Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο με αυγά και μπόλικη κανέλα


    Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας μια συνταγή που θα σας θυμίσει το πολίτικο γλυκό που έφτιαχνε η γιαγιά και τρελαινόμασταν όλοι: Πως να φτιάξετε εύκολα το πιο τέλειο γαλακτομπούρεκο που έχετε φάει.Ένα γλυκό που μικροί και μεγάλοι σίγουρα θα λατρέψουν!Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα με κρατσανιστό φύλλο κρούστα – Θα μυρίσει το σπίτι κανέλλαΣίγουρα δεν το γνωρίζατε μέχ…

    ...Ij48L2Rpdj4JCQk8L2Rpdj4NCiAgICAgICAgICAgIA0KCQkJICAgICAgICAgICAgICAgIDwvZGl2PjwhLS0gLy5iYW5uZXItc3RpY2t5IC0tPg0KICAgICAgICAgICAgPC9kaXY+PCEtLSAvLnN0aWNreS1iYW5uZXIgLS0+'));} Ένα γλυκό που μικροί και μεγάλοι σίγουρα θα λατρέψουν! VIRAL ΕΙΔΗΣΗ Μόνο 8 μήνες άντεξαν...

    Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας μια συνταγή που θα σας θυμίσει το πολίτικο γλυκό που έφτιαχνε η γιαγιά και τρελαινόμασταν όλοι: Πως να φτιάξετε εύκολα το πιο τέλειο γαλακτομπούρεκο που έχετε φάει.


    Ένα γλυκό που μικροί και μεγάλοι σίγουρα θα λατρέψουν!

    Τι θα χρειαστείτε για το γαλακτομπούρεκο

    • 1 lt γάλα
    • 100 γρ. ζάχαρη
    • 1 μέτριο ακέρωτο λεμόνι (φλούδα)
    • 2 βανίλιες
    • 2 πρέζα/ες αλάτι
    • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
    • 40 γρ. φρέσκο βούτυρο
    • 2 αβγά
    • 150 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
    • 9 φύλλα κρούστας ή Βηρυτού

    Για το σιρόπι

    • 400 γρ. ζάχαρη
    • 300 γρ. νερό
    • Φλούδα λεμονιού
    • Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
    • 1 κομμάτι/ια ξύλο κανέλα

    Εκτέλεση

    Για την κρέμα

    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις ή στους 160°C στον αέρα
    • Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, τη βανίλια και το αλάτι να ζεσταθούν.
    • Βροχηδόν ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να πάρει βράση και να δέσει η κρέμα.
    • Σβήνουμε τη φωτιά.
    • Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.
    • Χτυπάμε τα αυγά με σύρμα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν από τη θερμοκρασία της κρέμας.
    • Αφαιρούμε την φλούδα.

    Για το στήσιμο

    • Βουτυρώνουμε ταψί 24×30 εκ. ή στρογγυλό 28εκ.
    • Στρώνουμε τα 6 φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας τα ένα-ένα.
    • Αδειάζουμε την κρέμα.
    • Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και τα αλείφουμε με βούτυρο.
    • Αλείφουμε με βούτυρο 2 φύλλα και τα διπλώνουμε στη μέση.
    • Κλείνουμε το γαλακτομπούρεκο με το τελευταίο φύλλο.
    • Αλείφουμε βούτυρο σε όλη την επιφάνειά του.
    • Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα με σπάτουλα.
    • Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια, προσέχοντας να μη βγει έξω η κρέμα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
    • Ραντίζουμε πεταχτά με λίγο νερό τα φύλλα για να κολλήσουν μεταξύ τους και να μην σηκώνονται στο ψήσιμο.
    • Ψήνουμε στην κάτω σχάρα στις αντιστάσεις ή στη μεσαία σχάρα του φούρνου στον αέρα για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει και να ροδίσει καλά το φύλλο.
    • Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

    Για το σιρόπι

    • Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά.
    • Περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το καuτό σιρόπι ρίχνοντας το λίγο λίγο.
    • Αφού τραβήξει το σιρόπι, κόβουμε και σερβίρουμε.
    • Ιδανικά, το πολίτικο γαλακτομπούρεκο τρώγεται ολόφρεσκο.

    Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

    Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα με κρατσανιστό φύλλο κρούστα – Θα μυρίσει το σπίτι κανέλλα

    Σίγουρα δεν το γνωρίζατε μέχρι σήμερα – Τι πρέπει να προσeξετε με τον κιμά για να μην πάθετε τροφική δηλητηρίαση

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά