Σουβλάκι του Λευτέρη: Το Νοστιμότερο Σουβλάκι της Αθήνας από το 1953


    Το σουβλάκι του Λευτέρη: Η ιστορία του Λευτέρη είναι σαν βγαλμένη από μυθιστόρημα. Έμεινε ορφανός στα 7 του χρόνια, σταματώντας το σχολείο ξεκινώντας να εργάζεται μόλις από τα 15 του χρόνια. Η γνωριμί…

    ...α του 30χρονου Λευτέρη με έναν Αρμένη στις αρχές της δεκαετίας του ’50 θα του άλλαζε για πάντα την ζωή. Ο Αρμένης του δίδαξε πως θα φτιάχνει το πιο νόστιμο σουβλάκι σε όλη την Αθήνα.Η γνωριμία με τον Αρμένη και το ξεκίνημα με ένα καρότσι και μια ψησταριάΌλα ξεκίνησαν στις αρχές...

    Το σουβλάκι του Λευτέρη: Η ιστορία του Λευτέρη είναι σαν βγαλμένη από μυθιστόρημα. Έμεινε ορφανός στα 7 του χρόνια, σταματώντας το σχολείο ξεκινώντας να εργάζεται μόλις από τα 15 του χρόνια. Η γνωριμία του 30χρονου Λευτέρη με έναν Αρμένη στις αρχές της δεκαετίας του ’50 θα του άλλαζε για πάντα την ζωή. Ο Αρμένης του δίδαξε πως θα φτιάχνει το πιο νόστιμο σουβλάκι σε όλη την Αθήνα.

    Η γνωριμία με τον Αρμένη και το ξεκίνημα με ένα καρότσι και μια ψησταριά

    Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 50 όταν ένας Αρμένης, βλέποντας πόσο δουλευταράς ήταν ο 30χρονος Λευτέρης (ορφανός από τα 7 και στη βιοπάλη από τα 15), γύρισε και του είπε «Παλικάρι, θα σου δείξω ένα προϊόν με το οποίο θα θρέψεις τη φαμίλια σου».

    Και, κάπως έτσι, του έδειξε πως να φτιάχνει σουβλάκι…

    Εκείνος, πολυμήχανος και εφευρετικός, πήρε στην αρχή το παιδικό καροτσάκι του, τότε 3χρονου, γιου του, έβαλε μέσα σε ένα κουβούκλιο μια παγοκολόνα για να διατηρεί το κρέας, τη ντομάτα και το κρεμμύδι, έβαλε από πάνω μια ψησταριά που είχε φτιάξει ο ίδιος και βγήκε να πουλήσει στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης.

    Η εκτίναξη και η δημιουργία του ιστορικού μαγαζιού στην Ομήρου

    Τρία χρόνια αργότερα το σουβλάκι του ήταν τόσο δημοφιλές που κατάφερε να ανοίξει το δικό του -ιστορικό πλέον- μαγαζί στην Ομήρου, κερδίζοντας, με την πάροδο του χρόνου, το προσωνύμιο ο «πρύτανης» του σουβλακιού.

    Το σουβλάκι του Λευτέρη σήμερα – Η τέχνη πέρασε στα παιδιά

    Σήμερα, 60 και πλέον χρόνια μετά, ο Λευτέρης παραμένει μια βαθιά οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία δουλεύουν οι δυο γιοί του Λευτέρη και τα παιδιά τους και οι οποίοι έχουν φροντίσει να διατηρήσουν το -εξαιρετικό προϊόν τους- ίδιο και απαράλλακτο.

    Μια αυθεντικότητα που δύσκολα βρίσκεις σήμερα και που μαζί με τη γεύση της φέρνει μια ολόκληρη ιστορία και κουλτούρα. Και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος, που μέχρι σήμερα το σουβλάκι του Λευτέρη έχει τόσο μεγάλη επιτυχία.

    Το σουβλάκι του Λευτέρη: Η συνταγή

    Η συνταγή απλή. Το τυλιχτό δεν περιέχει μέσα τζατζίκι, σως, κλπ όπως θέλει η μοντέρνα σχολή. Ακόμη και αν το παραγγείλεις με καλαμάκι, μπιφτέκι, κεμπάπ ή λουκάνικο, ο Λευτέρης (ο εγγονός), θα στο φτιάξει με ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και αλατοπίπερο. Μια βασική και απλή μορφοποίηση του τυλιχτού, που όσο απλή και αν φαντάζει, επιτρέπει στο καλά ψημένο και εξαιρετικής ποιότητας κρέας να αναδείξει τη γεύση του.

    Επιπλέον, δεν πρόκειται να βρεις ούτε κατά διάνοια ντονέρ ή γύρο. Ο κυρ Κώστας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα σου πω αυτό που θυμάμαι ότι είπε ο παππούς Λευτέρης σε ένα παλιό πελάτη που τον ρώτησε γιατί δεν βάζει ντονέρ. Η απάντησή του ήταν απλή, καθαρή και τίμια: «Δεν βάζω γιατί εδώ τρώνε τα εγγόνια μου».

    Το σουβλάκι του Λευτέρη – Η πίτα

    Η πίτα του Λευτέρη θεωρείται από τις καλύτερες στην Ελλάδα και όχι άδικα. Το αισθητικό αποτέλεσμα δεν βασίζεται μόνο στην όμορφη εμφάνιση, αλλά και στην φρέσκια, αυθεντική γεύση.

    Η διατήρηση της γευστικής ποιότητας της πίτας χαρακτηρίζει όλη τη φιλοσοφία του ψητοπωλείου, γι’ αυτό δεν θα βρείτε μέσα στο σουβλάκι τζατζίκι, σως, σάλτσες ή άλλο υγρό στοιχείο.

    Το σουβλάκι του Λευτέρη – Πάντα κλειστά τις Κυριακές – Ο λόγος

    Εδώ και 60 χρόνια ψήνονται αλάδωτες στα κάρβουνα και κατευθείαν από το εργαστήριο Αλεξάκη που, λίγο-πολύ, χρονολογείται την ίδια εποχή με τον «Λευτέρη». Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα βρείτε το μαγαζί ανοικτό ποτέ τις Κυριακές, καθώς το εργαστήρι που τις παράγει είναι κλειστό.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά