Το Athensmagazine.gr θα σας προτείνει μια λαχταριστή συνταγή. Φτιάξτε τυρόπιτα – φωλιά με αρσενικό Νάξου, φέτα, ανθότυρο, μπεσαμέλ και θα μας θυμηθείτε. Πρόκειται για μια συνταγή που σίγουρα θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, αν δε θέλετε να φτιάξετε τυρόπιτα, δείτε εδώ μια συνταγή για μακαρονάδα με σάλτσα τυριών.Πηγή: cookpad.comΌποιος την έχει γευτεί, δεν την ξεχνάει με τίποτα. Αναμφίβο…
Το Athensmagazine.gr θα σας προτείνει μια λαχταριστή συνταγή. Φτιάξτε τυρόπιτα – φωλιά με αρσενικό Νάξου, φέτα, ανθότυρο, μπεσαμέλ και θα μας θυμηθείτε. Πρόκειται για μια συνταγή που σίγουρα θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, αν δε θέλετε να φτιάξετε τυρόπιτα, δείτε εδώ μια συνταγή για μακαρονάδα με σάλτσα τυριών.
- 8 φύλλα χωριάτικα για πίτες
- 300 γρ ανθότυρο
- 200 γρ. φέτα
- 200 Γρ αρσενικό Νάξου χλωρό ή καλή γραβιέρα
- 2 αβγά
- Ελαιόλαδο
- 500 γρ γάλα
- 1 1/2 φακελάκι έτοιμο μείγμα για μπεσαμέλ
- Στρώνουμε δυο φύλλα στο ταψί μας και τα υπόλοιπα 6 τα κόβουμε σε στενόμακρες λωρίδες και τα τσαλακώνουμε στο χέρι μας να γίνουν σαν μικρές μπάλες και βάζουμε την μια δίπλα στην άλλη και καλύπτουμε όλο το ταψί και περιχύνουνε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 180 για 15 λεπτά.
- Σε βαθύ σκεύος φτιάχνουμε την μπεσαμέλ με το 1/2 γάλα, κατόπιν βάζουμε τα τυριά, τα αβγά και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά γίνει μια ωραία γέμιση….
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο ρίχνουμε την γέμιση από πάνω και ψήνουμε στους 180 για 40 λεπτά.
Πηγή: cookpad.com
Πατινιώτικη τυρόπιτα από την Πάτμο με μυζήθρα, φέτα και γεύση που συναρπάζει
Όποιος την έχει γευτεί, δεν την ξεχνάει με τίποτα. Αναμφίβολα η τυρόπιτα της Πάτμου είναι από τις πλέον ιδιαίτερες της αιγαιπελαγίτικης κουζίνας, πολύ χρακτηριστική για την αφράτη -σα σφουγγάρι- πεντανόστιμη γέμισή της, που οφείλεται στα πολλά αυγά, καθώς αντιστοιχεί περίπου ένα με ενάμισι αυγό σε κάθε πίτα. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για ανοιχτή τυρόπιτα με καραμελωμένα κρεμμύδια.
Από όλες τις τυρόπιτες του Αιγαίου, η τυρόπιτα της Πάτμου είναι σίγουρα η πιο νόστιμες και αναμφίβολα η πιο πληθωρική! Σε σχήμα τάρτας ή υπερμεγέθους μυζηθρόπιτας και με τρία διαφορετικά είδη τυριών, θα σας κερδίσει από την πρώτη μπουκιά!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την πατινιώτικη τυρόπιτα είναι:
Για τη ζύμη
- 1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. βούτυρο
- ½ ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη
- 300 γρ. χλιαρό γάλα
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Για τη γέμιση
- 800 γρ. πατινιώτικη φέτα
- 800 γρ. πατινιώτικη μυζήθρα
- 800 γρ. πατινιώτικο φρέσκο τυρί
- 16 αυγά ντόπια
- 1 κ.σ. ντόπιο ανθόνερο
- λίγη κανέλα
- Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να αποκτήσουμε ένα οιμοιογενές ζυμάρι, το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και στη συνέχεια το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους μισού πόντου. Κόβουμε δίσκους που το τοποθετούμε σε ειδικές στρογγυλές φόρμες (σαν ταρτιέρες).
- Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τον μπατούδο, δηλαδή τη γέμιση, ανακατεύοντας με τα τυριά, τα αυγά, το ανθόνερο και την κανέλα. Γεμίζουμε τη ζύμη των βάσεων και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.