Το απόλυτο μυστικό: Να πως θα μελώσουν από μέσα τα μελομακάρονα κι έξω θα είναι τραγανά


    Τα μελομακάρονα είναι από τα γλυκά που δεν θέλουν πολλά πολλά! Τι εννοώ? Η ζύμη δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα, κοινώς καθόλου παίδεμα! Όταν έρθει η ώρα που θα αναμειχθούν τα υγρά υλικά με τα στερεά κά…


    Τα μελομακάρονα είναι από τα γλυκά που δεν θέλουν πολλά πολλά! Τι εννοώ? Η ζύμη δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα, κοινώς καθόλου παίδεμα! Όταν έρθει η ώρα που θα αναμειχθούν τα υγρά υλικά με τα στερεά κάνουμε δυο κινήσεις ίσα ίσα να ενσωματωθεί το αλεύρι. Τίποτα παραπάνω! Ο λόγος πολύ απλός! Αν δουλευτεί πολύ θα “βγάλει” το λάδι του!

    Από τη στιγμή που θα φτιάξουμε τη ζύμη δεν μπορούμε να την αφήσουμε (για να πάμε να πιούμε καφεδάκι)και να την πλάσουμε αργότερα! Για αυτό τη λέω και ζύμη της στιγμής! Τη φτιάχνεις -την πλάθεις-την ψήνεις! Δεν περιμένεις λεπτό! Ο λόγος? Ίδιος με τον παραπάνω! Θα βγάλει λάδι!

    Το μυστικό για το μέλωμα βρίσκεται στο ψήσιμο

    Το ψήσιμο παίζει σημαντικό ρόλο στο μέλωμα. Αν τα παραψήσεις δύσκολα θα σιροπιαστούν μέχρι μέσα. Αν από την άλλη τα βγάλεις πιο νωρίς από το φούρνο τότε θα γίνουν σα λάσπη! Στα 30 γρ. ζύμης συνήθως θέλουν 25-30 λεπτά ανάλογα το φούρνο.

    Το σιρόπι επειδή περιέχει παραπάνω ζάχαρη από το νερό δεν χρειάζεται καθόλου ανακάτεμα γιατί θα ζαχαρώσει! Βάζουμε τα υλικά στο κατσαρολάκι και με το που αρχίσει να κοχλάζει το χαμηλώνουμε στο μισό για 1-2 λεπτά.

    Για να σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα να θυμάστε ότι πρέπει να είναι αντίστροφα! Δηλαδή, κρύο σιρόπι με ζεστά μελομακάρονα ή ζεστό σιρόπι με κρύα μελομακάρονα! Ποτέ το ίδιο γιατί θα γίνουν μια αποτυχία …πιστέψτε με!

    Συνταγή για παραδοσιακά μελομακάρονα

    Μελομακάρονα συνταγή Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    Από το Argiro.gr

    Υλικά Συνταγής

    • 1/3 φλ. κονιάκ
    • 1/2 φλ. ζάχαρη
    • 1/2 φλ. χυμός πορτοκάλι
    • 1 φλ. αλεσμένα καρύδια (κρατάμε λίγα για το γαρνίρισμα)
    • 1 φλ. ελαιόλαδο
    • 3 φλ. (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω) αλεύρι γ.ο.χ
    • 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
    • 1/2 κ.γλ. σόδα
    • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
    • 1 κ.γλ. κανέλα
    • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)

    Για το σιρόπι

    • 1 φλ. ζάχαρη
    • 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
    • 1 φλ. νερό
    • Ξύλο κανέλας
    • Φλούδα λεμονιού

    Εκτέλεση

    • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder σε μπολ.
    • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά στο μίγμα.
    • Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη.
    • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο λάδι.
    • Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεσμένο καρύδι.
    • Σιγά σιγά προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά.
    • Αρχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι.
    • Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και αρκετά λαδερή.
    • Πλάθουμε και τα αραδιάζουμε, με απόσταση μεταξύ τους, σε ένα ταψί.
    • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά στους 180οC βαθμούς, να ροδίσουν.
    • Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

    Για το σιρόπι

    • Βράζουμε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 8 με 10 λεπτά.
    • Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά και λίγα λίγα τα ρίχνουμε και σιροπιάζουμε κρύα.
    • Aραδιάζουμε σε πιατέλα τα μελομακάρονα με ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

    Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

    Ζουμερή και γρήρορη – Η πορτοκαλόπιτα των 5 λεπτών

    Εύκολο και οικονομικό – Το μπισκοτογλυκό με τα 4 υλικά που κάνει θραύση στο διαδίκτυο

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα...