Η πιο νόστιμη σπιτική τυρόπιτα: Χειροποίητο φύλλο με γέμιση φέτας και ανθότυρου


    Μοσχοβολάει όλο το σπίτι. Χειροποίητο φύλλο με γέμιση φέτας και ανθότυρου. Μια τυρόπιτα που η μόνη λέξη που τη συνοδεύει είναι νοστιμιά! Θα την λατρέψετε μικροί, μεγάλοι! Παράλληλα δείτε Από τα χεράκια της Αργυρούς: Η πιο λαχταριστή χωριάτικη τυρόπιτα στο πιάτοΦύλλοΓέμισηΓια το φύλλοΓια την γέμισηΠηγή: “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.


    Μοσχοβολάει όλο το σπίτι. Χειροποίητο φύλλο με γέμιση φέτας και ανθότυρου. Μια τυρόπιτα που η μόνη λέξη που τη συνοδεύει είναι νοστιμιά! Θα την λατρέψετε μικροί, μεγάλοι! Παράλληλα δείτε Από τα χεράκια της Αργυρούς: Η πιο λαχταριστή χωριάτικη τυρόπιτα στο πιάτο

    Υλικά

    Φύλλο

    • 1.5 κ. αλεύρι σκληρό για πίτες.
    • 100 ml ελαιόλαδο.
    • 80 ml ξύδι.
    • Ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο για το άνοιγμα των φύλλων
    • 10 γρ. αλάτι.
    • Νερό κρύο όσο πάρει.
    • Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων.

    Γέμιση

    • 1 κ. τυρί φέτα.
    • 500 γρμ. ανθότυρο.
    • 50 γρμ. ελαιόλαδο.
    • 50 γρμ. γάλα φρέσκο.
    • 2 αυγά.
    • 5 γρμ αλάτι. (Αν είναι πολύ αλμυρή η φέτα το παραλείπουμε)
    • 5 γρμ πιπέρι.
    • 5 γρμ μοσχοκάρυδο.

    Συνταγή για τυρόπιτα

    Εκτέλεση

    Για το φύλλο

    • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι και το λάδι.
    • Τρίβουμε το μίγμα με τα χέρια να πιάσει το αλεύρι λαδάκι.
    • Ρίχνουμε το ξύδι τρίβουμε, ρίχνουμε νερό και ταυτόχρονα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ωραία σφιχτή ζύμη.
    • Χωρίζουμε σε ισομερη μπαλάκια, τοποθετούμε σε λεκάνη, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, αφήνουμε να ξεκουραστεί και πιάνουμε να φτιάξουμε το μίγμα του τυριού.

    Για την γέμιση

    • Σε μπολ βάζουμε ψιλοκομμένη τη φέτα, το ανθότυρο, το ελαιόλαδο, το γάλα, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε.
    • Πιάνουμε το ζυμαράκι αλευρώνουμε τον πάγκο με νισεστέ και ανοίγουμε με σαΐτα ή με πλάστη το φύλλο μας έτσι ώστε να γίνει λεπτό. Αν χρειαστεί αλευρώνουμε ελαφρά με νισεστέ το ζυμαράκι.
    • Ρίχνουμε ηλιέλαιο κατά φάρδος και τοποθετούμε το τυρί προσεχτικά να είναι παντού ίδιο. Τυλίγουμε τρείς φορές και το κόβουμε από το υπόλοιπο.
    • Το στρίβουμε ελαφριά και το τοποθετούμε σε ρηχό, καλά λαδωμένο με ηλιέλαιο ταψάκι. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο.
    • Τοποθετούμε τα κομμάτια αραιά μεταξύ τους έτσι ώστε να ψηθούν από παντού. Με ένα πινέλο αλείφουμε με ηλιέλαιο από πάνω την πίτα.
    • Ψήνουμε στους 180 – 200 βαθμούς (ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας) για 30′ περίπου μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
    • Βγάζουμε από τον φούρνο την πίτα και ΔΕΝ την σκεπάζουμε για να διατηρηθεί τραγανή.

    Πηγή: “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά