Ψιχουλιαστή μηλόπιτα σαν να βγήκε από το φούρνο της μαμάς!


    Η μηλόπιτα είναι ένα γλυκό αγαπημένο που μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια μιας και όσες παραλλαγές κι αν του κάνεις πάντα θα παραμένει παραδοσιακό! Σήμερα λοιπόν το Athensmagazine.gr ήρθε και σας φέρ…


    Loading...

    Η μηλόπιτα είναι ένα γλυκό αγαπημένο που μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια μιας και όσες παραλλαγές κι αν του κάνεις πάντα θα παραμένει παραδοσιακό! Σήμερα λοιπόν το Athensmagazine.gr ήρθε και σας φέρνει μια εναλλακτική συνταγή για την πιο νόστιμη και ταυτόχρονα απλή μηλόπιτα μιας και σας γλιτώνει από τον κόπο της ζύμης. Η ζύμη της λέγεται ψιχουλιαστή ή τριφτή γιατί απλά δεν έχεις τη διαδικασία του ανοίγματος παρά μόνο να η θρυμματίσεις! Πάμε να δούμε τα υλικά και την εκτέλεση!

    Υλικά

    • 4 πράσινα μήλα μεγάλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια
    • 250 γρ. και 2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    • 1 λεμόνι χυμό και ξύσμα
    • 1 κ.σ. κονιάκ
    • 350 γρ. ζάχαρη
    • 2 κ.σ. κανέλα
    • 510 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
    • 1/2 κ.γλ. αλάτι
    • 2 αυγά

    Εκτέλεση

    Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

    • Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. βούτυρο σε τηγάνι και σοτάρουμε τα μήλα για 5 λεπτά.
    • Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού και το κονιάκ, προσθέτουμε 150 γρ. ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και 1 κ.σ. κανέλα.
    • Αφήνουμε τη γέμιση να μαγειρευτεί για περίπου 15 λεπτά, μέχρι τα μήλα να απορροφήσουν τα υγρά τους.

    Ετοιμάζουμε τη ζύμη:

    • Αναμιγνύουμε σε μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, 1 κ.σ. κανέλα και το αλάτι.
    • Σε ξεχωριστό μπολ αναμειγνύουμε 250 γρ. βούτυρο με 200 γρ. ζάχαρη.
    • Κάνουμε στο μείγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί τα αυγά και το μίγμα βούτυρο-ζάχαρη.
    • Ανακατεύουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ομοιογενές μίγμα.
    • Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 20 λεπτά.
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC.
    • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο (τα 2/3 περίπου της συνολικής ζύμης) και ένα μικρότερο. Το μικρότερο το ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
    • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30 εκ. Καθαρίζουμε την επιφάνεια εργασίας και αλευρώνουμε τον πάγκο. Με τη βοήθεια πλάστη ανοίγουμε σε μέτριου πάχους φύλλο τη ζύμη και τη στρώνουμε στη βάση και στο πλάι του ταψιού.
    • Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση μήλου και την ισιώνουμε. Βγάζουμε την υπόλοιπη ζύμη από το ψυγείο και την τρίβουμε με τα δάχτυλα ή με τη χοντρή πλευρά του τρίφτη πάνω από τα μήλα ώστε να τα σκεπάσει. Ψήνουμε τη μηλόπιτα για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
    • Μόλις κρυώσει η μηλόπιτα, πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Η τριφτή μηλόπιτα ταιριάζει πολύ με παγωτό.

    Αν πάλι προτιμάς κάτι αλμυρό, ρίξε μια ματιά σε αυτή τη συνταγή για τυρόπιτα με σιμιγδαλόκρεμα.

    Πηγή: mamapeinao.gr

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα...
    Loading...