Φανταστικό κέικ ψυγείου με κρέμα τιραμισού και λικέρ αμαρέτο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


Μια σούπερ καλοκαιρινή συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Φτιάξτε αυτό το φανταστικό κέικ ψυγείου με κρέμα τιραμισού και λικέρ αμαρέτο και δεν θα θέλετε να φάτε άλλο γλυκό ποτέ ξανά!Είναι μπελαλίδικ…


Μια σούπερ καλοκαιρινή συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Φτιάξτε αυτό το φανταστικό κέικ ψυγείου με κρέμα τιραμισού και λικέρ αμαρέτο και δεν θα θέλετε να φάτε άλλο γλυκό ποτέ ξανά!

Είναι μπελαλίδικο αλλά αξίζει τον κόπο!

Υλικά Συνταγής

Για το κέικ

  • 125 γραμ. φρέσκο γάλα
  • 1 κ.γλ χυμό λεμόνι
  • 150 γραμ. βούτυρο (μαλακό)
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 4 μεγάλα αυγά θερμ. δωμ.
  • 2 βανίλιες (ή 1 κ.γλ υγρή βανίλια ή εσάνς πικραμύγδαλο)
  • 1 κ.γλ στιγμιαίο καφέ (σκόνη)
  • 3 κ.σ κονιάκ
  • 2 πρέζες σόδα μαγειρικής
  • 250 γραμ. αλεύρι μαλακό
  • 2 κ.γλ μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι καφέ

  • 1 φλ. καφέ εσπρέσσο (ρόφημα)
  • 2 κουταλιες ζάχαρη
  • 3 -4 κουταλιές λικέρ καφέ (ή αμαρέτο ή κονιάκ)
  • Για την κρέμα τιραμισού χωρίς αυγά
  • 350 γραμ. τυρί μασκαρπόνε θερμ. δωμ.
  • 4-6 κ.σ άχνη ζάχαρη (κατά βούληση)
  • 1 βανίλια
  • 2 κουταλιές λικέρ καφέ (ή αμαρέτο ή κονιάκ)
  • 250 γραμ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή (κρύα)
  • 100 γραμ. σοκολάτα σε τρίμματα
  • λίγο κακάο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για το αφράτο κέικ τιραμισού με παντεσπάνι, πρώτα βάζουμε το γάλα σε μπολ και ρίχνουμε το λεμόνι. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα, λίγα λεπτά πριν το ρίξουμε στο μείγμα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Βουτυρώνουμε δυο φόρμες 22 εκ. και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα.

Σε ένα μπολ, με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο να αφρατέψει για 1 λεπτό.Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ για 2-3 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και να κρεμώσει το μείγμα.

Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά, κάθε φορά να τα πίνει το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό. Το καλό χτύπημα των αυγών με το μίξερ εξουδετερώνει την μυρωδιά τους. Προσθέτουμε και τις βανίλιες.

Διαλύουμε το στιγμιαίο καφέ στο κονιάκ και τα προσθέτουμε στο μίγμα.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και εναλλάξ ρίχνουμε το αλεύρι με το γάλα. Ξεκινάμε πάντα με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι σε 3 διαδοχικές δόσεις με αλεύρι-γάλα.