Η πιο νόστιμη, ελαφριά και τραγανή τυρόπιτα με φέτα και κατίκι


    Η τυρόπιτα είναι ένα αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων που μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες και φυσικά να συνοδεύσει τα Κυριακάτικα οικογενειακά μας τραπέζια. Για εσάς που είστε λάτρεις των πικάντι…


    Loading...


    Η τυρόπιτα είναι ένα αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων που μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες και φυσικά να συνοδεύσει τα Κυριακάτικα οικογενειακά μας τραπέζια. Για εσάς που είστε λάτρεις των πικάντικων γεύσεων, τo Athensmagazine.gr έψαξε και βρήκε για εσάς την πιο νόστιμη συνταγή με κατίκι και φέτα. Αν πάλι προτιμάτε τα γλυκά, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο γλυκό ψυγείου με ζαχαρούχο γάλα και μπισκότα.

    ΥΛΙΚΑ

    • 12 φύλλα κρούστας (θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο από 1 πακέτο)
    • 100 ml ελαιόλαδο, για το άλειμμα
    • 1 κουτ. σούπας σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο στο γκριλ, μέχρι να ροδίσει απαλά

    Για τη γέμιση:

    • 250 γρ. ανθότυρο
    • 250 γρ. κατίκι
    • 250 γρ. κατσικίσια φέτα
    • 1 αυγό + 1 ασπράδι + 1 κρόκος, όλα βιολογικά
    • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
    • 1 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα (ή 2 κουτ. σούπας ξερός, τριμμένος)
    • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    τυρόπιτα κατίκι

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    ΒΗΜΑ 1 Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ λιώνω τα τυριά με ένα πιρούνι, προσθέτω το αυγό και το ασπράδι, την πάπρικα, το δυόσμο (φρέσκο ή ξερό), ελάχιστο αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύω πολύ καλά, σκεπάζω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσω τα υπόλοιπα υλικά.
    ΒΗΜΑ 2 Πίτα: Λαδώνω ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28 – 30 εκ. (ή ένα ορθογώνιο με διαστάσεις περίπου 26 x 38 εκ.) και στρώνω 3 από τα φύλλα κρούστας, το ένα επάνω στο άλλο, λαδωμένα ένα-ένα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα και φροντίζοντας οι άκρες του να εξέχουν από τα χείλη του ταψιού.
    ΒΗΜΑ 3 Χωρίζω τη γέμιση σε τρία ίσα μέρη. Απλώνω το ένα μέρος επάνω στα 3 φύλλα που έχω βάλει στο ταψί και σκεπάζω με άλλα 3 φύλλα κρούστας, λαδωμένα και αυτά ένα-ένα. Απλώνω από πάνω το δεύτερο μέρος της γέμισης, σκεπάζω με άλλα 3 φύλλα και τα σκεπάζω με το τελευταίο μέρος της γέμισης. Τη σκεπάζω με τα τελευταία 3 φύλλα, κόβω τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από τα τοιχώματα του ταψιού και τα φέρνω προς τα μέσα για να κλείσω καλά τη γέμιση.
    ΒΗΜΑ 4 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Χτυπάω ελαφρώς τον κρόκο του αυγού με 1 κουτ. γλυκού νερό και αλείφω την επιφάνεια της πίτας. Τη χαράζω σε καρεδάκια, πασπαλίζω με το σουσάμι και την ψήνω για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
    ΒΗΜΑ 5 Τη σερβίρω ζεστή ή χλιαρή.

    Πηγή: dinanikolaou.gr


    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα...
    Loading...