Μαραθόπιτα φούρνου από την Κρήτη με αγάπη!


    Στην Κρήτη, δεν φτιάχνουν μόνο τα διάσημα μαραθοπιτάκια του τηγανιού. Φουρνίζουν και μεγάλη μαραθόπιτα, μυρωδάτη και πεντανόστιμη.Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Η τυρόπιτα του τεμπέλη – Έτοιμη σε μόνο…


    Στην Κρήτη, δεν φτιάχνουν μόνο τα διάσημα μαραθοπιτάκια του τηγανιού. Φουρνίζουν και μεγάλη μαραθόπιτα, μυρωδάτη και πεντανόστιμη.

    Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Η τυρόπιτα του τεμπέλη – Έτοιμη σε μόνο 5 λεπτά με φέτα, γιαούρτι κι ένα μυστικό υλικό

    Υλικά (Τεμάχια: για 1 ταψί 28-30 εκ.)

    Για τη ζύμη

    • 330 ml νερό, χλιαρό
    • 15 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
    • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 1 κουτ. σούπας αλάτι
    • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
    • 50 ml ελαιόλαδο
    • 100 ml ρακή ή τσίπουρο
    • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

    Για τη γέμιση

    • 5 μάτσα μάραθος, ψιλοκομμένος
    • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
    • 4 μαραθόριζες, καθαρισμένες από ίνες και ψιλοκομμένες
    • 50 ml ελαιόλαδο
    • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Διαδικασία

    Ζύμη

    • Για τη ζύμη της μαραθόπιτας φούρνου από την Κρήτη, σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με πιρούνι το χλιαρό νερό με τη μαγιά και αφήνουμε για 5-10 λεπτά στην άκρη.
    • Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, το ελαιόλαδο, τη ρακή και τον χυμό λεμονιού και ζυμώνουμε με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ για 4-5 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία ζύμη.
    • Την πλάθουμε σε μπάλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για περίπου 40 λεπτά σε σχετικά χλιαρό σημείο, μέχρι να φουσκώσει.
    • Τη ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά για να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
    • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη το ένα κομμάτι σε πολύ λεπτό φύλλο, πάχους 3 χιλιοστών, και σίγουρα με διάμετρο μεγαλύτερη από του ταψιού.
    • Λαδώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 28- 30 εκ. και στρώνουμε εκεί το φύλλο.
    • Ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο και το δεύτερο κομμάτι ζύμης και το απλώνουμε σε ένα κομμάτι λαδόκολλα.
    • Βάζουμε και τα δύο (φύλλο στη λαδόκολλα και φύλλο στο ταψάκι) στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

    Γέμιση

    • Για τη γέμιση της μαραθόπιτας, σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
    • Προσθέτουμε τις μαραθόριζες και σοτάρουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας.
    • Τέλος, ρίχνουμε τον μάραθο, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
    • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να γίνει χλιαρό.

    Πίτα

    • Για τη μαραθόπιτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
    • Αδειάζουμε τη γέμιση στο φύλλο μέσα στο ταψάκι και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
    • Αφαιρούμε τη λαδόκολλα από το δεύτερο φύλλο και το στρώνουμε πάνω στη γέμιση για να την καλύψουμε.
    • Φέρνουμε προς τα μέσα τις άκρες του κάτω φύλλου που εξέχουν από το ταψί και τις στρίβουμε φτιάχνοντας ένα στεφάνι περιμετρικά της μαραθόπιτας.
    • Λαδώνουμε την επιφάνεια της μαραθόπιτας και τη χαράσσουμε ελαφρά σε κομμάτια.
    • Ψήνουμε τη μαραθόπιτα για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

    Πηγή: gastronomos.gr

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά