Κετονική διατροφή: Τι είναι, ποια φαγητά επιτρέπεται να φας και ποια όχι!


Τι είναι η κετονική διατροφή; Ποια φαγητά επιτρέπεται να φας και ποια όχι!Μπορεί να φαίνεται αρκετά αλλόκοτη στην αρχή καθώς δεν μοιάζει με τις «κλασικές» δίαιτες που έχουμε ακούσει ή ακόμη και δοκιμ…

...μάσει. Η κετογονική ή κετονική δίαιτα είναι ένα πρόγραμμα που αποτελείται από ένα κράμα αυξημένων λιπών, χαμηλών πρωτεϊνών και ελάχιστων έως και μηδενικών υδατανθράκων. Σκοπός της να βάλει το σώμα σε κατάσταση κέτωσης, δηλαδή να κάψουμε λίπος αντί για υδατάνθρακες για να...

Τι είναι η κετονική διατροφή; Ποια φαγητά επιτρέπεται να φας και ποια όχι!

Μπορεί να φαίνεται αρκετά αλλόκοτη στην αρχή καθώς δεν μοιάζει με τις «κλασικές» δίαιτες που έχουμε ακούσει ή ακόμη και δοκιμάσει. Η κετογονική ή κετονική δίαιτα είναι ένα πρόγραμμα που αποτελείται από ένα κράμα αυξημένων λιπών, χαμηλών πρωτεϊνών και ελάχιστων έως και μηδενικών υδατανθράκων.

Σκοπός της να βάλει το σώμα σε κατάσταση κέτωσης, δηλαδή να κάψουμε λίπος αντί για υδατάνθρακες για να παράγουμε ενέργεια. Προσφέρει αρκετά οφέλη στην υγεία, όπως αδυνάτισμα, αλλά και γνωστικά οφέλη καθώς οι κετόνες που παράγονται από το ήπαρ τροφοδοτούν με ενέργεια τα διάφορα όργανα του σώματος, και ιδίως τον εγκέφαλο. Παρακάτω ακολουθεί αναλυτική λίστα με τα προϊόντα που ενδείκνυνται να καταναλώνουμε.

Τα ποσοστά πρόσληψης θερμίδων χρειάζεται να είναι κατανεμημένα με τον εξής τρόπο:

70-80% να προέρχονται από λίπη
20-25% να προέρχονται από πρωτεΐνες
5-10% να προέρχονται από υδατάνθρακες
Κατάλογος προϊόντων
Κρέατα: Κοτόπουλο (ολόκληρο, μπούτι, στήθος), χοιρινό (ώμο, κοιλιά, φιλέτο), μπριζόλα, λουκάνικα υψηλής ποιότητας, κιμάς (χοιρινός, βοδινός, γαλοπούλα, αρνίσιος), ψητό βόειο κρέας, πάπια, ζαμπόν, μπέικον.

Θαλασσινά: Σολομός, τόνος, πέστροφα, καβούρι, αστακός, γαρίδες, μύδια, στρείδια, μπακαλιάρος.

undefined

Λίπη και Έλαια: Ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, λιναρόσπορος, αβοκάντο.

Γαλακτοκομικά: Κρέμα γάλακτος, σκληρό τυρί, αυγά, βούτυρο (ελευθέρας βοσκής).

Ξηροί καρποί: Φιστίκια (5,8 γρ.), αμύγδαλα (2.9 γρ), φουντούκια (2.3 γρ), καρύδα (2 γρ.), φιστίκια Βραζιλίας (1,3 γρ), καρύδια πεκάν (1,1 γρ), φυστικοβούτυρο (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή λίπη).

Λαχανικά με χαμηλό επίπεδο υδατανθράκων: Λαχανίδα, σπανάκι, σέσκουλο, μαρούλι, πράσινα φασόλια, λάχανο, σέλινο, μανιτάρια, κολοκυθάκια, σπαράγγια, μπρόκολα, μελιτζάνα.

Καρυκεύματα: Αλάτι, πιπέρι, αρωματικά βότανα και μπαχαρικά.

Από τον κατάλογο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι ξηροί καρποί πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο είτε ως σνακ, είτε ως συστατικά σε κάποια συνταγή.

Για να μπορέσει να πετύχει ένα πρόγραμμα διατροφής χρειάζεται να γνωρίζουμε και τα προϊόντα που θα χρειαστεί να αποφύγουμε για όσο διάστημα την ακολουθήσουμε.

Λέμε “όχι” σε:
Ζάχαρη: Λευκή και καστανή ζάχαρη, μέλι, σιρόπι σφενδάμου.

Σιτηρά: Ψωμί λευκό και σταρένιο, δημητριακά ολικής αλέσεως, βρώμη, ρύζι, κινόα, κουσκούς, ζυμαρικά.

Φρούτα: Μήλο, μάνγκο, πεπόνι , πορτοκάλι.

Όσπρια: Μαύρα φασόλια, φασόλια σόγιας, φακές.

Άμυλο: Πατάτες, γλυκοπατάτες, παστινάκι, καρότα κ.α.

Φυσικά πριν να ξεκινήσετε το πρόγραμμα, καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον διαιτολόγο. Στο διαδίκτυο οι συνταγές και τα προγράμματα ποικίλουν καθώς απευθύνονται στο ευρύ κοινό και όχι μεμονωμένα σε καθέναν από εμάς. Ένας ειδικός θα μπορέσει να σας κατευθύνει σωστά, να προσαρμόσει το πρόγραμμα στις δικές σας ανάγκες και προτιμήσεις για να έχετε σίγουρο αποτέλεσμα.

Θες να χάσεις κιλά; Αυτός είναι ο αριθμός θερμίδων που πρέπει να τρως μέσα στη βδομάδα για να το καταφέρεις

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά