μείγμα στο τηγάνι και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Μεταφέρουμε το τηγάνι στον φούρνο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να ψηθεί το μείγμα και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αναποδογυρίζουμε το γλυκό σε μια επιφάνεια σερβιρίσματος.
- Κόβουμε σε κομμάτια με ένα πριονωτό μαχαίρι και σερβίρουμε με παγωτό και φύλλα δυόσμου.