Γευστικός οpγασμός αυτή η παραδοσιακή συνταγή της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που έρχεται κατευθείαν από την Πάτμο! Πουγκάκια με κανέλα και λεμόνι, θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.Την βρήκαμε στο argiro.gr…
Γευστικός οpγασμός αυτή η παραδοσιακή συνταγή της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που έρχεται κατευθείαν από την Πάτμο! Πουγκάκια με κανέλα και λεμόνι, θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Την βρήκαμε στο argiro.gr και σας την παρουσιάζουμε! Παραδοσιακά γλυκά του γάμου και της χαράς. Πουγκιά Πάτμου με τραγανό φύλλο και γλυκιά γέμιση. Κατά το “Τσατόνι”(έθιμο της Πάτμου), η νύφη γεμίζει ένα δίσκο με 300 τουλάχιστον πουγκιά και τα πηγαίνει στον γαμπρό για ζητήσει το χέρι του! Όμορφες παραδόσεις, με μοναδικές συνταγές του Αιγαίου.
Υλικά Συνταγής
Για τη γέμιση
1 κιλό ζάχαρη
400 γρ. νερό
500 γραμ. μέλι
1 κ.σ γλυκόζη
1 κ.σ χυμό λεμόνι
½ κιλό αμύγδαλα ψιλοκομμένα
½ κιλό καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
100 γραμ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.γλ. φρεσκοτριμμενο μοσχοκάρυδο
1 κ.γλ. κανέλα
100 γραμ. ινδοκάρυδο
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
1/2 φλ. αλισίβα (νερό από στάχτη ξύλου)
2 κρόκους αυγών
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γλ. μπέκιν πάουντερ
100 γραμ. σπορέλαιο
500 ml ανθρακούχο νερό
Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
300 γραμ. νερό
300 γραμ. μέλι
1 κ.σ γλυκόζη
1 κ.σ χυμό λεμονιού
φλούδα από πορτοκάλι
φλούδα από λεμόνι
ξύλο κανέλα
λίγα γαρίφαλα
2 κ.σ ανθόνερο
Εκτέλεση
Αυτά τα μοναδικά παραδοσιακά πουγκιά Πάτμου, είναι δεμένα με την παράδοση του νησιού, τους γάμους και τη ζωή των κατοίκων.
Για τη ζύμη
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και την αλισίβα και ζυμώνουμε μια ζύμη λίγο σκληρή, που όμως δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε, καθώς πρέπει να ξεκουραστεί το λιγότερο 1 ώρα.
Μετά, παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφανεια πολύ λεπρό φύλλο. Με ένα κουπ πατ ή ένα πιατάκι του καφέ, κόβουμε στρογγυλούς δίσκους ζύμης.
Ακουμπάμε πάνω σε κάθε δίσκο ζύμης μια κουταλιά γέμιση και κλείνουμε τα πουγκιά Πάτμου σε μισοφέγγαρο τσιμπώντας τις άκρες. Εναλλακτικά, οι ντόπιες νοικοκυρές και οι πιο πεπειραμένες, κάνουν στρογγυλά πουγκιά που απαιτούν μεγαλύτερη δεξιοτεχνία στο σχέδιο.
Αφού τελειώσουμε όλα τα πουγκιά, τα τηγανίζουμε σε βαθιά κατσαρόλα, σε μπόλικο λάδι μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Αφού κρυώσουν όλα τα πουγκιά λίγα λίγα τα βουτάμε στο ζεστό σιρόπι που το διατηρούμε ζεστό σε μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά .
Αντί να τα σιροπιάσετε μπορείτε απλά αφού τα τηγανίσετε και κρυώσουν να τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.
Για τη γέμιση
Για την γέμιση από τα παραδοσιακά πουγκιά της Πάτμου, πρέπει πρώτα να φτιάξουμε ένα σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να πάρει βράση. Βράζουμε για 3′ και ρίχνουμε μέσα λίγο χυμό από λεμόνι και το μέλι. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Εκτός φωτιάς πλέον, ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά της γέμισης και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε το σφιχτό μείγμα. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Το μείγμα όσο κρυώνει σφίγγει. Γεμίζουμε τα πουγκιά με την αρωματική γέμιση.
Για σιρόπι
Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη, τη φλούδα και τα κανελογαρύφαλα σε κατσαρόλα. Βράζουμε για 3′ από την ώρα που θα πάρει βράση το σιρόπι.
Προσθέτουμε το μέλι κι ανακατεύουμε. Σβήνουμε τη φωτιά και τέλος προσθέτουμε το ανθόνερο. Την ώρα που σιροπιάζουμε έχουμε το σιρόπι ζεστό σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η κ. Μαρουσώ Λεούση και την ευχαριστούμε πολύ.
Και φυσικά την συγκεκριμένη συνταγή μπορείτε να την συνοδεύσετε με το υπέροχο ζεστό κρασί της Αργυρώ με κανέλα
Μηλόπιτα Αρκαδίας που μυρίζει κανέλα – Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας “σκοτώνει” αργά και βασανιστικά
Η κορυφαίας μαγείρισσα, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μας “σκοτώνει” αργά και βασανιστικά με την συγκλονιστική αυτή συνταγή για Μηλόπιτα Αρκαδίας που μυρίζει κανέλα από χιλιόμετρα! Θα μοσχοβολήσει όλο σας το σπίτι!
Μία νηστίσιμη μηλόπιτα χωρίς αυγά, με φύλλο κρούστας, τραγανή, αρωματική και λαχταριστή από το argiro.gr!Θα λιώνει στο στόμα σας!
Υλικά Συνταγής
1 πακέτο φύλλα κρούστας
1 φλ. σταφίδες
4 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
4 μέτρια μήλα
2/3 φλ. ζάχαρη
ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
3/4 φλ. ψίχουλα ψωμιού
1 κοφτό κ.γλ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
1 λεμόνι (χυμός)
1 φλ. καρύδια
Εκτέλεση
Για τη μηλόπιτα με φύλλο κρούστας, βάζουμε πρώτα σε μπρίκι τις σταφίδες και τις περιχύνουμε με το κονιάκ. Το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, το αποσύρουμε από την εστία και το καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν και να φουσκώσουν για 10′.
Αλέθουμε τα καρύδια. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στα 4 και κάθε τέταρτο το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.
Αλείφουμε τα φύλλα κρούστας με ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και σοτάρουμε τα ψίχουλα. Πασπαλίζουμε με 1 πρέζα από την κανέλα. Τα αφήνουμε να ροδίσουν για 2-3´ και τα προσθέτουμε στα μήλα, όπως επίσης προσθέτουμε και τα καρύδια και τη ζάχαρη (κρατάμε 4 κ.σ. για τα φύλλα). Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις ρίχνουμε στη γέμιση. Ανακατεύουμε πολύ καλά τη γέμιση.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Απλώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο. Στρώνουμε επάνω 1 πολίτικο φύλλο. Το λαδώνουμε με πινέλο και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα. Αφού στρώσουμε τα 6 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, αδειάζουμε τη μισή γέμιση κατά μήκος. Κλείνουμε τα πλαϊνά του φύλλου και τυλίγουμε τη μηλόπιτα σε ρολό. Φροντίζουμε η ένωση των φύλλων να είναι προς τα κάτω. Αλείφουμε εξωτερικά με λίγο λάδι και μεταφέρουμε την πίτα, με τη λαδόκολλα, σε λαμαρίνα. Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τη δεύτερη μηλόπιτα.
Ψήνουμε για 25´, μέχρι να ροδίσουν καλά. Μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο τις αφήνουμε να σταθούν για 5’ και μετά αχνίζουμε με άχνη και κανέλα. Τις σερβίρουμε σε φέτες, όσο είναι ζεστές.
Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:
Τα cinammon rolls της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι μια τρέλα – Η πιο ωραία συνταγή με κανέλα
Λυχναράκια Πάρου με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Μοναδική αυθεντική παραδοσιακή συνταγή
Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο Youweekly.gr
Δείτε και αυτά