Μοναδική και αφράτη πατινιώτικη τυρόπιτα με 3 τυριά


    Ψάχνετε μια ξεχωριστή συνταγή, η οποία θα ξεκινήσει την παρουσίαση με… λιχουδιές στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι; Το Athensmagazine.gr σας προτείνει αυτή τη μοναδική και αφράτη πατινιώτικη τυρόπιτα, στην …

    ...οποία βάζετε τρία τυριά. Αναμφίβολα η τυρόπιτα της Πάτμου είναι από τις πλέον ιδιαίτερες της αιγαιπελαγίτικης κουζίνας, πολύ χρακτηριστική για την αφράτη -σα σφουγγάρι- πεντανόστιμη γέμισή της, που οφείλεται στα πολλά αυγά, καθώς αντιστοιχεί περίπου ένα με ενάμισι αυγό σε...

    Ψάχνετε μια ξεχωριστή συνταγή, η οποία θα ξεκινήσει την παρουσίαση με… λιχουδιές στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι; Το Athensmagazine.gr σας προτείνει αυτή τη μοναδική και αφράτη πατινιώτικη τυρόπιτα, στην οποία βάζετε τρία τυριά.

    Αναμφίβολα η τυρόπιτα της Πάτμου είναι από τις πλέον ιδιαίτερες της αιγαιπελαγίτικης κουζίνας, πολύ χρακτηριστική για την αφράτη -σα σφουγγάρι- πεντανόστιμη γέμισή της, που οφείλεται στα πολλά αυγά, καθώς αντιστοιχεί περίπου ένα με ενάμισι αυγό σε κάθε πίτα.

    Από όλες τις τυρόπιτες του Αιγαίου, η τυρόπιτα της Πάτμου είναι σίγουρα η πιο νόστιμες και αναμφίβολα η πιο πληθωρική. Σε σχήμα τάρτας ή υπερμεγέθους μυζηθρόπιτας και με τρία διαφορετικά είδη τυριών, θα σας κερδίσει από την πρώτη μπουκιά, αν και μπορείτε να δοκιμάσετε και μια παραδοσιακή τυρόπιτα με λιγότερα υλικά και πεντανόστιμη.

    πατινιώτικη τυρόπιτα

    Υλικά

    Για τη ζύμη

    • 1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 150 γρ. βούτυρο
    • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
    • 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη
    • 300 γρ. χλιαρό γάλα
    • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

    Για τη γέμιση

    • 800 γρ. πατινιώτικη φέτα
    • 800 γρ. πατινιώτικη μυζήθρα
    • 800 γρ. πατινιώτικο φρέσκο τυρί
    • 16 αυγά ντόπια
    • 1 κ.σ. ντόπιο ανθόνερο
    • λίγη κανέλα

    Εκτέλεση

    • Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να αποκτήσουμε ένα οιμοιογενές ζυμάρι, το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και στη συνέχεια το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους μισού πόντου.
    • Κόβουμε δίσκους που το τοποθετούμε σε ειδικές στρογγυλές φόρμες (σαν ταρτιέρες).
    • Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τον μπατούδο, δηλαδή τη γέμιση, ανακατεύοντας με τα τυριά, τα αυγά, το ανθόνερο και την κανέλα.
    • Γεμίζουμε τη ζύμη των βάσεων και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

    Ξηρομερίτικη κουλούρα: Εύκολη και νόστιμη τυρόπιτα από την Αιτωλοακαρνανία

    Θέλετε να κάνετε μία εύκολη, γρήγορη και οικονομική συνταγή για πίτα; Τότε, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε μία παραδοσιακή συνταγή για Ξηρομερίτικη κουλούρα ή αλλιώς τυρόπιτα. Μπορείτε να την φτιάξετε στο γιορτινό σας τραπέζι.

    • 2 1/2 κούπες περίπου χλιαρό νερό
    • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
    • 1 1/2 κουτ.γλ. αλάτι ψιλό
    • 1/2 φλυτζάνι λάδι
    • 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
    • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 300 γραμμάρια φέτα σκληρή πικάντικη τριμμένη με το χέρι

    συνταγή για τυρόπιτα από την Αιτωλοακαρνανία

    • Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί, βάζω τη ζύμη από την Ξηρομερίτικη κουλούρα σε λαδωμένο μπολ, τη λαδώνω κι από πάνω και την αφήνω σκεπασμένη να φουσκώσει.
    • Σε επιφάνεια εργασίας λαδωμένη (δεν βάζω αλεύρι) ανοίγω το ζυμάρι με τα χέρια όσο μπορώ σε ένα μεγάλο φύλλο.
    • Αλείφω όλη την επιφάνεια με έξτρα λαδάκι και πασπαλίζω παντού το τυρί.
    • Τυλίγω σε ρολό, και έπειτα το στρίβω σαν πατσαβούρι και το στρώνω σε λαδωμένο ταψί.
    • Το πατάω με τα δάχτυλα να απλώσει και το ψήνω στους 180 περίπου 35 λεπτά να ροδοκοκκινίσει.
    • Μέσα από το λάδι και το στρίψιμο που κάνω στη ζύμη, ξεχωρίζει σε φύλλο, φύλλο.
    • Αυτό ήταν! Η κουλούρα σας είναι έτοιμη για να καταναλωθεί.


    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά