Αφράτα σμυρνέικα κουλουράκια με ξύσμα λεμονιού – Μια παραδοσιακή πασχαλινή συνταγή


Παραδοσιακή πασχαλινή γεύση και όχι μόνο! Αφράτα σμυρνέικα κουλουράκια που καταναλώνονται σε χρόνο ρεκόρ! Έχουν ξύσμα λεμονιού και πορτοκάλι.Μια από τις top συνταγές που βρήκαμε στο argiro.gr για το Π…

...άσχα. Παρακάτω θα βρείτε όλα τα υλικά και τα βήματα για την εκτέλεσή της. VIRAL ΕΙΔΗΣΗ Έκτακτο - Στους 100 οι νεκροί από κορωνοϊό Υλικά Συνταγής 320 γραμ. βούτυρο...

Παραδοσιακή πασχαλινή γεύση και όχι μόνο! Αφράτα σμυρνέικα κουλουράκια που καταναλώνονται σε χρόνο ρεκόρ! Έχουν ξύσμα λεμονιού και πορτοκάλι.

Μια από τις top συνταγές που βρήκαμε στο argiro.gr για το Πάσχα. Παρακάτω θα βρείτε όλα τα υλικά και τα βήματα για την εκτέλεσή της.

Υλικά Συνταγής

  • 320 γραμ. βούτυρο γάλακτος
  • 250 γραμ. ζάχαρη
  • 1 κρόκο μεγάλου αυγού
  • 3/4 φλ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι (ακέρωτα)
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 1 βανίλια
  • 1/3 φλ. αλισίβα
  • 1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 1 γεμάτο κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • αλεύρι γ.ο.χ όσο πάρει (περίπου 900 γραμ.)

Για την αλισίβα

  • 2 κ.σ. στάχτη από ξύλα
  • 1 φλ. νερό

Εκτέλεση

  • Για τα αφράτα κουλουράκια σμυρνέικα με αλισίβα, ετοιμάζουμε πρώτα την αλισίβα.
  • Κοσκινίζουμε τη στάχτη (από ξύλα). Τη βάζουμε σε μπρίκι και προσθέτουμε το νερό. Σιγοβράζουμε για 5΄-6΄ από την ώρα που θα πάρει βράση. Αφήνουμε να κατασταλάξει, να καθίσει η στάχτη και να κρυώσει η αλισίβα. Σουρώνουμε την αλισίβα σε φίλτρο του καφέ δύο φορές. Θα χρησιμοποιήσουμε 1/3 φλ. Η αλισίβα αφρατεύει πολύ τα κουλουράκια.

Για τη ζύμη

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάμε καλά για 5΄-6΄ να αφρατέψει. Βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να χτυπηθεί για 7΄-8΄ μέχρι να αφρατέψει καλά.
  • Προσθέτουμε τον κρόκο, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, τη βανίλια, την αλισίβα και το κονιάκ. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και το προσθέτουμε. Τμηματικά βάζουμε και το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το χέρι ή με σπάτουλα. Από την ώρα που θα σχηματιστεί η ζύμη δεν ζυμώνουμε πολύ, δεν παιδεύουμε τη ζύμη, γιατί σκληραίνουν τα κουλουράκια.
  • Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30΄. Πλάθουμε τα κουλουράκια. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Αν θέλουμε τα αλείφουμε με αυγό για να γυαλίσουν και για νοστιμιά. Τα ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για 25΄-30΄. Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Τα διατηρούμε τραγανά κλεισμένα αεροστεγώς.

Ωστόσο, δείτε εδώ πως να φτιάξετε νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα εύκολα και γρήγορα

Μυστικά για τα καλύτερα πασχαλινά κουλουράκια

  • Χτυπήστε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, ώστε να λιώσει καλά η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα. Έτσι θα καραμελώσουν σωστά στο ψήσιμο.
  • Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί το λιγότερο 15-20 λεπτά για να πλάθεται πιο εύκολα.
  • Μη ζυμώνετε πολλή ώρα τη ζύμη από τη στιγμή που βάζετε το αλεύρι, για πιο τραγανό και μπισκοτένιο αποτέλεσμα.
  • Κάθε φορά που προσθέτετε ένα αυγό, φροντίστε να χτυπάτε καλά το μείγμα ώστε να το πίνει προτού μπει το επόμενο.
  • Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και παρατείνετε το ψήσιμο ώστε να προλάβουν να ψηθούν μέχρι μέσα σωστά και να μη σας ξεγελάσει το σκούρο χρώμα λόγω της επάλειψης με το αυγό.
  • Αφήστε τα Πασχαλινά κουλουράκια σας, αφού τα αλείψετε με το διάλυμα αυγού, να στεγνώσουν τελείως στην επιφάνεια και μετά ψήστε τα.
  • Αφήστε κενό ανάμεσα στα κουλουράκια όταν τα τοποθετείτε στις λαμαρίνες, γιατί φουσκώνουν αρκετά και μπορεί να κολλήσουν μεταξύ τους.
  • Αφήστε να σταθούν αφού ψηθούν για 5 λεπτά και έπειτα βάλτε τα σε σχάρα ώστε να στεγνώσουν καλά χωρίς υγρασία. Διατηρήστε τα σε αεροστεγές κουτί σκεπασμένα για να παραμείνουν τραγανά.
  • Χρησιμοποιήστε ένα υπέροχο βούτυρο και ολόφρεσκα αυγά, γιατί αυτά θα δώσουν άρωμα και μοναδική γεύση στα κουλουράκια σας.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και μπόλικο λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Νηστίσιμη μηλόπιτα χωρίς αυγά με κανέλα και καρύδια – Γευστική κόλαση από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά