Κεφαλονίτικη συνταγή για «μερακλήδες»: Κρεατόπιτα με χωριάτικο φύλλο και σουσάμι για γαρνίρισμα


    Συνταγές του νησιού: Τα ελληνικά νησιά τα αγαπάμε για την ατελείωτη ομορφιά τους σε στεριά και θάλασσα, αλλά και για τις γεύσεις τους. Στο άρθρο που ακολουθεί θα γνωρίσουμε μια παραδοσιακή πίτα της Κεφαλονιάς, που ναι μεν είναι η κρεατόπιτα που όλοι ξέρουμε, αλλά σε μια διαφορετική version που θυμίζει Ιόνιο. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μακαρόνια με κιμά λουκάνικου.Το πιο εύκολο δροσερό …


    Συνταγές του νησιού: Τα ελληνικά νησιά τα αγαπάμε για την ατελείωτη ομορφιά τους σε στεριά και θάλασσα, αλλά και για τις γεύσεις τους. Στο άρθρο που ακολουθεί θα γνωρίσουμε μια παραδοσιακή πίτα της Κεφαλονιάς, που ναι μεν είναι η κρεατόπιτα που όλοι ξέρουμε, αλλά σε μια διαφορετική version που θυμίζει Ιόνιο. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μακαρόνια με κιμά λουκάνικου.

    • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο εμπορίου (450γρ. – 500γρ.)
    • 1½ κιλά κατσικίσιο κρέας (από μπούτι) κομμένο σε μικρά κομματάκια
    • 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    • 4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες
    • 5 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
    • 1 φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
    • ½ φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
    • 1½ φλιτζ. ελαιόλαδο
    • 2 κ.σ. μαργαρίνη
    • 3 κ.σ. βούτυρο
    • 2 αυγά βρασμένα
    • 2 κ.σ. σουσάμι για πασπάλισμα
    • ½ κ.γ. κανέλα
    • 1 κ.σ. πιπέρι
    • αλάτι

    Κεφαλλονίτικη συνταγή για «μερακλήδες»: Κρεατόπιτα με χωριάτικο φύλλο και σουσάμι για γαρνίρισμα - Την διαφορά στην γεύση την δίνει η επιλογή του κρέατος

    • Κάνουμε τη γέμιση: σε κατσαρόλα σοτάρουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι για 3 λεπτά και προσθέτουμε το κρέας.
    • Σοτάρουμε το κρέας μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους.
    • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλάτι και το σουσάμι και νεράκι ίσα – ίσα στο ύψος του κρέατος ,να μην το καλύπτει.
    • Βράζουμε για 45 λεπτά περίπου. Αν το κρέας μας είναι ήδη μαγειρεμένο, μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
    • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά, αφού τα λιώσουμε.
    • Συνεχίζουμε τη διαδικασία για την πίτα.
    • Βουτυρώνουμε το ταψί.
    • Λιώνουμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη μαζί σε μπρίκι ή σε μικρό κατσαρολάκι.
    • Βάζουμε ένα φύλλο στο ταψί απλωμένο ώστε να κλείσουμε στο τέλος την πίτα από πάνω.
    • Βουτυρώνουμε με πινελάκι.
    • Βάζουμε δεύτερο φύλλο χωρίς να το απλώσουμε, δεν μας πειράζει αν το ”τσαλακώσουμε” και βουτυρώνουμε.
    • Συνεχίζουμε με άλλα δύο φύλλα.
    • Βάζουμε τη μισή γέμιση και απλώνουμε να έχει παντού.
    • Απλώνουμε ένα ακόμη φύλλο από πάνω, προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
    • Βουτυρώνουμε καλά και τις άκρες και κλείνουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω.
    • Βουτυρώνουμε και κόβουμε σε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που τα θέλουμε.
    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

    Δροσερό και οικονομικό: Καλοκαιρινό μπισκοτογλυκό με λεμόνι, γιαούρτι και μπισκότα έτοιμο στο τσακ μπαμ

    Το πιο εύκολο δροσερό γλυκό ψυγείου που έχετε δοκιμάσει. Γρήγορο λεμονογλυκό. Μια γλυκιά πρόταση που θα γίνει η νέα σας αγαπημένη επιλογή για παιδιά και ενήλικες. Δροσιστική, οικονομική και πανεύκολη. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για γλυκό ψυγείου με καραμέλα και μπισκότα.

    Για την κρέμα λεμονιού

    • 600 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
    • 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
    • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
    • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

    Για τη βάση

    • 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
    • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης
    • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο

    Για το σερβίρισμα

    • Ξύσμα ή φέτες λεμονιού

    Δροσερό και οικονομικό: Καλοκαιρινό μπισκοτογλυκό με λεμόνι, γιαούρτι και μπισκότα έτοιμο στο τσακ μπαμ

    • Για την κρέμα λεμονιού: Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι, το ζαχαρούχο γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
    • Μεταφέρουμε την κρέμα λεμονιού στο ψυγείο για 1 ώρα.
    • Για τη βάση: Στο multi, προσθέτουμε τα μπισκότα, τα φιστίκια Αιγίνης και τα θρυμματίζουμε.
    • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι με το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο και το αφήνουμε στην άκρη.
    • Σύνθεση: Μεταφέρουμε την κρέμα λεμονιού σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής, απλώνουμε λίγο μπισκότο στον πάτο ενός ποτηριού ή βάζου και καλύπτουμε με μία στρώση κρέμας λεμονιού. επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλη μία φορά, στολίζουμε με ξύσμα ή φέτες λεμονιού και σερβίρουμε.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά