5 συνδυασμοί για αρωματικό λάδι με βότανα, οι συνταγές για να τα φτιάξετε και που χρησιμοποιείται το καθένα


    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

    Τα λάδια με βότανα και μπαχαρικά είναι ένας εκπληκτικός τρόπος για να συνδυάσουμε τις ευεργετικές ιδιότητες των ελαίων, των βοτάνων και των μπαχ…

    ...�ν μπαχαρικών νοστιμίζοντας το φαγητό μας. ΒόταναΧρησιμοποιούμε βότανα βιολογικής καλλιέργειας που δεν περιέχουν χημικά λιπάσματα. Τα βότανα που θα χρησιμοποιήσουμε μπορούν να προστεθούν στο λάδι σε αποξηραμένη και σε φρέσκια μορφή. Όταν τα προσθέτουμε σε φρέσκια...


    Τα λάδια με βότανα και μπαχαρικά είναι ένας εκπληκτικός τρόπος για να συνδυάσουμε τις ευεργετικές ιδιότητες των ελαίων, των βοτάνων και των μπαχαρικών νοστιμίζοντας το φαγητό μας.


    Βότανα

    Χρησιμοποιούμε βότανα βιολογικής καλλιέργειας που δεν περιέχουν χημικά λιπάσματα. Τα βότανα που θα χρησιμοποιήσουμε μπορούν να προστεθούν στο λάδι σε αποξηραμένη και σε φρέσκια μορφή. Όταν τα προσθέτουμε σε φρέσκια μορφή φροντίζουμε να μην περιέχουν υγρασία στα στελέχη τους για να μην οξειδωθεί το λάδι. Εκτός από βότανα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μπαχαρικά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

    Μπουκάλια

    Τα μπουκάλια, καλό να είναι γυάλινα γιατί στα πλαστικά αλλοιώνεται η μυρωδιά του λαδιού μετά από κάποιο διάστημα. Επίσης, καλό είναι να κουμπώνει με φελλό και όχι με πώμα, γιατί είναι πιο αεροστεγής ο φελλός.

    Αναλογία λαδιού – βοτάνου

    Τοποθετούμε τα βότανα σε ένα δοχείο και ρίχνουμε αρκετό λάδι πάνω τους ώστε να τα καλύπτει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 3-5 εκατοστά περισσότερο λάδι, έτσι ώστε τα βότανα είναι καλυφθούν τελείως. Τα εκτεθειμένα βότανα μπορούν να δημιουργήσουν βακτήρια και να χαλάσει το τελικό προϊόν, για αυτό σιγουρευόμαστε ότι τα βότανα καλύπτονται πλήρως με λάδι.

    Η ακριβής αναλογία είναι:
    Φρέσκο βότανο: 1 μέρος φρέσκου βοτάνου σε βάρος -gr, με 3 μέρη λαδιού σε όγκο – ml.

    Αποξηραμένο βότανο: 1 μέρος ξερού βοτάνου σε βάρος – gr, με 5 μέρη λαδιού σε όγκο – ml.

    1. Αρωματικό λάδι αρωματισμένο με ρίγανη

    Υλικά 

    Εκτέλεση

    Βάζεις όλα τα υλικά στο μπουκάλι και το σφραγίζεις. Έπειτα τοποθετείς το μπουκάλι σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι. Χρειάζεται περίπου μια βδομάδα και θα είναι έτοιμο. Καλό είναι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας να το ανακινείς πού και πού. Διατηρείται περίπου 6 μήνες.

    2. Ελαιόλαδο με άρωμα δάφνης και κανέλας


    Το λάδι κανέλας με φύλλα δάφνης ταιριάζει σε βραστές πατάτες και σε κρέατα όπως κοτόπουλο και μοσχάρι ενώ διατηρείται μέχρι και 6 μήνες.

    Υλικά

    Διαδικασία

    Θα πλύνεις πολύ καλά τα φύλλα δάφνης και έπειτα θα τα στεγνώσεις σε μια πετσέτα. Ακολούθως βάζεις μέσα στο μπουκάλι τα φύλλα δάφνης και την κανέλα. Πλένεις το πορτοκάλι, το στεγνώνεις και αφαιρείς τη φλούδα για να την προσθέσεις μέσα στο λάδι σου.

    3. Αρωματικό λάδι με βασιλικό και σκόρδο

    Το λάδι με άρωμα σκόρδου και βασιλικού είναι ιδανικό  για μακαρονάδες σαλάτες, ρύζι και παξιμάδια ή στο ψωμί.

    Υλικά

    Διαδικασία

    Αρχικά θα χρειαστείς μισό φλιτζάνι φυλλαράκια βασιλικού τα οποία θα πλύνεις και θα σκουπίσεις καλά. Έπειτα τοποθετείς το βασιλικό σε ένα μπουκάλι μαζί με δύο σκελίδες σκόρδο και ένα λίτρο λάδι περίπου. Κλείνεις καλά το μπουκάλι και το τοποθετείς σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 2 εβδομάδες, ανακινώντας το πού και πού. Τέλος, όταν θα ανοίξεις το μπουκάλι, θα το σουρώσεις, θα το βάλεις σε ένα άλλο μπουκάλι και είναι έτοιμο για χρήση.

    4. Ελαιόλαδο με άρωμα από δεντρολίβανο

    Το λάδι με άρωμα από δεντρολίβανο είναι ιδανικό συνοδευτικό για ψητά ψάρια και κρέας.


    Υλικά 

    Εκτέλεση

    Θα πλύνεις καλά το δεντρολίβανο και θα το στεγνώσεις. Θα βάλεις μέσα στο μπουκάλι προσεκτικά το δεντρολίβανο και τους κόκκους πιπεριού και ακολούθως το ελαιόλαδο. Τέλος, θα κλείσεις καλά το μπουκάλι και θα το φυλάξεις σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 3 εβδομάδες.

    Αρωματικό λάδι με διάφορα βότανα και μπαχαρικά

    Το αρωματικό ελαιόλαδο με διάφορα βότανα και μπαχαρικά είναι ιδανικό για μακαρονάδες, βραστές πατάτες και βραστό κοτόπουλο και διατηρείται 2 μήνες.

    Υλικά

    Εκτέλεση

    Θα πλύνεις πολύ καλά όλα τα βότανα και θα τα στεγνώσεις. Έπειτα θα τα ψιλοκόψεις και θα τα ρίξεις μέσα στο μπουκάλι. Προσθέτεις τος σκελίδες του σκόρδου τις οποίες θα κόψεις κατά μήκος στη μέση, στη συνέχεια προσθέτεις την καuτερή πιπεριά και τους κόκκους πιπεριού. Τέλος, συμπληρώνεις με το ελαιόλαδο, σφραγίζεις το μπουκάλι, το ανακινείς πολύ καλά και το φυλάσσεις για 2 εβδομάδες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για να ετοιμαστεί.

    ΠΗΓΗ:
    exypnes-idees.gr


    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά