Θα εκπλαγείτε με το πόσα είδη αλευριού υπάρχουν και ποιες οι ιδιότητές τους


    Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς ξεκίνησε ο άνθρωπος να σπάει το σιτάρι για να φτιάξει αλεύρι. Υπάρχουν αρχαιότατες αναφορές σε κείμενα όπως του Ομήρου για πετρόμυλους, αλλά και ευρύματα μέχρι και 30,000 χρόνων. Όπως φαίνεται, η ιστορία του ψωμιού αρχίζει στην Νεολιθική εποχή μαζί με την καλλιέργεια των δημητριακών αφού ο άνθρωπος (ευτυχώς) ανακάλυψε από πολύ νωρίς την πολύτιμη αξία των τους και ζύμω…

    ...νε ίσως και από πάντα ψωμί.Δείτε επίσης ποιά είναι τα σημάδια οτι το αλέυρι είναι χαλασμένοΣήμερα, βρίσκουμε στα ράφια πολλά διαφορετικά αλεύρια, μείγματα αλευριών, ειδικά αλεύρια για συγκεκριμένες παρασκευές, σιμιγδάλια και φαρίνες. Μπορεί να γίνει λίγο μπερδευτικό όλο...

    Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς ξεκίνησε ο άνθρωπος να σπάει το σιτάρι για να φτιάξει αλεύρι. Υπάρχουν αρχαιότατες αναφορές σε κείμενα όπως του Ομήρου για πετρόμυλους, αλλά και ευρύματα μέχρι και 30,000 χρόνων. Όπως φαίνεται, η ιστορία του ψωμιού αρχίζει στην Νεολιθική εποχή μαζί με την καλλιέργεια των δημητριακών αφού ο άνθρωπος (ευτυχώς) ανακάλυψε από πολύ νωρίς την πολύτιμη αξία των τους και ζύμωνε ίσως και από πάντα ψωμί.

    Δείτε επίσης ποιά είναι τα σημάδια οτι το αλέυρι είναι χαλασμένο

    Σήμερα, βρίσκουμε στα ράφια πολλά διαφορετικά αλεύρια, μείγματα αλευριών, ειδικά αλεύρια για συγκεκριμένες παρασκευές, σιμιγδάλια και φαρίνες. Μπορεί να γίνει λίγο μπερδευτικό όλο αυτό, και καμιά φορά να μην ξέρετε αν πρέπει να χρησιμποιήσετε αλεύρι μαλακό ή σκληρό, αλλά εδώ είναι το ρεπορτάζ του Madame Ginger για να μας ξεμπερδέψει.

    Φανταστείτε για λίγο τη ζωή μας χωρίς αλεύρι. Τι θα βουτούσαμε στο ντοματένιο λάδι της χωριάτικης αν δεν είχαμε το ψωμί? Στα γενέθλια μας θα σβήναμε ένα κεράκι χωμένο σε μια μους σοκολάτας χωρίς παντεσπάνι. Η πίτσα θα υπήρχε μόνο στην φαντασία μας και ο ντάκος θα ήταν απλά ντομάτα με τυρί. Κανένας ζεστός χειμωνιάτικος καφές δεν θα ήταν ποτέ ο ίδιος χωρίς τα κουλουράκια να βουτάνε με μανία μέσα του. Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα και κουραμπιέδες, Πάσχα χωρίς τσουρέκια, πίτες χωρίς φύλλο και προφιτερόλ χωρίς σου. Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι!

    Πιο κάτω υπάρχουν όλα τα είδη αλευριού αναλυτικά έτσι ώστε να γνωρίσεις την χρησιμότηττα του καθένα αλλά και τα οφέλη του. Πάμε να δούμε!

    1. Κλασσικό αλεύρι

    Κλασικό αλεύρι

    Αλεύρι -Σκληρό

    Ένα αλεύρι δυνατό από σκληρό σιτάρι, που δίνει στις ζύμες μας όγκο και ελαστικότητα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη. Το χρησιμοποιούμε σε όλες τις ζύμες που χρειάζονται σκληρό αλεύρι, όπως ψωμιά, πίτες, μπατόν σαλέ, κράκερς, μπισκότα, κρέμες, καλτσούνια, κρέπες, λουκουμάδες και δίπλες.

    Αλεύρι – Μαλακό

    Αλεύρι από μαλακό σιτάρι κατάλληλο για όλες τις συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που θέλουν τη ζύμη μαλακή και χωρίς ελαστικότητα. Η αλευρώδης υφή του και η ψιλή κοκκομετρία το καθιστούν κατάλληλο για τάρτες, φύλλο, πίτες, κουραμπιέδες, κουλουράκια, τάρτες και κέικ.

    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

    Ένα αλεύρι που χρησιμοποιούμε παντού! Δεν λείπει ποτέ από την κουζίνα γιατί είναι για όλες τις χρήσεις και όλα τα γευστικά γούστα. Προέρχεται από την άλεση μαλακών σιτηρών και είναι ιδανικό για πίτσες, πίτες, κρέπες, μπεσαμέλ, σάλτσες , δίπλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, ,μπισκότα, πιροσκί, πεϊνιρλί, κρουασάν, τάρτες και τηγάνισμα!

    Φαρίν απ

    Το αυτοδιογκούμενο αλεύρι που εμπιστεύονται οι ελληνίδες νοικοκυρές από το 1963, ιδανικό για κέικ, λουκουμάδες, μηλόπιτες, καρυδόπιτες, κουλουράκια, τηγανίτες και άλλα πολλά που θέλουμε να φουσκώσουν χωρίς να σπάμε το κεφάλι μας πόσο baking powder ή άλλα διογκωτικά πρέπει να βάλουμε!

    2.Το Σιμιγδάλι

    Σιμιγδάλι

    Από 100% σκληρό σιτάρι, προέρχεται από την άλεση του εσωτερικού φλοιού του σταριού. Ανάλογα με τον βαθμό άλεσης παίρνουμε το Ψιλό Σιμιγδάλι που είναι ιδανικό για ραβανί, γαλακτομπούρεκο, σάμαλι, μπουγάτσες, βάση πίτσας και σούπες και το Χονδρό Σιμιγδάλι ιδανικό για να φτιάξετε σιμιγδαλένιο χαλβά, γιαουρτόπιτα, καρυδόπιτα αλλά και τραχανά.

    Ολικής και μείγματα για ψωμί

    Αλεύρι Ολικής Πετρόμυλου

    Το αλεύρι ολικής άλεσης των Μύλων Αγίου Γεωργίου αλέθεται σε παραδοσιακό πετρόμυλο και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες καθώς περιέχει ολόκληρο το φύτρο του σταριού χαρίζοντας έτσι όλα τα ωφέλιμα συστατικά του όπως: βιταμίνες Ε, Β1, Β2 φυτικά λιπαρά οξέα Ω6, Ω3 και φυτικές στερόλες. Ιδανικό για υγιεινές συνταγές όπως ψωμί, κεικ, μπισκότα κ.α. Προτείνουμε πάντα την ανάμειξη του με αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι τσουρεκιού ή ζυμωτό αναλόγως το τι θέλετε

    Smart Mix έτοιμο μείγμα για Πολύσπορο Ψωμί

    Έτοιμο, έξυπνο και ενισχυμένο μείγμα για υγιεινό και νόστιμο πολύσπορο ψωμί, προσθέτοντας απλά νερό! Με ένα μείγμα σπόρων όπως νιφάδες σίτου, σίκαλης, βρώμης, κριθαριού, καθώς επίσης και ηλιόσπορο, κεχρί και βύνη, σε συνδυασμό με τη μαγιά και το αλάτι απολαύστε φρέσκο, ζεστό και σπιτικό ψωμί εύκολα και γρήγορα. Ιδανικό και για ηλεκτρικούς αρτοπαρασκευαστές.

    Smart Mix έτοιμο μείγμα για Ψωμί

    Έτοιμο και έξυπνο μείγμα για σπιτικό ψωμί που περιέχει μαγιά και αλάτι. Απλά με την προσθήκη νερού έχετε φρέσκο ζυμωτό ψωμί όλες τις ώρες. Απολαύστε πρωτότυπους συνδυασμούς, όπως ελαιόψωμα, ντοματόψωμα, σταφιδόψωμα ή ό,τι άλλο σκεφτείτε! Ιδανικό και για ηλεκτρικούς αρτοπαρασκευαστές.

    Ειδικά Αλεύρια

    Αλεύρι Ζυμωτό

    Από ψιλοαλεσμένο σιμιγδάλι επιλεγμένων σκληρών σταριών με μεγάλη απορροφητικότητα και χρυσαφένιο χρώμα. Ιδανικό για παραδοσιακό, ζυμωτό ψωμί, πίτες, τυροπιτάκια, σπιτικά μακαρόνια και χυλοπίτες!

    Αλεύρι για τσουρέκι

    Πολυτέλεια στη γεύση, με αλεύρι για τα πιο αφράτα και γευστικά τσουρέκια αλλά και για ζύμη κουρού, μάφινς, κρουασάν, ντόνατς, μπισκοτάκια και άλλα εκλεκτά εδέσματα!

    Αλεύρι Καλαμποκιού

    Αλεύρι καλαμποκιού

    Χρυσό και πολύτιμο αλεύρι από το ενδοσπέρμιο του καλαμποκιού, πλούσιο σε Βιταμίνη Α, σίδηρο και ασβέστιο. Δημιουργείστε αλμυρά και γλυκά εδέσματα, από ψωμί καλαμποκιού έως πίτες, κρέμες, ραβανί και ό,τι άλλο σας εμπνεύσει ο χρυσός καρπός.

    Αλεύρι για Pizza

    Για τους λάτρεις της πίτσας….το μοναδικό αλεύρι τύπου 00 της αγοράς για την παρασκευή της αυθεντικής ιταλικής ζύμης. Δοκιμάστε το και για την Παρασκευή πεϊνιρλί ή ακόμα για παραδοσιακό ιταλικό ψωμί Ciabatta.

    Βιολογικό Αλεύρι

    Αλεύρι βιολογικό βρώμης

    Λογικά και βιολογικά…για αρτοπαρασκευάσματα υψηλής διατροφικής αξίας και γεύσης! Αγνό, βιολογικό αλεύρι από 100% μαλακό σιτάρι πιστοποιημένης οργανικής καλλιέργειας, χωρίς φυτοφάρμακα ή λιπάσματα κατά τη διαδικασία παραγωγής και αποθήκευσής του. Ιδανικό για κάθε χρήση.

    Και τώρα που ξέρετε πώς να χρησιμοποιήσετε το κάθε αλεύρι, σηκώστε μανίκια και ξεκινήστε τα ζυμώματα! Από αύριο θα μπορείτε να βρείτε κλασσικές αλλά και πρωτότυπες συνταγές για το Πάσχα, με τα φοβερά αλεύρια των Μύλων Αγίου Γεωργίου.

    Πηγή: εδώ

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά