Αν λατρεύετε το σουφλέ, ωστόσο θέλετε να δοκιμάσετε και κάτι διαφορετικό, δοκιμάστε τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, η οποία περιλαμβάνει ψωμί και κιμά. Πρόκειται για μία πεντανόστιμη συνταγή, που αν την δοκιμάσετε, δεν θα χάσετε!Δείτε επίσης: Πασχαλινά τσουρέκια: Τα μυστικά της Αργυρώς για να βγουν αφράτα και μαστιχωτάΠηγή: argiro.gr
Αν λατρεύετε το σουφλέ, ωστόσο θέλετε να δοκιμάσετε και κάτι διαφορετικό, δοκιμάστε τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, η οποία περιλαμβάνει ψωμί και κιμά. Πρόκειται για μία πεντανόστιμη συνταγή, που αν την δοκιμάσετε, δεν θα χάσετε!
Πώς θα φτιάξετε σουφλέ με ψωμί και κιμά
Υλικά
Για το σουφλέ
- 1 συσκ. μεγάλη ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
- 3/4 φλ. τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα)
- 1 ½ φλ. τυρί τριμμένο (γραβιερα ή κασέρι)
- 2 ντοματες (ώριμες κομμένες σε φέτες)
- 2 καρότα ψιλοτριμμένα
- 4 μεγάλα αυγά
- 2 φλ. φρέσκο γάλα
- 1 τεμάχιο/ια γιαούρτι (200 γρ.)
- 1-2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Για την σάλτσα κιμά
- 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (μία φορά περασμένο στη μηχανή του κιμά)
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ (ή φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα)
- 1/3 φλ. κονιάκ
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 δαφνόφυλλο
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Δείτε επίσης: Πασχαλινά τσουρέκια: Τα μυστικά της Αργυρώς για να βγουν αφράτα και μαστιχωτά
Εκτέλεση
Η σάλτσα κιμά
- Ζεσταίνουμε πλασοτέ κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον με κουτάλα. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια.
- Αφήνουμε να ψήνεται καλά για να μη χάνει τα υγρά του με το συνεχές ανακάτεμα. Αυτό διαρκεί περίπου 8 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 2 με 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Ρίχνουμε το καρότο και σοτάρουμε για ένα με δυο λεπτά.
- Σβήνουμε με το κονιάκ, και αφήνουμε για ένα με δυο λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το δαφνόφυλλο και το ξύλο κανέλας.
- Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5 λεπτά και την αφαιρούμε.
- Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά (χωρίς προσθήκη υγρών) μέχρι να πιει τα υγρά του και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις.
Το στήσιμο
- Σε λαδωμένο μεγάλο πυρέξ, κάνουμε μια στρώση ψωμί του τοστ να καλυφθεί όλη η βάση του ταψιού.
- Πασπαλίζουμε με το μισό τριμμένο καρότο.
- Περιχύνουμε με την μισή σάλτσα κιμά, και πασπαλίζουμε με το μισό κεφαλοτύρι.
- Καλύπτουμε πάλι με φέτες ψωμί του τοστ.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο καρότο.
- Περιχύνουμε ομοιόμορφα με την υπόλοιπη σάλτσα κιμά και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
- Σκεπάζουμε τα υλικά με φέτες ψωμι του τοστ.
- Καλύπτουμε με μια στρώση φέτες ντομάτας.
- Πασπαλίζουμε με την γραβιέρα.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι και το γάλα, με ένα σύρμα.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο και περιχύνουμε το μείγμα στο ταψί, να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
- Καλύπτουμε με βουτυρωμένο αντικολλητικό χάρτι το οποίο θέλουμε να ακουμπάει στην επιφάνεια των υλικών.
- Αφήνουμε το σουφλέ κιμά, να σταθεί για 30 λεπτά στον πάγκο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα, στους 180ºC για 35 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει το σουφλέ κιμά και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
- Αφήνουμε το σουφλέ κιμά να σταθεί για λίγα λεπτά κι έπειτα σερβίρουμε με σαλάτα εποχής.
Μυστικά
- Το σουφλέ γίνεται πιο νόστιμο, όπως και όλα τα φαγητά με βάση το ψωμί, αν το αφήσουμε να σταθεί και να ρουφήξει τα υγρά υλικά.
- Αν δεν έχετε τον χρόνο να περιμένετε, ψήστε το κατευθείαν σε χαμηλότερη θερμοκρασία (160°C) για 45 λεπτά περίπου.
- Αξιοποιήστε όλα τα περισσεύματα ψωμιού και τυριών που έχετε με αυτή τη συνταγή.
- Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε τον κιμά με λίγο κοκκινιστό κρέας ψιλοκομμένο και την σάλτσα του, που περίσσεψαν από το χθεσινό τραπέζι.
Πηγή: argiro.gr
Δείτε και αυτά