Πετιμεζόπιτα της Πάρου με κανέλα – Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας “κόβει” την ανάσα


    Μία παραδοσιακή συνταγή της Πάρου για αφράτη πετιμεζόπιτα ή αλλιώς πετιμεζένια με κανέλα μας παρουσιάζει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και μας “κόβει” την ανάσα.Η εύκολη νηστίσιμη πίτα σαν κέικ, χωρίς ζάχαρη,…

    ... γίνεται με ελαιόλαδο, κανελογαρύφαλα και παριανό πετιμέζι. Το πετιμέζι στην κουζίνα του Αιγαίου παίζει τον ρόλο της ζάχαρης και το χρησιμοποιούμε για να γλυκάνουμε πίτες, κουλουράκια, τηγανίτες, λουκουμάδες, ψωμιά αλλά και φαγητά. ...

    Μία παραδοσιακή συνταγή της Πάρου για αφράτη πετιμεζόπιτα ή αλλιώς πετιμεζένια με κανέλα μας παρουσιάζει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και μας “κόβει” την ανάσα.

    Η εύκολη νηστίσιμη πίτα σαν κέικ, χωρίς ζάχαρη, γίνεται με ελαιόλαδο, κανελογαρύφαλα και παριανό πετιμέζι. Το πετιμέζι στην κουζίνα του Αιγαίου παίζει τον ρόλο της ζάχαρης και το χρησιμοποιούμε για να γλυκάνουμε πίτες, κουλουράκια, τηγανίτες, λουκουμάδες, ψωμιά αλλά και φαγητά.

    Την συνταγή βρήκαμε στο argiro.gr

    Υλικά Συνταγής

    2 φλ. πετιμέζι

    1½ φλ. ελαιόλαδο

    1/2 φλ. κρασί μπρούσκο Πάρου (ημίγλυκο κόκκινο κρασί)

    1 κ.σ κανέλα

    1 κ.γλ γαρίφαλο

    1/2 κ.γλ μοσχοκάρυδο

    ξύσμα από 2 πορτοκάλια

    1 φλ. χυμό από πορτοκάλι

    1 κ.σ σόδα μαγειρική

    2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

    4 φλ αλεύρι γ.ο.χ.

    2 κ.σ σουσάμι

    λίγο λάδι για το ταψί

    Εκτέλεση

    Για την αφράτη και εύκολη πετιμεζόπιτα με καρύδια και χωρίς ζάχαρη, πρώτα θα κοσκινίσουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Τα αφήνουμε στην άκρη.

    Σε ένα μπολ, βάζουμε τα υγρά υλικά. Το πετιμέζι, το λάδι και το κρασί. Με σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά να διαλυθεί το πετιμέζι. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο). Ανακατεύουμε καλά.

    Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε στα υπόλοιπα υλικά.

    Προσθέτουμε τέλος το αλεύρι στο μείγμα της πετιμεζόπιτας κι ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι, να χαθεί μέσα στα υλικά.

    Λαδώνουμε ένα ταψί 34 εκ. και πασπαλίζουμε το εσωτερικό του με 1 κουτάλια σουσάμι. Αδειάζουμε το μείγμα της πετιμεζόπιτας και κουνάμε το ταψί να ισιώσει η επιφάνεια. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το υπόλοιπο σουσάμι.

    Ψήνουμε την πετιμεζόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα. Μέχρι να φουσκώσει να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.

    Η αφράτη και αρωματική πετιμεζόπιτα είναι έτοιμη όταν μπήγουμε μαχαίρι στην καρδιά της κι η λάμα του βγαίνει στεγνή από ζύμη, όπως κάνουμε σε ένα κέικ.

    Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, στους 160 °C.

    Όταν βγαίνει καuτή από το φούρνο, μπορούμε να την περιχύσουμε με μπόλικο αραιωμένο πετιμέζι. Ζεσταίνουμε δηλαδή το πετιμέζι με λίγο νερό ώστε να είναι αρκετά αραιό σαν σιρόπι. Επίσης, αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε χοντροκομμένα καρύδια.

    Μυστικά για την πετιμεζόπιτα της Πάρου με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    -Όταν βάζετε το μείγμα μίας γλυκιάς πίτας κέικ σαν την πετιμεζόπιτα, σε ένα ταψί, χτυπήστε το ταψί στον πάγκο σας ώστε να φύγει τυχόν εγκλωβισμένος αέρας μέσα από το μείγμα και να φουσκώσει ομοιόμορφα το κέικ στο ψήσιμο.

    -Η πετιμεζόπιτα μπορεί να γίνει και σε φόρμα για κέικ. Γιατί στην ουσία είναι ένα υγιεινό κέικ, χωρίς ζάχαρη, αφράτο και παραδοσιακό.

    -Πετιμεζόπιτα φτιάχνουμε στην Πάρο όλο τον χρόνο αφού το πετιμέζι στο νησί μας το έχουμε σε αφθονία. Γι αυτό άλλωστε φτιάχνουμε πολλές παραδοσιακές παριανές συνταγές με αυτό όπως πετιμεζένιους, τηγανίτες με πετιμέζι κλπ.

    Κι αν θέλετε κάτι αλμυρό για πιο πριν σας έχουμε μια υπέροχη συνταγή για μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο και μπόλικο λεμόνι, από τα χεράκια της Βέφας Αλεξιάδου.

    Λυχναράκια Πάρου με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Μοναδική αυθεντική παραδοσιακή συνταγή

    Μια μοναδική αυθεντική συνταγή από την μακρινή και πανέμορφη Πάρο θα μοιραστούμε σήμερα μαζί σας στο Youweekly.gr! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας μαθαίνει να κάνουμε Λυχναράκια με κανέλα στο τελείωμα. Μια συνταγή που πραγματικά θα λατρέψετε.

