Λυχναράκια Πάρου με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Μοναδική αυθεντική παραδοσιακή συνταγή


    Μια μοναδική αυθεντική συνταγή από την μακρινή και πανέμορφη Πάρο θα μοιραστούμε σήμερα μαζί σας στο Youweekly.gr! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας μαθαίνει να κάνουμε Λυχναράκια με κανέλα στο τελείωμα. Μια …


    Loading...

    Μια μοναδική αυθεντική συνταγή από την μακρινή και πανέμορφη Πάρο θα μοιραστούμε σήμερα μαζί σας στο Youweekly.gr! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας μαθαίνει να κάνουμε Λυχναράκια με κανέλα στο τελείωμα. Μια συνταγή που πραγματικά θα λατρέψετε.

    Την βρήκαμε στο argiro.gr! Αυθεντική παραδοσιακή συνταγή για γλυκά τυροπιτάκια με όλα τα μυστικά τους, από την Πάρο και την Αντίπαρο. Το ίδιο γλυκό το συναντάμε σε όλες τις κυκλάδες αλλά και στην Κρήτη, με μικρές παραλλαγές και διαφορετικές ονομασίες, όπως μελιτίνια, καλτσούνια, μελοπιτάκια, λυχναράκια, μελιτερά κλπ.

    Υλικά Συνταγής

    600 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

    150 γραμ. βούτυρο Πάρου (σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαιόλαδο)

    200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό

    1/3 κ.γλ αλάτι

    1 αυγό χτυπημένο

    2 κ.σ. ζάχαρη

    λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα φύλλου

    Για τη γέμιση

    700 γραμ. φρέσκια ανάλατη μυζήθρα Πάρου (καλά στραγγισμένη)

    1/2 φλ. θυμαρίσιο μέλι

    1 γεμάτη κ.σ. φρυγανιά ή σιμιγδάλι

    1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη

    2 αυγά χτυπημένα

    λίγη ζάχαρη για το ψήσιμο

    Για το τελείωμα

    1 αυγό χτυπημένο

    λίγο σουσάμι (προαιρετικά)

    λίγη κανέλα

    Εκτέλεση

    Για τα παραδοσιακά λυχναράκια, κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι. Κρατήστε στην άκρη 1 φλ. αλεύρι και θα το προσθέσετε κατά το ζύμωμα.

    Μέσα στο αλεύρι, προσθέτουμε σε κομματάκια το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο) και ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα-τρίβουμε το μείγμα, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε το γιαούρτι, το αυγό, τη ζάχαρη. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει.

    Ζυμώνουμε καλά και τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη.Την αφήνουμε για 45΄ στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και πασπαλίζοντας αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο, ανοίγουμε τα κομμάτια σε πολύ λεπτό φύλλο. Αν έχετε μηχανή για φύλλο ακόμα καλύτερα.

    Με κουπ πατ ή με ροδάκι, κόβουμε δίσκους ζύμης διαμέτρου 10 εκ. Σε κάθε φύλλο ακουμπάμε στο κέντρο 1 κ.γλ. γέμιση. Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά τσιμπώντας τα, με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας, φυλακίζοντας μέσα τη γέμιση και δημιουργώντας τοιχώματα ζύμης.

    Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένες λαμαρίνες. Τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού. Τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Ψήνουμε τα λυχναράκια στους 180 βαθμούς C για 25΄, να ροδίσουν καλά. Πασπαλίζουμε με κανέλα.

    Για την γέμιση

    Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.

    Μυστικά για τα παραδοσιακά λυχναράκια της Πάρου με την κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    •Η γλύκα της γέμισης είναι καθαρά υποκειμενική. Δοκιμάστε τη γέμιση κι αν θέλετε προσθέστε λίγη ζάχαρη. Στην Πάρο οι γλυκές τυρόπιτες δεν γίνονται πολύ γλυκές.

    •Βούτυρο ή ελαιόλαδο; Την περίοδο του Πάσχα που έχουμε πολύ ντόπιο φρέσκο βούτυρο φτιάχνουμε τις τυρόπιτες με βούτυρο Παριανό. Όμως και με ελαιόλαδο γίνονται τέλειες.

    •Αν η φρέσκια μυζήθρα σας είναι ημέρας έχει αρκετή υγρασία, όποτε θα πρέπει να τη στραγγίσετε καλά σε τουλπάνι.

    •Μπορείτε να κάνετε και απλή ζύμη, χωρίς αυγό και γιαούρτι, μόνο με ελαιόλαδο, λίγο χυμό πορτοκαλιού, αλεύρι και ζάχαρη.

    •Η ποσότητα τεμαχίων, εξαρτάται πάντα από το πόσο λεπτό θα ανοίξετε το φύλλο. Όσο πιο λεπτό το φύλλο τόσο πιο πολλά λυχναράκια θα βγουν στο τέλος.

    •Ανοίξτε πολύ λεπτό το φύλλο για να μείνουν τραγανές οι γλυκές τυρόπιτες.

    •Η γέμιση πρέπει να είναι σταθερή κι όχι αραιή. Γι’ αυτό αν χρειαστεί προσθέστε λίγη φρυγανιά, αλεύρι ή σιμιγδάλι.

    •Ανακατέψτε πολύ καλά τα υλικά της γέμισης ώστε να λιώσει καλά η μυζήθρα και η γέμιση να γίνει κρέμα.

    •Δεν πρέπει να είναι πολύ γεμάτα τα λυχναράκια, γιατί θα φουσκώσουν με το ψήσιμο και θα χυθούν έξω από το φύλλο.

    •Όταν φτιάξετε τα λυχναράκια, μπορείτε να ψήσετε λίγα και τα υπόλοιπα να τα καταψύξετε. Μετά όταν τα χρειαστείτε, τα αφήνετε 30΄ στον πάγκο σας, αλείφετε τότε με διάλυμα αυγού και τα ψήνετε.

    •Αφού ψηθούν διατηρούνται για 4-5 ημέρες εκτός ψυγείου.

    Σουσαμόπιτα με μέλι και κανέλα σε 15 λεπτά – Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας “κολάζει”

    Μια ακόμα συνταγή για να σας “κολάσουμε” βρήκαμε και είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, φυσικά. Η γνωστή μαγειρίσα μας δείχνει τον τρόπο να φτιάξουμε υπέροχη σουσαμόπιτα με μέλι και κανέλα σε μόνο 15 λεπτά και με ελάχιστα υλικά.

    Η συνταγή είναι από το argiro.gr και σας την συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Μία εύκολη στριφτή σουσαμόπιτα με μέλι, με ελάχιστα υλικά, που γίνεται στο πί και φί και είναι άκρως απολαυστική! Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;

    Βέβαια, να ξέρετε πως μπορείτε να συνοδεύσετε το γλυκό αυτό μαζί με το υπέροχο ζεστό κρασί κανέλας που μας έχει μάθει να φτιάχνουμε, επίσης, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

    Υλικά Συνταγής

    1 πακέτο φύλλο κρούστας

    1/3 φλ. σουσαμέλαιο

    3 φλ. καβουρδισμένο σουσάμι

    1 ½ φλ. ζάχαρη

    2 κ.σ κοφτές κανέλα

    ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

    Για το γαρνίρισμα

    1 φλ. μέλι

    λιγη κανελα

    Εκτέλεση

    Για την εύκολη στριφτή σουσαμόπιτα με μέλι, κρατάμε στην αρχή 1/2 φλ. σουσάμι από το συνολικό για το γαρνίρισμα. Το αλέθουμε ή το χτυπάμε σε γουδί και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το υπόλοιπο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη την κανέλα κι ανακατεύουμε.

    Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο, το λαδώνουμε και το διπλώνουμε στη μέση, κατά μήκος της μακριάς πλευράς. Αλείφουμε με σουσαμέλαιο. Πασπαλίζουμε με λίγη γέμιση, τυλίγουμε σε ρολό και στρίβουμε σε κιχί.

    Αφού τα ετοιμάσουμε όλα, τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά κι απο τις δύο πλευρές να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

    Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το μέλι να αραιώσει. Περιχύνουμε τις πίτες με το μέλι, αφου κρυώσουν και πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι.

    Extra tip για την σουσαμόπιτα με μέλι και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    Αν δεν θέλουμε να τηγανίσουμε, μπορούμε να τα αλείψουμε με λάδι και να τα ψήσουμε για 25′ περίπου στους 180 βαθμούς C, στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν.

    Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

    Μηλόπιτα Αρκαδίας που μυρίζει κανέλα – Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας “σκοτώνει” αργά και βασανιστικά

    Κρητικός τζουλαμάς με χωριάτικο φύλλο – Το μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι η κανέλα

    Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο Youweekly.gr

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα...
    Loading...