Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που αγαπούν μικροί κα μεγάλοι. Την απολαμβάνουν στο φαγητό, σε γλυκά, σε ροφήματα ενώ το άρωμά της είναι μοναδικό.Υπάρχουν δύο είδη κανέλας: Η Κασσία και η Κεϋλάνης. Η πρώ…
Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που αγαπούν μικροί κα μεγάλοι. Την απολαμβάνουν στο φαγητό, σε γλυκά, σε ροφήματα ενώ το άρωμά της είναι μοναδικό.
Υπάρχουν δύο είδη κανέλας: Η Κασσία και η Κεϋλάνης. Η πρώτη ισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου σε άτομα τα οποία πάσχουν από διαβήτη και η δεύτερη περιέχει αξιοσημείωτη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Επίσης είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες B και C. Πού κάνει λοιπόν τα «μαγικά» της;
Στο φούσκωμα στην κοιλιά:
Αν έχετε προβλήματα χώνεψης και κάποιες φορές αισθάνεστε το στομάχι σας έτοιμο να κάνει μπαμ, πιείτε ένα τσάι από κανέλα μετά τα γεύματά σας. Θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε στομαχικά προβλήματα και να μειώσετε τη φλεγμονή.
Στα πόδια:
Όσοι έχουν μύκητες στα πόδια μπορούν να επωφεληθούν από τις ιδιότητες της κανέλας. Το αιθέριο έλαιό της σε καταστήματα με βότανα και φυσικές τροφές κάνε θαύματα. Ψεκάστε το στο πόδι σας αφότου το έχετε πλύνει και στεγνώσει καλά. Αφήστε το ν’ απορροφηθεί όλη νύχτα. Δρα επίσης και ως φυσικό αποσμητικό για τα πόδια.
Στην απώλεια βάρους:
Αν κάνετε δίαιτα για να χάσετε βάρος, προσθέστε κανέλα στα τσάγια και τους χυμούς σας. Από τη στιγμή που σας βοηθά να ελέγχετε την όρεξή σας και προσθέτει μια νότα γλυκύτητας, θα έχετε μικρότερη λιγούρα για σοκολάτα και γλυκά.
Στην υγεία των οστών:
Οι άνθρωποι άνω των 60 είναι πιο επιρρεπείς σε κατάγματα και σπασίματα των οστών. Για ν’ αποτραπεί αυτό το συχνό πρόβλημα, σας προτείνουμε την καθημερινή κατανάλωση τσαγιού με κανέλα. Μπορείτε επίσης να κάνετε μασάζ στον εαυτό σας με αιθέριο έλαιο κανέλας για να δυναμώσετε τις αρθρώσεις σας.
Στη νόσο Αλτσχάιμερ:
Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό νευροεκφυλιστικών ασθενειών, καλό θα ήταν να καταναλώνετε κανέλα καθημερινά. Σύμφωνα με έρευνες, η επικατεχίνη και η κινναμαλδεΰδη στην κανέλα, υποστηρίζουν την καλή εγκεφαλική υγεία και αποτρέπουν ή επιβραδύνουν την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ
Εύκολο και γρήγορο κέικ κανέλας
Πριν ακόμα δοκιμάσετε αυτό το κέικ κανέλα, το σπίτι θα γεμίσει αρώματα κανέλας και πορτοκαλιού και θα σας λιγώσει. Εύκολο, απλό, αλλά υπέροχο στη γεύση!
Υλικά Συνταγής
Για το κέικ
- 140 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 ½ φλ. ζάχαρη (300 γραμ.)
- 2 αβγά
- 1 βανίλια1 πρέζα αλάτι
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 ½ φλ. γάλα (160 γραμ.)
Για τη γέμιση
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.σ. κανέλα
- 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
- 3 κ.σ. αλεσμένο καρύδι
Για την επικάλυψη
- 2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
- λίγη κανέλα για πασπάλισμα
- λίγη ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Πριν ξεκινήσουμε το κέικ κανέλα, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ή στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση ταψιού 24 -26 εκ. ή φόρμα δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση.
Προθερμάνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
Για τη γέμιση του κέικ
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ και ανακατεύουμε με κουτάλι. Τα κρατάμε στην άκρη.
Χτυπάμε μαζί σε μπολ με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα αβγά για 2′ μέχρι να κρεμώσουν και να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι και εναλλάξ το γάλα με το κοσκινισμένο αλεύρι. Με σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά.
Αδειάζουμε το μισό μείγμα στο έτοιμο σκεύος, πασπαλίζουμε με τη γέμιση και αδειάζουμε το υπόλοιπο μείγμα. Με λάμα μαχαιριού μπερδεύουμε τα δυο μείγματα, κάνοντας διαδρομές και μπλέκοντάς τα.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 40′ μέχρι να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο του.
Μόλις το βγάλουμε, καuτό όπως είναι, περιχύνουμε με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη.
Το κέικ κανέλα σερβίρεται κατά προτίμηση ζεστό με καφέ ή τσάι
Βρείτε περισσότερες συνταγές για λαχταριστά κέικ που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει και απολαύστε τες παρέα με την οικογένειά σας!
Δείτε και αυτά