    Την βρήκαμε στο argiro.gr! Αυθεντική παραδοσιακή συνταγή για γλυκά τυροπιτάκια με όλα τα μυστικά τους, από την Πάρο και την Αντίπαρο. Το ίδιο γλυκό το συναντάμε σε όλες τις κυκλάδες αλλά και στην Κρήτη, με μικρές παραλλαγές και διαφορετικές ονομασίες, όπως μελιτίνια, καλτσούνια, μελοπιτάκια, λυχναράκια, μελιτερά κλπ.

    Υλικά Συνταγής

    600 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

    150 γραμ. βούτυρο Πάρου (σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαιόλαδο)

    200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό

    1/3 κ.γλ αλάτι

    1 αυγό χτυπημένο

    2 κ.σ. ζάχαρη

    λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα φύλλου

    Για τη γέμιση

    700 γραμ. φρέσκια ανάλατη μυζήθρα Πάρου (καλά στραγγισμένη)

    1/2 φλ. θυμαρίσιο μέλι

    1 γεμάτη κ.σ. φρυγανιά ή σιμιγδάλι

    1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη

    2 αυγά χτυπημένα

    λίγη ζάχαρη για το ψήσιμο

    Για το τελείωμα

    1 αυγό χτυπημένο

    λίγο σουσάμι (προαιρετικά)

    λίγη κανέλα

    Εκτέλεση

    Για τα παραδοσιακά λυχναράκια, κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι. Κρατήστε στην άκρη 1 φλ. αλεύρι και θα το προσθέσετε κατά το ζύμωμα.

    Μέσα στο αλεύρι, προσθέτουμε σε κομματάκια το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο) και ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα-τρίβουμε το μείγμα, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε το γιαούρτι, το αυγό, τη ζάχαρη. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει.

    Ζυμώνουμε καλά και τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη.Την αφήνουμε για 45΄ στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και πασπαλίζοντας αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο, ανοίγουμε τα κομμάτια σε πολύ λεπτό φύλλο. Αν έχετε μηχανή για φύλλο ακόμα καλύτερα.

    Με κουπ πατ ή με ροδάκι, κόβουμε δίσκους ζύμης διαμέτρου 10 εκ. Σε κάθε φύλλο ακουμπάμε στο κέντρο 1 κ.γλ. γέμιση. Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά τσιμπώντας τα, με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας, φυλακίζοντας μέσα τη γέμιση και δημιουργώντας τοιχώματα ζύμης.

    Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένες λαμαρίνες. Τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού. Τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Ψήνουμε τα λυχναράκια στους 180 βαθμούς C για 25΄, να ροδίσουν καλά. Πασπαλίζουμε με κανέλα.

    Για την γέμιση

    Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.

    Μυστικά για τα παραδοσιακά λυχναράκια της Πάρου με την κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    •Η γλύκα της γέμισης είναι καθαρά υποκειμενική. Δοκιμάστε τη γέμιση κι αν θέλετε προσθέστε λίγη ζάχαρη. Στην Πάρο οι γλυκές τυρόπιτες δεν γίνονται πολύ γλυκές.

    •Βούτυρο ή ελαιόλαδο; Την περίοδο του Πάσχα που έχουμε πολύ ντόπιο φρέσκο βούτυρο φτιάχνουμε τις τυρόπιτες με βούτυρο Παριανό. Όμως και με ελαιόλαδο γίνονται τέλειες.

    •Αν η φρέσκια μυζήθρα σας είναι ημέρας έχει αρκετή υγρασία, όποτε θα πρέπει να τη στραγγίσετε καλά σε τουλπάνι.

    •Μπορείτε να κάνετε και απλή ζύμη, χωρίς αυγό και γιαούρτι, μόνο με ελαιόλαδο, λίγο χυμό πορτοκαλιού, αλεύρι και ζάχαρη.

    •Η ποσότητα τεμαχίων, εξαρτάται πάντα από το πόσο λεπτό θα ανοίξετε το φύλλο. Όσο πιο λεπτό το φύλλο τόσο πιο πολλά λυχναράκια θα βγουν στο τέλος.

    •Ανοίξτε πολύ λεπτό το φύλλο για να μείνουν τραγανές οι γλυκές τυρόπιτες.

    •Η γέμιση πρέπει να είναι σταθερή κι όχι αραιή. Γι’ αυτό αν χρειαστεί προσθέστε λίγη φρυγανιά, αλεύρι ή σιμιγδάλι.

    •Ανακατέψτε πολύ καλά τα υλικά της γέμισης ώστε να λιώσει καλά η μυζήθρα και η γέμιση να γίνει κρέμα.

    •Δεν πρέπει να είναι πολύ γεμάτα τα λυχναράκια, γιατί θα φουσκώσουν με το ψήσιμο και θα χυθούν έξω από το φύλλο.

    •Όταν φτιάξετε τα λυχναράκια, μπορείτε να ψήσετε λίγα και τα υπόλοιπα να τα καταψύξετε. Μετά όταν τα χρειαστείτε, τα αφήνετε 30΄ στον πάγκο σας, αλείφετε τότε με διάλυμα αυγού και τα ψήνετε.

    •Αφού ψηθούν διατηρούνται για 4-5 ημέρες εκτός ψυγείου.

    Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

    Μελόπιτα Μυκόνου με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – «Εγκεφαλικό» μόνο με την μυρωδιά

    Είναι όνειρο! Κοτσίδα κανέλας με καραμέλα γάλακτος από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

    Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο Youweekly.gr

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά