Το λένε μελαχρινό και φτωχό και είναι το πιο νόστιμο γλυκό που το τρώνε ακόμα και στη νηστεία!
Το πρώτο γιατί είναι σκούρο το γλυκό και το δεύτερο γιατί δεν έχει βούτυρο,γάλα και αυγά. Για τη νηστεία…
Το λένε μελαχρινό και φτωχό και είναι το πιο νόστιμο γλυκό που το τρώνε ακόμα και στη νηστεία!
Το πρώτο γιατί είναι σκούρο το γλυκό και το δεύτερο γιατί δεν έχει βούτυρο,γάλα και αυγά. Για τη νηστεία και όχι μόνο, είναι ένα ωραίο, ελαφρύ και νόστιμο γλυκάκι.
Τα υλικά μας:
1 ποτήρι νερού λάδι ή αραβοσιτέλαιο
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 και 1/2 ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουερ
1/2 ποτήρι κρασιού κονιάκ ή ούζο
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (όσο πάρει)
250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλάκι κοφτό τριμμένη κανέλα
1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
1/2 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 ποτήρι κρασιού τριμμένο καρύδι
Πως το φτιάχνουμε :
Σε ένα μπολ, χτυπάμε με το μίξερ, το λάδι με τη ζάχαρη 15΄-20΄. Σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά εκτός από τα αλεύρια και ανακατώνω με ξύλινη κουτάλα.
Τέλος ρίχνω τμηματκά, εναλλάξ το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακατώνω με την κουτάλα συνέχεια, μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής χυλός, όπως του κέικ.
Λαδώνω το ταψάκι και πασπαλίζω με αλεύρι. Ρίχνω το χυλό μέσα και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45΄ – 60΄.
Όταν ροδοψηθεί επάνω, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Στα 45΄το τρυπάμε με μαχαίρι να ελέγξουμε αν ψήθηκε.
Όταν το μαχαίρι βγει τελείως στεγνό,είναι ψημένο και το βγάζουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε να κρυώσει και μετά το κόβουμε.
Αν θέλουμε του ρίχνουμε και σιρόπι.
Πανεύκολο γλυκό ψυγείου με κανέλα και φρυγανιές!
Πανεύκολο γλυκό ψυγείου με φρυγανιές και κανέλα, που θα σας ξετρελάνει. Δείτε την συνταγή και μην χάνετε χρόνο!
Αν βέβαια θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό και όχι αυτό με τις φρυγανιές, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε αυτό το γλυκό ψυγείου με μόνο 4 υλικά.
Υλικά
1 πακέτο φρυγανιές
Για την κρέμα
1 κλωναράκι βανίλιας
100 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. ζάχαρη
1 λίτρο γάλα φρέσκο, πλήρες
2 κρόκοι αυγών μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικών
40 γρ. βούτυρο αγελάδος
Για το σιρόπι
200 γρ. νερό
200 γρ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
Για τη διακόσμηση
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% – 36% λιπαρά, παγωμένη, χτυπημένη σε σαντιγί
κανέλα σε σκόνη
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα στο φούρνο, στους 160° C για 15 λεπτά, και ψιλοτριμμένα
Μερίδες 12
Προετοιμασία 20΄ – 25 Αναμονή 3 ώρες και 30΄
Διαδικασία Κρέμα: Σχίζουμε το κλωναράκι βανίλιας κατά μήκος με ένα μυτερό μαχαίρι. Με τη λάμα του μαχαιριού γδέρνουμε το εσωτερικό του για να πάρουμε τα μικρά μαύρα αρωματικά σποράκια. Σε ένα μπολ ενώνουμε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, ένα φλιτζάνι από το γάλα, τα σποράκια της βανίλιας και τους κρόκους, ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα των κρόκων. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Τότε, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να κρυώσει η κρέμα.
Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε όλα τα υλικά για 3 – 4 λεπτά.
Συναρμολόγηση: Καλύπτουμε τον πυθμένα ενός μεγάλου πυρέξ με μία στρώση φρυγανιές και τις μουσκεύουμε με το μισό σιρόπι. Καλύπτουμε με άλλη μία στρώση φρυγανιές και ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι. Απλώνουμε την κρέμα, την καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για μισή ώρα, να σφίξει η κρέμα. Βγάζουμε το γλυκό και από πάνω στρώνουμε τη σαντιγί. Εναλλακτικά, σχηματίζουμε ροζέτες από σαντιγί, χρησιμοποιώντας κορνέ. Πασπαλίζουμε με κανέλα και τα αμύγδαλα. Αφήνουμε το γλυκό για 3 ώρες στο ψυγείο να σφίξει, πριν σερβίρουμε.
Δείτε και αυτά