Μελόπιτα Μυκόνου με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – «Εγκεφαλικό» μόνο με την μυρωδιά


«Εγκεφαλικό» πρόκειται να πάθεις μόνο με την μυρωδιά, από αυτή την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Η εκτέλεση και τα υλικά για την Μελόπιτα Μυκόνου είναι απλά και μόλις την δοκιμάσουν τα μέλη της οι…


«Εγκεφαλικό» πρόκειται να πάθεις μόνο με την μυρωδιά, από αυτή την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Η εκτέλεση και τα υλικά για την Μελόπιτα Μυκόνου είναι απλά και μόλις την δοκιμάσουν τα μέλη της οικογένειας σου θα θέλουν και άλλο κομμάτι.

Την βρήκαμε στο argiro.gr! Η γεύση της δεν περιγράφεται. Η παραδοσιακή συνταγή γίνεται με τοπικά Μυκονιάτικα προϊόντα. Τυροβολιά Μυκόνου, φύλλο χωριάτικο και μέλι. Τη δοκίμασε στο φεστιβάλ Τσελεμεντέ Σίφνου από την Άννα Αθυμαρίτη και τρελάθηκε η Αργυρώ Μπαραμπαρίγου.

Υλικά Συνταγής

Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
νερό χλιαρό όσο πάρει
λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
1 κιλό τυροβολιά (ανάλατο στραγγιστό τυρί Μυκόνου)
1¼ φλ. ζάχαρη
1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
3 αβγά (σε θερμ. δωμ.)
λίγο επιπλέον αλεύρι (για το άνοιγμα του φύλλου)
μπόλικο μέλι (για το μέλωμα)
1 κ.σ κανέλα

Εκτέλεση

Για τη μελόπιτα Μυκόνου με χωριάτικο φύλλο, ανακατεύουμε πρώτα όλα τα υλικά της ζύμης και προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο, ώστε να γίνει μια μαλακιά ζύμη. Σχεδόν σαν να κολλάει στα χέρια μας. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30΄.

Για τη γέμιση της μελόπιτας

Σε ένα μπολ λιώνουμε το φρέσκο τυρί (τυροβολιά Μυκόνου) και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης μαζί μέχρι να ενωθούν καλά και να γίνουν μια ομοιογενής παχιά κρέμα τυριού.

Για το στήσιμο της μελόπιτας

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια. Ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο το πρώτο κομμάτι και το στρώνουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 32 ή 34 εκ.

Ισομοιράζουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο. Ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι της ζύμης σε λεπτό φύλλο και το τοποθετούμε από πάνω. Ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς °C στις αντιστάσεις για μια ώρα και 15 λεπτά, μόνο στην κάτω αντίσταση ώστε να ψηθεί σωστά και από κάτω.

Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και όπως είναι καuτή την περιχύνουμε με 2 ως 3 φλιτζάνια με μέλι θυμαρίσιο.

Μυστικά για μελόπιτα Μυκόνου

-Η παραδοσιακή συνταγή για τη μελόπιτα Μυκόνου, είναι μια πίτα του Αιγαίου με ντόπιο τυρί και μπόλικο μέλι.

Αν δεν βρείτε τυροβολιά βάλτε ανθότυρο και στραγγίστε το πολύ καλά. Αποτελείται από δυο φύλλα όπως οι περισσότερες πίτες του Αιγαίου. 1 φύλλο πάνω και 1 φύλλο κάτω.

-Ψήστε την για πολλή ώρα για να βγει και να παραμείνει τραγανή.

-Μέλι συνήθως βάζουν μπόλικο στη Μύκονο, μπορεί και 1 κιλό! Εξαρτάται πόσο γλυκιά την θέλετε.

– Όπως και κανέλα αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε παραπάνω στο σερβίρισμα.

Ωστόσο, έχουμε και μια συγκλονιστική συνταγή για ζεστό κρασί με κανέλα. Ότι πρέπει για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά