Η πορτοκαλόπιτα της τεμπέλας – Έτοιμη σε 30 λεπτά με μόνο λίγα υλικά


    Μια αγαπημένη συνταγή είναι σίγουρα η πορτοκαλόπιτα, με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου να μας δίνει μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για την “πορτοκαλόπιτα της τεμπέλας”, όπως την αποκαλεί και η ίδια, ενώ σκέτ…


    Μια αγαπημένη συνταγή είναι σίγουρα η πορτοκαλόπιτα, με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου να μας δίνει μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για την “πορτοκαλόπιτα της τεμπέλας”, όπως την αποκαλεί και η ίδια, ενώ σκέτη απόλαυση είναι και αυτή η πανακότα με λεμόνι.

    Πορτοκαλόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    Υλικά

    • 450 γρ. φύλλο κρούστας
    • 250 γρ. ηλιέλαιο
    • 250 γρ. ζάχαρη
    • 2 βανίλιες
    • 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
    • 150 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια
    • 5 αυγά χτυπημένα
    • 500 γρ. γιαούρτι
    • 200 γρ. κρέμα γάλακτος (ή ξινόγαλα ή γάλα με 2 κ.σ λεμόνι)
    • 20 γρ. baking powder

    Για το σιρόπι

    • 600 γρ. ζάχαρη
    • 500 γρ. νερό
    • 1 ξύλο κανέλα
    • 1 πορτοκάλι χυμό και ξύσμα
    • 100 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι

    Πριν ξεκινήσω

    • Όλα τα υλικά για την πορτοκαλόπιτα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Τα πορτοκάλια που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ακέρωτα. Η προσθήκη της μαρμελάδας στο μείγμα της πορτοκαλόπιτας απογειώνει τη γεύση της. Πρώτα θα φτιάξουμε το σιρόπι ώστε να κρυώσει μέχρι να ψηθεί το γλυκό.
    • Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα φύλλα κρούστας θα πρέπει προηγουμένως να τα έχετε αποψύξει.
    • Θα την ψήσουμε σε βουτυρωμένο ρηχό ταψί ιδανικά 32×22εκ.
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα ή στους 180ºC στις αντιστάσεις.
    • Για το σιρόπι
    • Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 4 λεπτά.
    • Από την ώρα που παίρνει βράση το σιρόπι, δεν ανακατεύουμε.
    • Προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και τη μαρμελάδα, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.

    Για την πορτοκαλόπιτα

    • Σε ένα μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα από τα πορτοκάλια, τη μαρμελάδα πορτοκάλι, τα αυγά, την κρέμα και το γιαούρτι.
    • Ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα και να γίνει μια αφράτη κρέμα που δεν θα ξεχωρίζουν τα υλικά.
    • Τέλος, προσθέτουμε το baking powder και ανακατεύουμε.

    Για τα φύλλα

    • Τυλίγουμε τα φύλλα κρούστας σε ρολό και τα κόβουμε με ένα μαχαίρι σε λεπτές φέτες.
    • Ανοίγουμε, χωρίζουμε και απλώνουμε τα κομμένα φύλλα προκειμένου να ξεραθούν τα κομμάτια περισσότερο. Τώρα τα φύλλα μοιάζουν με κορδέλες. Πρέπει να διαχωριστούν μεταξύ τους σωστά ώστε να βραχούν σωστά ένα – ένα όταν θα τα προσθέσουμε μέσα στην κρέμα της πορτοκαλόπιτας.
    • Ρίχνουμε τα στεγνά κομμάτια από τα κομμένα φύλλα λίγα λίγα κάθε φορά στην κρέμα. Πιέζοντας τα φύλλα μέσα στα υγρά, φροντίζουμε να βραχούν καλά όλα τα κομμάτια φύλλων.
    • Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα-λίγα τα κομματιασμένα φύλλα κρούστας, μέχρι όλα μαζί να γίνουν μια μάζα, χωρίς να σχηματίζονται μπάλες κολλημένων φύλλων. Αν όμως συμβεί αυτό, τις διαλύουμε με δύο πηρούνια, διαχωρίζοντάς τα φύλλα.
    • Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 10 λεπτά. Περιμένουμε μέχρι να ποτίσουν τα φύλλα.
    • Αδειάζουμε το μίγμα στο βουτυρωμένο ταψί, σε μία στρώση και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι, να είναι παντού ισόπαχη.
    • Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια, κάνοντας μια ελαφριά κρούστα.
    • Όπως την βγάζουμε καuτή από το φούρνο, την περιχύνουμε σιγά-σιγά με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και να ρουφήξει το σιρόπι.
    • Η εύκολη πορτοκαλόπιτα κόβεται αφού κρυώσει και πιεί όλο το σιρόπι της, όπως κάνουμε σε όλα τα σιροπιαστά γλυκά ταψιού.

    Για το σερβίρισμα

    • Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να ποτίσει μέχρι μέσα και μετά κόβουμε.
    • Σερβίρουμε σκέτη ή με μία μπάλα παγωτό.

    Μυστικά επιτυχίας για νόστιμη πορτοκαλόπιτα

    • Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
    • Αφήστε τα φύλλα, αφού τα κόψετε, να στεγνώσουν καλά. Είναι πολύ βασικό, αφού ανακατέψετε τα υγρά υλικά, να ρίχνετε λίγο-λίγο το ξερό φύλο στα υγρό μίγμα και να ανακατεύετε καλά, ώστε να βραχεί κάθε κομμάτι φύλλου κρούστας.
    • Με δύο πιρούνια χωρίζουμε το ανακατεμένο μίγμα ώστε να μην υπάρχουν κολλημένα φύλλα μεταξύ τους σε μορφή μάζας.
    • Η πορτοκαλόπιτα πρέπει να είναι καuτή και το σιρόπι κρύο. Θα το πιεί όλο το σιρόπι αρκεί να το ρίχνετε λίγο λίγο σταδιακά.
    • Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά αφήστε την να κρυώσει τελείως να απορροφήσει το σιρόπι και μετά κόψτε σε κομμάτια.
    • Παγώστε την στο ψυγείο πριν την σερβίρετε απολαύστε τη με μια μπάλα παγωτό.

    Πηγή: argiro.gr

    Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

    Θα μυρίσει όλο το σπίτι με τα γρήγορα τυροπιτάκια κουρού από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    Έτοιμη σε λίγα λεπτά η πιο δροσιστική κρέμα καραμελέ με άρωμα λεμόνι – Θα χρειαστείτε μόνο 5 υλικά

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά