Καθαρά Δευτέρα: 5+1 μυστικά για να μην σου βγει νερό η ταραμοσαλάτα


    Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με παραδοσιακές νηστίσιμες γεύσεις, όπως η λαγάνα, τα θαλασσινά και φυσικά η αγαπημένη ταραμοσαλάτα. Αν θες να απολαύσεις τη δική σου σπιτική εκδοχή, χωρίς περίπλοκες διαδικασίες και περιττούς πειραματισμούς, έχουμε την απόλυτη συνταγή για σένα! Ετοιμάσου να φτιάξεις την πιο βελούδινη, νόστιμη και ισορροπημένη ταρ…


    Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με παραδοσιακές νηστίσιμες γεύσεις, όπως η λαγάνα, τα θαλασσινά και φυσικά η αγαπημένη ταραμοσαλάτα. Αν θες να απολαύσεις τη δική σου σπιτική εκδοχή, χωρίς περίπλοκες διαδικασίες και περιττούς πειραματισμούς, έχουμε την απόλυτη συνταγή για σένα!

    Ετοιμάσου να φτιάξεις την πιο βελούδινη, νόστιμη και ισορροπημένη ταραμοσαλάτα, που θα κλέψει την παράσταση στο σαρακοστιανό τραπέζι. Και το καλύτερο; Θα τη φτιάξεις σε χρόνο μηδέν!

    Τι θα χρειαστείς για την ταραμοσαλάτα

    • 400 γρ. μπαγιάτικο σταρένιο ψωμί
    • 120 γρ. ταραμά
    • Χυμό από 2 λεμόνια
    • 1/2 κρεμμύδι
    • 1 κ.σ. άνηθο
    • 400 γρ. καλαμποκέλαιο
    • 80 γρ. νερό

    Εκτέλεση συνταγής

    Δείτε επίσης: Ότι πρέπει για την Καθαρά Δευτέρα: Χαλβάς σιμιγδαλένιος με μέλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    1. Κόβουμε σε κομμάτια το μπαγιάτικο ψωμί και το βάζουμε σε ένα μπολ.
    2. Σκεπάζουμε το ψωμί με μπόλικο νερό και βάζουμε πάνω ένα βάρος ώστε να είναι βυθισμένο και να απορροφήσει νερό.
    3. Μουλιάζουμε και την κόρα του ψωμιού γιατί δίνει έξτρα νοστιμιά.
    4. Μουλιάζουμε το ψωμί στο νερό για 20 λεπτά.
    5. Μετά το στραγγίζουμε καλά σφίγγοντας το στα χέρια να φύγει όλη υγρασία.
    6. Το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες.
    7. Κόβουμε το κρεμμύδι σε κομμάτια και το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.
    8. Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε τον ταραμά.
    9. Χτυπάμε το μίγμα, να πολτοποιηθεί πλήρως και να ομογενοποιηθεί καλά, ώσπου στο τέλος να μην βλέπουμε καθόλου ψωμί ή κομμάτια κρεμμυδιού.
    10. Προσθέτουμε τον φρέσκο στυμμένο χυμό λεμονιού και χτυπάμε ξανά το μίγμα μέχρι να πολτοποιηθεί.
    11. Σταγόνα σταγόνα, με ροή κλωστής και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το λάδι.
    12. Στο τέλος προσθέτουμε το νερό σταδιακά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
    13. Πασπαλίζουμε την ταραμοσαλάτα με ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε.
    14. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο έξτρα χυμό λεμονιού για πιο όξινο αποτέλεσμα.
    15. Λίγο λάδι απαλό στην ταραμοσαλάτα δίνει έξτρα νοστιμιά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του καλαμποκέλαιου με ελαιόλαδο.
    16. Η σπιτική ταραμοσαλάτα με ψωμί συντηρείται στο ψυγείο σε γυάλινο σκεύος με καπάκι για αρκετές ημέρες.
    17. Ανακατέψτε καλά πριν το σερβίρισμα.
    18. Σερβίρουμε κουταλιές ταραμοσαλάτας σε ένα πιάτο και με το κουτάλι απλώνουμε την ποσότητα.
    19. Ραντίζουμε με λίγο λάδι και σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα πάντα δροσερή.

    Τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζεις

    1. Το λάδι πρέπει να πέφτει σιγά σιγά την ώρα που το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ για να μην κόψει η ταραμοσαλάτα.
    2. Αν μας βγει αραιή τότε προσθέτουμε λίγη φρυγανιά και ελάχιστο λάδι.
    3. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
    4. Φυσικά υπάρχει και η ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί που μπορείς να φτιάξεις.
    5. Αρχικά, θα πρέπει να μην αλατιστεί ποτέ ο ταραμάς με ψωμί. Γι’ αυτό το λόγο, σε τόσα λίγα γραμμάρια, βάζουμε μπόλικο ψωμί και λάδι, για να γλυκάνει και να γίνει ηπιότερη η γεύση του.
    6. Διαλέγουμε καλή πρώτη ύλη και νόστιμο ψωμί, μπαγιάτικο 2 ή 3 ημερών. Να αποφεύγετε το φρέσκο.

    Ευχαριστούμε την Argiro.gr

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά