Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας μια συνταγή που θα σας θυμίσει το πολίτικο γλυκό που έφτιαχνε η γιαγιά και τρελαινόμασταν όλοι: Πως να φτιάξετε εύκολα το πιο τέλειο γαλακτομπούρεκο που έχετε φάει.Ένα γλυκό που μικροί και μεγάλοι σίγουρα θα λατρέψουν!Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα με κρατσανιστό φύλλο κρούστα – Θα μυρίσει το σπίτι κανέλλαΣίγουρα δεν το γνωρίζατε μέχ…
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας μια συνταγή που θα σας θυμίσει το πολίτικο γλυκό που έφτιαχνε η γιαγιά και τρελαινόμασταν όλοι: Πως να φτιάξετε εύκολα το πιο τέλειο γαλακτομπούρεκο που έχετε φάει.
Ένα γλυκό που μικροί και μεγάλοι σίγουρα θα λατρέψουν!
Τι θα χρειαστείτε για το γαλακτομπούρεκο
- 1 lt γάλα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 μέτριο ακέρωτο λεμόνι (φλούδα)
- 2 βανίλιες
- 2 πρέζα/ες αλάτι
- 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 40 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 2 αβγά
- 150 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
- 9 φύλλα κρούστας ή Βηρυτού
Για το σιρόπι
- 400 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. νερό
- Φλούδα λεμονιού
- Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
- 1 κομμάτι/ια ξύλο κανέλα
Εκτέλεση
Για την κρέμα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις ή στους 160°C στον αέρα
- Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, τη βανίλια και το αλάτι να ζεσταθούν.
- Βροχηδόν ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να πάρει βράση και να δέσει η κρέμα.
- Σβήνουμε τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.
- Χτυπάμε τα αυγά με σύρμα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν από τη θερμοκρασία της κρέμας.
- Αφαιρούμε την φλούδα.
Για το στήσιμο
- Βουτυρώνουμε ταψί 24×30 εκ. ή στρογγυλό 28εκ.
- Στρώνουμε τα 6 φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας τα ένα-ένα.
- Αδειάζουμε την κρέμα.
- Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και τα αλείφουμε με βούτυρο.
- Αλείφουμε με βούτυρο 2 φύλλα και τα διπλώνουμε στη μέση.
- Κλείνουμε το γαλακτομπούρεκο με το τελευταίο φύλλο.
- Αλείφουμε βούτυρο σε όλη την επιφάνειά του.
- Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα με σπάτουλα.
- Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια, προσέχοντας να μη βγει έξω η κρέμα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
- Ραντίζουμε πεταχτά με λίγο νερό τα φύλλα για να κολλήσουν μεταξύ τους και να μην σηκώνονται στο ψήσιμο.
- Ψήνουμε στην κάτω σχάρα στις αντιστάσεις ή στη μεσαία σχάρα του φούρνου στον αέρα για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει και να ροδίσει καλά το φύλλο.
- Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Για το σιρόπι
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά.
- Περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το καuτό σιρόπι ρίχνοντας το λίγο λίγο.
- Αφού τραβήξει το σιρόπι, κόβουμε και σερβίρουμε.
- Ιδανικά, το πολίτικο γαλακτομπούρεκο τρώγεται ολόφρεσκο.
Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:
Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα με κρατσανιστό φύλλο κρούστα – Θα μυρίσει το σπίτι κανέλλα