Πώς να μην διαλύεται στο χέρι ο κουραμπιές αλλά να μην είναι και πέτρα – Το ένα και μοναδικό μυστικό


    Τα Χριστούγεννα βρίσκονται μια ανάσα μακριά κι αφού το Youweekly.gr μοιράστηκε μαζί σας το απόλυτο μυστικό για να είναι σκληρά απ’ έξω και μαλακά από μέσα τα μελομακάρονα ήρθε η στιγμή να… πιάσει το…


    Τα Χριστούγεννα βρίσκονται μια ανάσα μακριά κι αφού το Youweekly.gr μοιράστηκε μαζί σας το απόλυτο μυστικό για να είναι σκληρά απ’ έξω και μαλακά από μέσα τα μελομακάρονα ήρθε η στιγμή να… πιάσει το αμέσως επόμενο γλύκισμα της γιορτής αυτής: Τους κουραμπιέδες.

    10 συμβουλές για να σου πετύχουν οι κουραμπιέδες

    • Ξεκινάμε χτυπώντας το βούτυρο με τη ζάχαρη. Όσο πιο αφράτο γίνεται το μείγμα του βουτύρου στο μίξερ, τόσο πιο αφράτος θα γίνει ο κουραμπιές. Πρέπει να μοιάζει με σαντιγί, κάτι που χρειάζεται minimum 20 λεπτά.
    • Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία θα προσθέσουμε το αλεύρι. Το αφράτεμα του βουτύρου με τη ζάχαρης απαιτεί πολύ δυνατό χτύπημα. Όμως μόλις προστεθεί το αλεύρι, πρέπει το χτύπημα να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα για να μην διαλυθεί η αφράτη υφή που έχει το μείγμα.
    • Για το ψήσιμο του κουραμπιέ επιλέγουμε πάντα χαμηλή θερμοκρασία γιατί θέλουμε να είναι μαλακός, να διατηρήσει τη βουτυρένια του γεύση και να είναι λευκός.
    • Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ροδόνερο ή ανθόνερο, θα τους ραντίσουμε όταν είναι καuτοί.
    • Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη όταν έχουν κρυώσει εντελώς. Διαφορετικά η πρώτη στρώση της ζάχαρης άχνης που θα έρθει σε επαφή με τον κουραμπιέ θα μαλακώσει και θα πανιάσει.
    • Εξίσου σημαντική με την εκτέλεση της συνταγής είναι και η διατήρηση και φύλαξη τους. Θα πρεπε να τους σκεπάζουμε καλά γιατί απορροφούν την υγρασία και νοτίζουν.
    • Διατηρούνται μέχρι και 3 μήνες όταν είναι ερμητικά κλεισμένοι σε μεταλλικό κουτί, αν δεν έχεις μεταλλικό κουτί μπορείς να κάνεις το εξής τρικ: Τυλίγεις εσωτερικά ένα πλαστικό τάπερ με αλουμινόχαρτο που κλείνει αεροστεγώς και φυλάς εκεί τους κουραμπιέδες.
    • Η άχνη ζάχαρη περιέχει σε μικρό ποσοστό κορν φλάουρ για να μην συσσωρεύει υγρασία και πετρώνει. Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα νοτίσουν οι κουραμπιέδες, μπορούμε να ρίξουμε 1/2 κουτάλι επιπλέον κορν φλάουρ στην άχνη που θα χρησιμοποιήσουμε για το πασπάλισμα.
    • Μπορούμε να μη βάλουμε αμύγδαλα και να ανοίξουμε τη ζύμη σε φύλλο ώστε να κόψουμε σε διάφορα σχήματα π.χ. αστέρια, καρδιές, κτλ.
    • Για άρωμα επίσης μπορούμε να προσθέσουμε βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού ή ξύσμα λεμονιού.

    Η πιο εύκολη συνταγή για κουραμπιέδες

    κουραμπιέδες Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    Από την Argiro.gr

    Υλικά Συνταγής

    • 50 γρ. κονιάκ ή λικέρ μαστίχας
    • 100 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
    • 100 γρ. αμύγδαλα καθαρισμένα και καβουρδισμένα
    • 200 γρ. βούτυρο
    • 250 γρ. φυτίνη
    • 670 γρ. (περίπου) αλεύρι μαλακό η γ.ο.χ. (κοσκινισμένο)
    • 1/2 κ.γ κοφτό φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
    • 1 βανίλια
    • 2 κρόκους από μεγάλα αυγά

    Για το άχνισμα

    • 3 πακέτα άχνη
    • 3 βανίλιες

    Εκτέλεση

    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC βαθμούς στον αέρα.
    • Στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο ρηχές λαμαρίνες.
    • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
    • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη φυτίνη και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε δυνατά για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να γίνει σαν σαντιγί.
    • Έναν έναν ρίχνουμε μέσα τους κρόκους, γιατί πρέπει να τους “πίνει” το μίγμα κάθε φορά.
    • Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια.
    • Προσθέτουμε το κονιάκ ή το λικέρ.
    • Χτυπάμε λίγο για να αφρατέψει το μίγμα.
    • Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και δουλεύουμε το μίγμα στο χέρι.
    • Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο λίγο στο μίγμα μας.
    • Εάν είναι πολύ μαλακή η ζύμη και κολλάει στα χέρια ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμα.
    • Στο τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
    • Φροντίζουμε η ζύμη να είναι αφράτη και όχι σκληρή, δηλαδή να είναι βουτυράτη για να μη γίνουν σκληροί οι κουραμπιέδες.
    • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε όποιο σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε αραιά τον έναν στον πλάι στον άλλον.
    • Τους ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ώστε να ροδίσουν καλά και να σκάσουν, δηλαδή να κάνουν ανοίγματα.
    • Αφήνουμε να κρυώσουν γύρω στα 5 λεπτά.

    Το άχνισμα για τους εύκολους κουραμπιέδες με φυτίνη

    • Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε την άχνη και τις βανίλιες.
    • Βάζουμε την μισή άχνη σε ένα βαθύ ταψί.
    • Αραδιάζουμε τους ζεστούς κουραμπιέδες στην άχνη (προσοχή όχι καuτούς) και κοσκινίζουμε από πάνω την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη.
    • Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε αχνίζοντας λίγους λίγους τους κουραμπιέδες, για να αχνίζονται σωστά.
    • Τους στήνουμε σε μία πιατέλα.
    • Αχνίζουμε την πιατέλα με τους κουραμπιέδες.
    • Την ζάχαρη άχνη που θα περισσέψει θα την φυλάξετε για επόμενες χρήσεις, αφού πρώτα την κοσκινίσετε.

    Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

    Φρέσκα ψάρια, μοναδικές γεύσεις – Το νούμερο ένα μαγαζί για θαλασσινά ακούει στο όνομα “Το Πυροφάνι του Πειραιά”

    Σας βγαίνουν άνοστες οι τηγανιτές πατάτες; Το μυστικό με το λάδι που θα τις απογειώσει

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα...