Έτσι θα κάνεις την διατροφή σου “όπλο” κατά του κορωνοϊού


Πώς μπορούμε να κάνουμε την διατροφή μας το “όπλο” μας κατά του κορωνοϊού και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας; Αυτές είναι οι συμβουλές των ειδικών.Εκτός από την υγιεινή σας, οι ειδικοί ανά τη χώρ…

...α συνιστούν να προσeξετε πολύ και τη διατροφή σας. Προσοχή: Όχι να κάνετε δίαιτα για να μην παχύνετε μέσα στο σπίτι, αλλά για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας με τις σωστές τροφές κατά του ιού που εξαπλώνεται. ...

Πώς μπορούμε να κάνουμε την διατροφή μας το “όπλο” μας κατά του κορωνοϊού και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας; Αυτές είναι οι συμβουλές των ειδικών.

Εκτός από την υγιεινή σας, οι ειδικοί ανά τη χώρα συνιστούν να προσeξετε πολύ και τη διατροφή σας. Προσοχή: Όχι να κάνετε δίαιτα για να μην παχύνετε μέσα στο σπίτι, αλλά για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας με τις σωστές τροφές κατά του ιού που εξαπλώνεται.

Οι βιταμίνες που φαίνεται να παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη διαδικασία της ανοσολογικής απάντησης είναι η Α, D, E, καθώς και συστατικά όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και ο χαλκός. Πολύ σπουδαίο ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία έχει η επαρκής πρόσληψη ενέργειας, πρωτεϊνών καθώς και Ω-3 λιπαρών οξέων.

Αυτά πρέπει να προσeξουμε στην διατροφή μας για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό

  • Τη βιταμίνη Α μπορεί να τη λάβει κανείς από το συκώτι, τον κρόκο αυγού, τα λιπαρά ψάρια καθώς και από λαχανικά (όπως τη γλυκοπατάτα, το καρότο, την κολοκύθα και το σπανάκι).
  • Η βιταμίνη D ναι μεν υπάρχει σε τρόφιμα όπως το συκώτι, τα αυγά και τα λιπαρά ψάρια, αλλά η παραγωγή από τον οργανισμό μας γίνεται μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας, που φαίνεται να είναι η βασικότερη πηγή της.
  • Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε φυτικά έλαια καθώς επίσης σε ξηρούς καρπούς και σπόρους (αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια, ηλιόσπορους).
  • Ο σίδηρος υπάρχει κυρίως στο συκώτι, τις γαρίδες το καλαμάρι και το αυγό, αλλά μπορεί να τον συναντήσει κανείς και σε φυτικά τρόφιμα, όπως τα όσπρια, το κακάο, το σπανάκι και τους ξηρούς καρπούς.
  • Για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ψευδάργυρο χρειάζεται να υπάρχουν στη διατροφή τρόφιμα όπως φύτρο σταριού, αυγά και κρέας. Πλούσια πηγή του αποτελούν και τα στρείδια
  • Πολύ καλή πηγή σεληνίου είναι τα καρύδια Βραζιλίας, καθώς και τα αυγά τα ψάρια, κάποιοι σπόροι (όπως chia, ηλιόσποροι), το κρέας και τα μανιτάρια. Η περιεκτικότητα του σεληνίου στα τρόφιμα εξαρτάται από το υπέδαφος όπου καλλιεργούνται.
  • O χαλκός βρίσκεται επίσης στο συκώτι, τα στρείδια, τα μανιτάρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στη σοκολάτα.
  • Τα Ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται στα ψάρια και κυρίως στα πιο λιπαρά. Υπάρχουν και σε φυτικά τρόφιμα, όπως τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia (τσία).

Τέλος, οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας βρίσκονται κυρίως σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Σε πολύ μικρές ποσότητες βρίσκονται σε τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί και τα μανιτάρια. Χαμηλότερης βιολογικής αξίας βρίσκονται στα δημητριακά, τα λαχανικά, τα όσπρια, τη σόγια και το τόφου. Ο συνδυασμός κάποιων φυτικών τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε ποιοτική πρωτεΐνη. Συμπληρωματική πρωτεΐνη μπορεί να χρειαστεί σε κάποιες περιπτώσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των αυστηρά χορτοφάγων ή όσων νηστεύουν.

πιάτο με φαγητό διατροφή

Μαχαίρι στις δίαιτες

Καλό είναι να αποφεύγονται οι πολύ στερητικές δίαιτες αυτήν την περίοδο και η προσπάθεια ρύθμισης του βάρους να γίνεται με πιο ήπιο και ισορροπημένο τρόπο, ώστε να έχει ο οργανισμός την απαιτούμενη ενέργεια και θρέψη. Για να καλυφθούν οι ανάγκες στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά χρειάζεται μια ισορροπημένη διατροφή, που προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό τη μεσογειακή δίαιτα και πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών, μη επεξεργασμένα δημητριακά, λιπαρά ψάρια και θαλασσινά, αυγά, ξηρούς καρπούς καθώς και 20λεπτη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς αντηλιακό. Δείτε ωστόσο και ποιες τροφές δεν πρέπει να βάζουμε ποτέ στην κατάψυξη.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Δεν πίνεις αρκετό νερό; Τα σημάδια που “φωνάζει” το σώμα σου για ενυδάτωση

Αυτό είναι το νούμερο 1 τρόφιμο που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά