Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί με λεμόνι και πιπέρι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


    Κλασική συνταγή για μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί με μπόλικο πιπέρι και λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Εύκολο και ελαφρύ, για απόλαυση χωρίς τέλος.Χωρίς τηγάνισμα, θα καραμελώσει στο φούρνο και θα γίν…


    Κλασική συνταγή για μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί με μπόλικο πιπέρι και λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Εύκολο και ελαφρύ, για απόλαυση χωρίς τέλος.

    Χωρίς τηγάνισμα, θα καραμελώσει στο φούρνο και θα γίνει απλά τέλειο! Την συνταγή την είδαμε στο argiro.gr και παρακάτω θα βρείτε όλα τα υλικά αλλά και τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να πετύχετε αυτό το πιάτο!

    Υλικά Συνταγής

    • 10 μέτριες μελιτζάνες
    • 6 μέτρια κρεμμύδια άνυδρα (Βατικιώτικα ή Ζακύνθου ή Κρανιδίου είναι πιο καuτερά αλλά πολύ γλυκά όταν μαγειρευτούν)
    • 6 σκόρδα
    • 6 μεγάλες ώριμες ντομάτες
    • 1½ φλ. ελαιόλαδο
    • 1 κ.σ. ζάχαρη
    • 1/2 ματσάκι μαϊντανός
    • 1 λεμόνι (χυμός)
    • αλάτι
    • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Εκτέλεση

    • Για τις μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί πολύ σημαντική είναι η προετοιμασία που πρέπει να κάνουμε στις μελιτζάνες. Πρώτα τις πλένουμε καλά και αφαιρούμε από μπροστά 1 μικρή φέτα (όχι από το κοτσάνι, από την άλλη πλευρά). Με μαχαίρι ξεφλουδίζουμε ριγωτά την κάθε μελιτζάνα (ρίγα άσπρη-ρίγα μοβ). Κατά μήκος τις χαράζουμε και ανοίγουμε τη μέση (όχι τις άκρες) σαν βαρκούλες.
    • Σε μία λεκάνη γεμάτη νερό με 1 κ.σ. αλάτι βυθίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να σταθούν 30 λεπτά, για να μαλακώσουν και να ανοίξουν.

    Φτιάχνουμε τη γέμιση για τις μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί

    • Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες είτε βυθίζοντάς τες για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, αφού πρώτα χαράξουμε σταυρωτά τη μύτη τους, είτε λιμάροντάς τες με τη λάμα του μαχαιριού. Έτσι χωρίζει εύκολα η φλούδα από τη σάρκα. Κόβουμε στη μέση και με κουτάλι ή ζουλώντας αφαιρούμε τους σπόρους. Τις ψιλοκόβουμε με μαχαίρι.
    • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα σκόρδα ψιλοκομμένα. Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, ζάχαρη και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.

    Γεμίζουμε τις μελιτζάνες

    • Έχουμε στο μεταξύ προθερμάνει το φούρνο στους 200 βαθμούς C στις αντιστάσεις. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στύβουμε καλά με τα χέρια και με κουτάλι γεμίζουμε τη θήκη που έχουμε χαράξει κατά μήκος της σάρκας τους. Όση γέμιση μένει τη ρίχνουμε από πάνω τους. Τις τοποθετούμε σε ταψάκι, τη μια πλάι στην άλλη, κοντά κοντά, τις περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και 1 φλ. νερό.
    • Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόχαρτο και με καπάκι ή αλουμινόχαρτο καλά γύρω γύρω, να κλείσει. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε γάστρα. Ψήνουμε 45 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι. Προς το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε το ταψί.
    • Τις σερβίρουμε χλιαρές ή κρύες. Μπορούμε να τις πασπαλίσουμε με λίγη τριμμένη φέτα προς το τέλος του ψησίματος. Αλλιώς τις σερβίρουμε κρύες με ένα κομμάτι φέτα στο πλάι.

    Ωστόσο, δείτε εδώ και μια συνταγή της για τρεμουλιαστό παστίτσιο!

    Πώς καταψύχουμε μελιτζάνες; Τα μυστικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    Μπορώ να βάλω τις μελιτζάνες ολόκληρες στην κατάψυξη; Μπορώ να βάλω τις μελιτζάνες ωμές στην κατάψυξη;

    Αυτές τις δυο ερωτήσεις μου τις κάνετε πολύ συχνά και θα σας πω, ναι μπορείτε να το κάνετε αλλά δεν αξίζει να το επιχειρήσετε. Μπορούμε να καταψύξουμε σχεδόν τα πάντα. Όμως, ακούστε τι ακριβώς θα συμβεί αν βάλετε ολόκληρες τις μελιτζάνες στην κατάψυξη, ή αν τις βάλετε ωμές και κομμένες στην κατάψυξη.

    Σταδιακά η μελιτζάνα θα αρχίσει να παγώνει και να κοκαλώνει από την ψύξη. Ταυτόχρονα, θα αρχίσει να χάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά της και η σάρκα της θα αρχίσει να καίγεται από την ψύξη. Όταν θα τη χρειαστείτε και θα βγάλετε από την κατάψυξη την ολόκληρη και παγωμένη μελιτζάνα για να την μαγειρέψετε, μέχρι να ξεπαγώσει και να την κόψετε, θα αρχίσει να νερουλιάζει η σάρκα της. Το αποτέλεσμα θα είναι να μη μπορείτε να την διαχειριστείτε καθόλου. Λοιπόν τεχνικά σας λέω πως δεν θέλετε να βάλετε ωμή μελιτζάνα στην κατάψυξη ολόκληρη ή κομμένη για όλους τους παραπάνω λόγους.

    Για να διατηρηθεί σωστά η μελιτζάνα στην κατάψυξη, πρέπει να την μπλανσάρετε, (δηλ. να τη ζεματίσετε λίγο) ή να την τηγανίσετε.

    Ζεμάτισμα μελιτζάνας για να μπει στην κατάψυξη

    • Πρέπει η μελιτζάνα που θα ζεματίσετε να είναι ολόφρεσκη, με σκληρή και σφιχτή σάρκα. Χωρίς αλλοιώσεις στο χρώμα και στην επιφάνεια.
    • Διαλέξτε ποικιλία χωρίς πολλούς σπόρους για να κρατήσει η μελιτζάνα το σχήμα της μετά το ζεμάτισμα. Καθαρίστε το κοτσάνι. Αφαιρέστε τη φλούδα επιφανειακά. Κόψτε σε χοντρά καρέ κομμάτια ή χοντρές φέτες τη μελιτζάνα. Προσοχή, η οξείδωση της λευκής σάρκας της μελιτζάνας αρχίζει 30΄΄ από την ώρα που την κόβετε σε κομμάτια.
    • Στύψτε πάνω στα κομμάτια μπόλικο λεμόνι και μην φοβάστε δεν θα το ρουφήξει, ούτε θα το βγάλει στη γεύση μετά.

    Πώς ζεματάμε τις μελιτζάνες

    • Σε βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει, βουτήξτε τις μελιτζάνες και βράστε για 2-3′. Αμέσως με τρυπητή κουτάλα βάλτε τις ζεματισμένες μελιτζάνες σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια να κοπεί ο βρασμός τους και να μη μαλακώσουν κι άλλο.
    • Στραγγίξτε τες καλά σε σουρωτήρι. Αφήστε τες απλωτά πάνω σε καθαρό πανί και σκεπάστε με μία λαδόκολλα. Βάλτε πάνω τους σαν βάρος ένα ταψί. Αφήστε μερικές ώρες να στεγνώσουν. Λίγες λίγες απλώστε τες σε μία λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
    • Παγώστε στην κατάψυξη μέχρι τα κομμάτια μελιτζάνας να γίνουν σαν παγάκια. Αποθηκεύστε τα σε σακούλες τροφίμων.
    • Μαγειρέψτε τα κατευθείαν από την κατάψυξη με τα υλικά που σας αρέσει.
    • Για εμένα, ο καλύτερος τρόπος για να συντηρηθεί η μελιτζάνας και να διατηρήσει όλη τη νοστιμιά, τη γεύση και την υφή της, είναι το τηγάνισμα ή το ψήσιμο με λάδι στο φούρνο, προτού καταψυχθούν.

    Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

    Χοιρινός λαιμός με πορτοκάλι στο φούρνο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Σκέτο “λουκούμι”

    Παραδοσιακή Παριανή ψαρόσουπα με λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα...