Μεγάλος κίνδυνος: Οι 3+1 τροφές που «σκοτώνουν» το συκώτι σας


Το συκώτι, ή αλλιώς ήπαρ, είναι από τα πιο ζωτικά όργανα στον οργανισμό μας και ορισμένες τροφές χρειάζονται προσοχή, καθώς είναι ικανές να του προκαλέσουν μεγάλη ζημιά.
το συκώτι είναι το «κέντρο απ…

...οτοξίνωσης» του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση επικίνδυνων ουσιών, όπως το αλκοόλ και οι διάφοροι ρύποι. Παράλληλα, αποτελεί και αποθηκευτικό μέσο για βιταμίνες και μέταλλα, με ορισμένες τροφές να είναι επικίνδυνες μέχρι και για δηλητηρίαση. Οι...

Το συκώτι, ή αλλιώς ήπαρ, είναι από τα πιο ζωτικά όργανα στον οργανισμό μας και ορισμένες τροφές χρειάζονται προσοχή, καθώς είναι ικανές να του προκαλέσουν μεγάλη ζημιά.

το συκώτι είναι το «κέντρο αποτοξίνωσης» του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση επικίνδυνων ουσιών, όπως το αλκοόλ και οι διάφοροι ρύποι. Παράλληλα, αποτελεί και αποθηκευτικό μέσο για βιταμίνες και μέταλλα, με ορισμένες τροφές να είναι επικίνδυνες μέχρι και για δηλητηρίαση.

Οι τροφές που αποφεύγουμε για το συκώτι

Λιπαρές τροφές

Οι τηγανητές πατάτες και τα burgers είναι κακή επιλογή για να διατηρήσετε υγιές το συκώτι σας. Μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή η οποία με τη σειρά της, μπορεί να προκαλέσει ουλές στο ήπαρ που είναι γνωστές ως κίρρωση.

Ζάχαρη

Η δουλειά του συκωτιού είναι να μετατρέπει τη ζάχαρη σε λίπος. Αν το παρακάνετε, το συκώτι μετατρέπει τόσο πολύ λίπος, που καταλήγει εκεί που δεν ανήκει. Μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο λιπώδους ήπατος.

τροφές για το συκώτι

Αλάτι

Αρχική έρευνα υποδηλώνει, ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μπορεί να οδηγήσει σε ίνωση, η οποία είναι το πρώτο στάδιο του σχηματισμού ουλών του ήπατος. Για να μειώσετε το αλάτι, αρχικά μπορείτε να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το μπέικον ή τα νωπά κρέατα. Έπειτα μπορείτε να εξετάζετε την ποσότητα νατρίου που αναγράφεται στη συσκευασία.

Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι σας. Με τον καιρό μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση. Ακόμη και η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ – τέσσερα ποτά σε ένα βράδυ για γυναίκες και πέντε για άνδρες – μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής.

6+1 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν είστε έγκυος

Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις πιο υπέροχες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας και, εν γένει, του ζευγαριού, αλλά χρειάζεται προσοχή μέχρι τη στιγμή του τοκετού και ορισμένες τροφές πρέπει να αποφεύγονται.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα αλλάζει όταν είστε έγκυος, που σημαίνει ότι το σώμα σας δυσκολεύεται περισσότερο να καταπολεμήσει τη φλεγμονή. Όπως με όλα τα προγράμματα διατροφής, υπάρχουν πολλοί μύθοι και συμβουλές σε όλο το διαδίκτυο, από φίλους ή εντελώς αγνώστους για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώτε. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε όταν κυοφορείτε είναι να αγχώνεστε για το τι πρέπει να φάτε.

Οι τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνετε στην εγκυμοσύνη

Ωμά αυγά

Μερικά αυγά μπορεί να είναι μολυσμένα με το βακτήριο της σαλμονέλας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πυρετό, αδιαθεσία και διάρροια. Μείνετε μακριά από ωμά ή όχι μισομαγειρεμένα αυγά ή τροφές που τα περιέχουν, όπως η μαγιονέζα και το dressing της σαλάτας του Καίσαρα. Τα αυγά δεν βγαίνουν όμως εντελώς εκτός παιχνιδιού: η ειδικός στην υγεία και τη διατροφή των εγκύων Madeleine Sigman-Grant, PhD, στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδας δηλώνει: «Αν τα αυγά είναι μαγειρεμένα, δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος.»

Απαστερίωτο γάλα

Μια κοινή λοίμωξη που πρέπει να αποφεύγουν οι μητέρες είναι η τοξοπλάσμωση, το βακτήριο της οποίας μπορεί να βρεθεί σε απαστερίωτο γάλα κατσίκας ή πρόβατου και το τυρί. Αν κολλήσετε στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας για το αγέννητο μωρό σας.

Ωμά ψάρια και οστρακοειδή

Μείνετε μακριά από τα sushi bar όταν περιμένετε μωρό: ωμά ψάρια και οστρακοειδή είναι πιθανό να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Υπάρχουν επίσης μερικά είδη ψαριού που πρέπει να περιορίσετε λόγω των υψηλών επιπέδων υδραργύρου, όπως ο τόνος και τα λιπαρά ψάρια. Ο καπνιστός σολομός αποτελεί γκρίζα ζώνη επίσης για τις εγκύους: αν και η διαδικασία συντήρησης καταστρέφει τα βακτήρια της λιστέριας, μερικές φορές η θερμότητα δεν είναι αρκετή για να τα σκοτώσει.

τροφές στην εγκυμοσύνη

Ωμό κρέας και πατέ

Αν σας αρέσουν οι ροδαλές και ζουμερές με αίμα μπριζόλες, καλύτερα να τις ξεχάσετε για τους επόμενους εννιά μήνες. Το καλοψημένο κρέας είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ωστόσο πρέπει να μείνετε μακριά από το συκώτι καθώς περιέχει υψηλά επίπεδα ρετινόλης που μπορεί να βλάψουν το μωρό σας. Το πατέ επίσης περιέχει λιστέρια, η οποία μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα, καθώς και το καπνιστό κρέας, όπως το ζαμπόν Πάρμας.

Άπλυτα φρούτα και λαχανικά

Η τοξοπλάσμωση μπορεί επίσης να υπάρχει σε άπλυτα φρούτα και λαχανικά. Αν δεν έχετε ήδη τη συνήθεια να πλένετε τις σαλάτες ή τα σνακ σας όπως τα μήλα, τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσετε. Ακόμη και αν η συσκευασία από το μαρούλι ή το σπανάκι αναγράφει «έτοιμο για κατανάλωση», αν το πλύνετε ξανά θα φύγουν όλα τα πιθανά ίχνη σαλμονέλας και E.coli. Οι μη παστεριωμένοι χυμοί πρέπει επίσης να αποφεύγονται, καθώς δεν έχουν περάσει από τη διαδικασία που σκοτώνει βακτήρια και τοξίνες.

Αλκοόλ

Η απαγόρευση του αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αποτελεί έκπληξη. Μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ανάπτυξη του μωρού σας και να οδηγήσει στο εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο όταν γεννηθεί το μικρό σας. Ακόμη και μικρές ποσότητες μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμη ζημία: γι’ αυτό μείνετε μακριά.

Καφεΐνη

Και μια δυσάρεστη είδηση για τις λάτρεις του καφέ. Η καφεΐνη πρέπει επίσης να περιοριστεί κατά τη διάρκεια αυτών των τόσο ξεχωριστών 9 μηνών: τα υψηλά επίπεδά της μπορούν να προκαλέσουν λιποβαρή μωρά, ακόμη και αποβολή. Περιορίστε τη δόση της καφεΐνης σας στα 200 mg την ημέρα το πολύ.


Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά