9 συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι έχετε θρόμβο στο αίμα σας – Ιδιαίτερη προσοχή στο 3ο


Το Athensmagazine.gr σας παρουσιάζει πως οι θρόμβοι του αίματος μπορούν να γίνουν πολύ απειλητικοί για τη ζωή, ενώ παράλληλα αν δεν διαλύονται από μόνοι τους, μπορεί να αποτελούν ένα σιωπηλό δολοφόνο,…

... σε περίπτωση που ταξιδεύουν στον εγκέφαλο, στην καρδιά ή στους πνεύμονες. Αυτό σημαίνει ένα δυνητικό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή πνευμονική εμβολή.Οι θρόμβοι του αίματος μπορούν να σχηματιστούν στις αρτηρίες ή τις φλέβες, που είναι και οι δύο υπεύθυνες για...

Το Athensmagazine.gr σας παρουσιάζει πως οι θρόμβοι του αίματος μπορούν να γίνουν πολύ απειλητικοί για τη ζωή, ενώ παράλληλα αν δεν διαλύονται από μόνοι τους, μπορεί να αποτελούν ένα σιωπηλό δολοφόνο, σε περίπτωση που ταξιδεύουν στον εγκέφαλο, στην καρδιά ή στους πνεύμονες. Αυτό σημαίνει ένα δυνητικό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή πνευμονική εμβολή.

Οι θρόμβοι του αίματος μπορούν να σχηματιστούν στις αρτηρίες ή τις φλέβες, που είναι και οι δύο υπεύθυνες για τη μεταφορά του αίματος σε όλα τα συστήματα μας. Οι φλέβες μεταφέρουν αίμα στην καρδιά, ενώ οι αρτηρίες το μεταφέρουν από την καρδιά σε άλλα μέρη του σώματος. Ωστόσο σας προτείνουμε να δείτε και ποια τροφή απομακρύνει το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η θρόμβωση, ή η βαθιά φλεβική θρόμβωση, εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος αίματος σχηματίζεται μέσα σε μια φλέβα, συνήθως εντός του ποδιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο θρόμβος θα σχηματιστεί σε ένα βραχίονα ή σε άλλο μέρος του σώματος. Αυτή, μπορεί να προκαλέσει πνευμονικές εμβολές, όταν ο θρόμβος διασπάται και ταξιδεύει στους πνεύμονες.

Ένας αρτηριακός θρόμβος (αρτηριακή θρόμβωση) μπορεί να αναπτυχθεί σε μια αρτηρία λόγω της συσσώρευσης πλάκας στα τοιχώματα της αρτηρίας και να εμποδίσει ή να περιορίσει τη ροή του αίματος. Αν κάποιος διαλυθεί ή ταξιδέψει, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή βλάβη στα όργανα.

Και οι δύο τύποι θρόμβων περιορίζουν τη φυσιολογική ροή του αίματος, μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα και μπορούν να οδηγήσουν στα παρακάτω συμπτώματα. επισκεφτείτε αμέσως γιατρό, εάν υποψιάζεστε ότι έχετε θρόμβο.

9 συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι έχετε θρόμβο στο αίμα σας

Η θρόμβωση είναι μια ύπουλη ασθένεια όλων των ηλικιών

Η θρόμβωση είναι υπεύθυνη για το 25% των θανάτων παγκοσμίως. Το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, αλλά λίγοι γνωρίζουν για την εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και την πνευμονική εμβολή.

Η πνευμονική εμβολή αποτελεί την πρώτη αιτία ενδονοσοκομιακού θανάτου που μπορεί να προληφθεί. Σε Ευρώπη και ΗΠΑ καταγράφονται 10 εκατομμύρια εν τω βάθει φλεβοθρομβώσεις κάθε χρόνο, 60% των οποίων σχετίζονται με νοσηλεία και είναι υπεύθυνες για το θάνατο 600.000 ανθρώπων.

Το πρήξιμο στον βραχίονα ή το πόδι, είναι ένα σύμπτωμα της Βαθιάς Φλεβικής Θρόμβωσης. Συνήθως εμφανίζεται σε μια πλευρά του σώματος.

Εάν παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας είναι κόκκινο ή μπλε σε μια περιοχή του χεριού ή του ποδιού σας, θα μπορούσε να είναι θρόμβος αίματος που προκαλείται λόγω Βαθιάς Φλεβικής Θρόμβωσης. Αντίθετα, το χλωμό δέρμα μπορεί να είναι σύμπτωμα αρτηριακής εμβολής, το οποίο είναι αποτέλεσμα ενός αρτηριακού θρόμβου που ταξιδεύει σε ένα χέρι ή πόδι.

Μερικές φορές, οι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα λόγω Βαθιάς Φλεβικής Θρόμβωσης, μέχρι ο θρόμβος να ταξιδέψει στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δυνατούς πόνους στο στήθος, οι οποίοι χειροτερεύουν με το βήχα.

Αν έχετε βήχα που συνοδεύεται από πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή ή και αποβολή αίματος. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Ο θωρακικός πόνος είναι κοινό σημάδι ενός αρτηριακού θρόμβου. Μια καρδιακή προσβολή μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα της αρτηριακής θρόμβωσης.

9 συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι έχετε θρόμβωση

Αυτό είναι ένα εξαιρετικά κοινό σύμπτωμα. Όταν ένας θρόμβος αίματος σπάσει και μετακινηθεί στους πνεύμονες, αισθάνεστε συχνά δύσπνοια. Μερικές φορές συνοδεύεται και από βήχα.

Ένας θρόμβος που ταξιδεύει στην καρδιά (που προκαλείται από αρτηριακό θρόμβο) ή είναι στην καρδιά, μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή επίσης.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι ο θρόμβος έχει σπάσει, προκαλώντας σας χαμηλή αρτηριακή πίεση και την αίσθηση ζάλης ή λιποθυμίας.

Η αδυναμία και η κόπωση μπορεί να είναι ένα σημάδι πνευμονικής εμβολής. Εάν η αίσθηση κόπωσης συνοδεύεται και από οποιοδήποτε από αυτά τα άλλα συμπτώματα, επισκεφθείτε έναν γιατρό!

Ανάλογα με τον τόπο στον οποίο βρίσκεται ο θρόμβος του αίματος, μπορεί να αισθάνεστε πόνο στο πόδι, στον βραχίονα, στην κοιλιά ή στο κεφάλι. Μπορεί επίσης να υπάρχουν μυϊκές κράμπες ή σπασμοί. Προσeξτε εάν ο πόνος περιορίζεται μόνο σε ένα άκρο, καθώς αυτό μπορεί να υποδεικνύει θρόμβο.

Με την ύπαρξη της Βαθιάς Φλεβικής Θρόμβωσης, η περιοχή είναι συνήθως ζεστή στην αφή. Και συνήθως, περιορίζεται στο τμήμα του δέρματος, όπου βρίσκεται ο θρόμβος.

Σχετικά με τον άλλο τύπο θρόμβου, τον αρτηριακό, η έλλειψη οξυγόνου στο σώμα μπορεί να προκαλέσει ψυχρότητα στο χέρι ή το πόδι σας. Τα δάκτυλά σας ή τα δάχτυλα των ποδιών, μπορεί επίσης να τα αισθάνεστε κρύα.

Θρόμβωση συμπτώματα

Όταν ένας θρόμβος αίματος σπάσει και εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Προσeξτε τον ξαφνικό πυρετό.

Οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για σχηματισμό θρόμβου του αίματος:

 • Παχυσαρκία
 • Καθιστική / ανενεργή ζωή
 • Τραυματισμός όπως διάσειση
 • Χειρουργική επέμβαση
 • Κάπνισμα
 • Εγκυμοσύνη
 • Ιστορικό στην οικογένεια
 • Εκτεταμένη διαδρομή
 • Μεγαλύτερη ηλικία
 • Διαβήτης
 • Υπέρταση
 • Υψηλή χοληστερόλη

Αν θεωρήσετε ότι ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα είναι περίεργα για σας, επισκεφθείτε έναν ιατρό αμέσως.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά