Οι τυρόπιτες είναι παράδοση στην Ελλάδα γι’ αυτό και ανά περιοχή αλλάζουν ονομασία, υλικά και τρόπο παρασκευής, για παράδειγμα, δείτε εδώ την τυρόπιτα που “κατάγεται” από την Ήπειρο. Το Athensmagazine…
Οι τυρόπιτες είναι παράδοση στην Ελλάδα γι’ αυτό και ανά περιοχή αλλάζουν ονομασία, υλικά και τρόπο παρασκευής, για παράδειγμα, δείτε εδώ την τυρόπιτα που “κατάγεται” από την Ήπειρο. Το Athensmagazine.gr σήμερα σας φέρνει μια ιδιαίτερη συνταγή από την Κρήτη και δεν είναι άλλη από την τυρόπιτα με μέλι και καρύδια που είμαστε σίγουροι πως θα λατρέψετε και θα φτιάχνετε ξανά και ξανά. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε υλικά και εκτέλεση.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 300γρ. τυρί κρέμα
- 100γρ. καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη
- 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα φράουλα
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
- 1 φλιτζάνι μέλι για να περιχύσετε τις φλογέρες
- 1 κουτ. σούπας κανέλα τριμμένη για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Μέσα σε ένα μπολ αδειάζετε το τυρί κρέμα, προσθέτετε την ψιλοτριμμένη καρυδόψιχα και ανακατεύετε καλά.
- Ρίχνετε και τη μαρμελάδα φράουλα ενώ συνεχίζετε το ανακάτεμα.
- Βάζετε το μίγμα στο ψυγείο να παγώσει.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Απλώνετε ένα πρώτο φύλλο κρούστας πάνω σε λεία επιφάνεια. Το κόβετε κατά μήκος στη μέση.
- Στην αρχή κάθε κομματιού βάζετε από μια γενναία κουταλιά με μίγμα τυριού. Αναδιπλώνετε τις άκρες κάθε κομματιού κατά μήκος φέρνοντάς τες πάνω από τη γέμιση και τα τυλίγετε σε φλογέρες, τις οποίες ακουμπάτε σε λαδωμένο ταψί.
- Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
- Αλείφετε τις φλογέρες με μπόλικο ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο φούρνο για 10-15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
- Ύστερα τις ξεφουρνίζετε και τις ακουμπάτε σε πιατέλα κολλητά τη μία δίπλα στην άλλη.
- Ζεσταίνετε το μέλι προσθέτοντας και δύο κουταλιές σούπας νερό και περιχύνετε με αυτό τις φλογέρες.
- Πασπαλίζετε με την τριμμένη κανέλα και σερβίρετε αμέσως.
Πηγή: olivemagazine.gr
Η πιο νόστιμη, ελαφριά και τραγανή τυρόπιτα με φέτα και κατίκι
Η τυρόπιτα είναι ένα αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων που μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες και φυσικά να συνοδεύσει τα Κυριακάτικα οικογενειακά μας τραπέζια. Για εσάς που είστε λάτρεις των πικάντικων γεύσεων, τo Athensmagazine.gr έψαξε και βρήκε για εσάς την πιο νόστιμη συνταγή με κατίκι και φέτα. Αν πάλι προτιμάτε τα γλυκά, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο γλυκό ψυγείου με ζαχαρούχο γάλα και μπισκότα.
ΥΛΙΚΑ
- 12 φύλλα κρούστας (θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο από 1 πακέτο)
- 100 ml ελαιόλαδο, για το άλειμμα
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο στο γκριλ, μέχρι να ροδίσει απαλά
Για τη γέμιση:
- 250 γρ. ανθότυρο
- 250 γρ. κατίκι
- 250 γρ. κατσικίσια φέτα
- 1 αυγό + 1 ασπράδι + 1 κρόκος, όλα βιολογικά
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
- 1 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα (ή 2 κουτ. σούπας ξερός, τριμμένος)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΒΗΜΑ 1 Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ λιώνω τα τυριά με ένα πιρούνι, προσθέτω το αυγό και το ασπράδι, την πάπρικα, το δυόσμο (φρέσκο ή ξερό), ελάχιστο αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύω πολύ καλά, σκεπάζω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσω τα υπόλοιπα υλικά.
ΒΗΜΑ 2 Πίτα: Λαδώνω ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28 – 30 εκ. (ή ένα ορθογώνιο με διαστάσεις περίπου 26 x 38 εκ.) και στρώνω 3 από τα φύλλα κρούστας, το ένα επάνω στο άλλο, λαδωμένα ένα-ένα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα και φροντίζοντας οι άκρες του να εξέχουν από τα χείλη του ταψιού.
ΒΗΜΑ 3 Χωρίζω τη γέμιση σε τρία ίσα μέρη. Απλώνω το ένα μέρος επάνω στα 3 φύλλα που έχω βάλει στο ταψί και σκεπάζω με άλλα 3 φύλλα κρούστας, λαδωμένα και αυτά ένα-ένα. Απλώνω από πάνω το δεύτερο μέρος της γέμισης, σκεπάζω με άλλα 3 φύλλα και τα σκεπάζω με το τελευταίο μέρος της γέμισης. Τη σκεπάζω με τα τελευταία 3 φύλλα, κόβω τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από τα τοιχώματα του ταψιού και τα φέρνω προς τα μέσα για να κλείσω καλά τη γέμιση.
ΒΗΜΑ 4 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Χτυπάω ελαφρώς τον κρόκο του αυγού με 1 κουτ. γλυκού νερό και αλείφω την επιφάνεια της πίτας. Τη χαράζω σε καρεδάκια, πασπαλίζω με το σουσάμι και την ψήνω για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
ΒΗΜΑ 5 Τη σερβίρω ζεστή ή χλιαρή.
Πηγή: dinanikolaou.gr
Δείτε και αυτά