Συνταγή για αφράτο τρουφάτο κέικ με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και χυμό λεμονιού, σαν τα κέικ που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας παλιά. Είναι σκέτος αφρός και συνοδεύει τέλεια το πρωινό μας καφεδάκι. Εμείς το προτιμούμε συχνά και το απόγευμα, που θέλουμε επειγόντως γλυκό.ΥλικάΓια διακόσμησηΕκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το ηλιέλαιο να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα …
Συνταγή για αφράτο τρουφάτο κέικ με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και χυμό λεμονιού, σαν τα κέικ που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας παλιά. Είναι σκέτος αφρός και συνοδεύει τέλεια το πρωινό μας καφεδάκι. Εμείς το προτιμούμε συχνά και το απόγευμα, που θέλουμε επειγόντως γλυκό.
Αφράτο κέικ της γιαγιάς με τρούφα σοκολάτα
Υλικά
- 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 κούπα ηλιέλαιο
- 1 κούπα χλιαρό φρέσκο γάλα
- 1 κάψουλα βανίλια
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- 1 σφηνάκι χυμό λεμόνι
- 500 γραμμάρια κοσκινισμένο αλέυρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Μισό φακελάκι τρούφα σοκολάτας
Για διακόσμηση
- φιλέ αμυγδάλου κατά βούληση
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το ηλιέλαιο να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας. Βάζουμε τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού.
Συμπληρώνουμε το γάλα, το χυμό λεμονιού και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το οποίο το έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ που έχουμε κοσκινίσει, διαδοχικά και τμηματικά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε την τρούφα σοκολάτας και την ανακατεύουμε στο μίγμα με μαρίζ.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα και τη βάζουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά. Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα και γαρνίρουμε με το φιλέ αμυγδάλου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς για 1 ώρα. Αφήνουμε να σταθεί για 20 λεπτά τουλάχιστον και ξεφορμάρουμε.
Tips
Τη φόρμα την βάζουμε στην κατάψυξη γιατί το κέικ ξεφορμάρεται πιο εύκολα, χωρίς να κολλήσουν κομμάτια από το κέικ πάνω στην φόρμα ή υπολείμματα από το αλεύρι πάνω στο κέικ. Το φιλέ αμυγδάλου το βάζουμε στο τέλος. Αφού βάλουμε το κέικ στη φόρμα, το γαρνίρουμε με το φιλέ αμυγδάλου και το βάζουμε να ψηθεί.
Η συνταγή είναι της φίλης μας αννα καλλεργη
Πηγή: daddy-cool.gr
Δείτε και αυτά