Παραδοσιακή μαγειρίτσα: Η πιο νόστιμη συνταγή για μαγειρίτσα σαν της γιαγιάς, από τον Άκη Πετρετζίκη


Η μαγειρίτσα είναι το παραδοσιακό φαγητό που τρώμε όλοι οι Έλληνες αμέσως μετά την Ανάσταση, το Μεγάλο Σάββατο. Σκοπό έχει να προετοιμάσει το στομάχι– μετά από ένα μεγάλο διάστημα νηστείας-…

... για την κραιπάλη που θ’ ακολουθήσει την Κυριακή του Πάσχα, με το ψήσιμο του παραδοσιακού οβελία. Μαγειρίτσα: Η εύκολη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη Στη μαγειρίτσα που μας δείχνει ο  Άκης Πετρετζίκης, ο χρόνος εκτέλεσης είναι 25 λεπτά, ο χρόνος ψησίματος 70 λεπτά, ενώ τα παρακάτω...

Η μαγειρίτσα είναι το παραδοσιακό φαγητό που τρώμε όλοι οι Έλληνες αμέσως μετά την Ανάσταση, το Μεγάλο Σάββατο.

 

Σκοπό έχει να προετοιμάσει το στομάχι– μετά από ένα μεγάλο διάστημα νηστείας- για την κραιπάλη που θ’ ακολουθήσει την Κυριακή του Πάσχα, με το ψήσιμο του παραδοσιακού οβελία.

 

Μαγειρίτσα: Η εύκολη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη

 

Στη μαγειρίτσα που μας δείχνει ο  Άκης Πετρετζίκης, ο χρόνος εκτέλεσης είναι 25 λεπτά, ο χρόνος ψησίματος 70 λεπτά, ενώ τα παρακάτω υλικά αντιστοιχούν σε 6-8 μερίδες φαγητού.

 

Συστατικά

 

1 κιλό συκωταριά, αρνίσια
2 φέτες λεμόνι
2 φύλλα δάφνης
αλάτι
10-15 κόκκους πιπεριού
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
2 κλ. δεντρολίβανο
50 γρ. κρασί λευκό
1 κύβο κότας
1 1/2 λίτρο νερό
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μαρούλι
1/4 ματσάκι άνηθο
100 γρ. ρύζι γλασέ

 

Για το αυγολέμονο

 

ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
2 αβγά
αλάτι
πιπέρι

 

Για το σερβίρισμα

 

1 κ.σ. άνηθο
1 κ.γ. ελαιόλαδο
πιπέρι
φρέσκο κρεμμυδάκι

 

Εκτέλεση

 

Τοποθετούμε την κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει.

Βάζουμε μέσα τη συκωταριά, τις φέτες από το λεμόνι, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, τους κόκκους από το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει για 10-15 λεπτά.

Αφαιρούμε τον αφρό ανά διαστήματα. Σουρώνουμε και πετάμε το νερό.

Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα ξανά σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.

Κόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στη κατσαρόλα. Προσθέτουμε και το δεντρολίβανο.

Κόβουμε τη συκωταριά σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον κύβο, το νερό, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά.

Στη συνέχεια, κόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες, το μαρούλι και τον άνηθο σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Το πράσινο μέρος από τα κρεμμύδια και 1 κ.σ. από τον άνηθο τα κρατάμε στην άκρη.

Προσθέτουμε το ρύζι, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά.

 

Για το αυγολέμονο

 

Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

Βάζουμε αργά 5-6 κουτάλες της σούπας από τον ζωμό της μαγειρίτσας και ανακατεύουμε συνεχόμενα.

Μεταφέρουμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα ανακινώντας την κατσαρόλα και αφαιρούμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε τον άνηθο, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, άνηθο, φέτες από λεμόνι και πιπέρι.

 


Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά