Κουραμπιέδες με ελαιόλαδο και αμύγδαλο – Μπήκαμε σε Χριστουγεννιάτικο mood! Εσείς;


    Ήρθε η στιγμή να φτιάξεις τους πιο νόστιμους και εύκολους κουραμπιέδες λαδιού που απλά θα σε ξετρελάνουν. Η συνταγή είναι παραδοσιακή και παλιά. Όπως, λοιπόν, όλες οι παραδοσιακές συνταγές, υπάρχει σε πολλές παραλλαγές, κάθε σπίτι κι από μία που λένε.Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Αφράτα κρουασανάκια τυριών για να μην μείνει ποτέ νηστικό το παιδάκι σας στο σχολείοΕίναι τραγανοί και αρωματικοί και …

    ...λιώνουν στο στόμα και στο μόνο που διαφέρουν από τους κλασικούς κουραμπιέδες είναι η μυρωδιά του βουτύρου! Έχουν την ίδια υφή και το αμύγδαλο δίνει και σε τούτους εδώ ιδιαίτερη νοστιμιά. Πασπαλισμένοι με άχνη ή καλυμμένοι με σοκολάτα σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή, είναι απολαυστικοί!Υλικά(για...

    Ήρθε η στιγμή να φτιάξεις τους πιο νόστιμους και εύκολους κουραμπιέδες λαδιού που απλά θα σε ξετρελάνουν. Η συνταγή είναι παραδοσιακή και παλιά. Όπως, λοιπόν, όλες οι παραδοσιακές συνταγές, υπάρχει σε πολλές παραλλαγές, κάθε σπίτι κι από μία που λένε.

    Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Αφράτα κρουασανάκια τυριών για να μην μείνει ποτέ νηστικό το παιδάκι σας στο σχολείο

    Είναι τραγανοί και αρωματικοί και λιώνουν στο στόμα και στο μόνο που διαφέρουν από τους κλασικούς κουραμπιέδες είναι η μυρωδιά του βουτύρου! Έχουν την ίδια υφή και το αμύγδαλο δίνει και σε τούτους εδώ ιδιαίτερη νοστιμιά. Πασπαλισμένοι με άχνη ή καλυμμένοι με σοκολάτα σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή, είναι απολαυστικοί!

    Υλικά

    (για περίπου 50 σχετικά μεγάλους κουραμπιέδες)

    • 2 κούπες ελαιόλαδο άριστης ποιότητας
    • 1 κούπα ζάχαρη
    • 1 κούπα αμύγδαλα
    • ½ κούπα ρακή ή κονιάκ (ή ανάμεικτα)
    • 1 κοφτή κουταλιά κανέλα σκόνη
    • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη (εναλλακτικά ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού)
    • 1 φακελάκι μπέικιν (3½ κουταλάκια)
    • περίπου 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμαή σοκολάτα κουβερτούρα

    Κουραμπιέδες με ελαιόλαδο και αμύγδαλο

    Επί το έργον:

    Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο τηγάνι μέχρι να μυρίσουν ανακατεύοντας συνεχώς για να μη καούν (αυτό γίνεται πιο εύκολα αλλά πιο αργά στον φούρνο). Αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε 3 ή σε 4 κομμάτια.

    Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε αρκετή ώρα με το χέρι ή με το μίξερ μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και να αποκτήσει κρεμώδη υφή το μείγμα (μου πήρε 15 λεπτά με το μίξερ χειρός). Προσθέτουμε το ποτό και τα μυρωδικά , ανακατεύουμε και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι. Στην 1η κούπα βάζουμε και το μπέικιν. Μετά την 4η κούπα είμαστε πιο προσεκτικοί γιατί μπορεί να μην πάρει ολόκληρη την 5η κούπα η ζύμη μας. Πρέπει να έχουμε μια ζύμη σχετικά σφικτή αλλά εύπλαστη. Αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στα σχήματα που θέλουμε.

    Εγώ παίρνω ζυμαράκι στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού και τους πλάθω στρογγυλούς ή τριγωνικούς. Κάνω και μια λακουβίτσα στη μέση για να «καθίσει», λέει, η ζάχαρη, αν και μάλλον εξαφανίζεται στο ψήσιμο. Τους αραδιάζουμε σε ταψί και τους ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά (προθερμασμένος φούρνος, μεσαία σχάρα).

    Όταν είναι έτοιμοι, τους αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά και τους πασπαλίζουμε με ελάχιστη άχνη χωρίς να τους βγάλουμε από το ταψί (εκτός από εκείνους που θέλουμε να καλύψουμε με σοκολάτα). Όταν κρυώσουν εντελώς, ολοκληρώνουμε το πασπάλισμα βάζοντάς τους λίγους-λίγους σε επιφάνεια που έχουμε πασπαλίσει με άχνη και κοσκινίζοντας πάνω τους αρκετή ακόμη.

    Τους φυλάσσουμε σε μπολ που κλείνει καλά βάζοντας ανάμεσά τους λαδόκολα (ή χαρτί ψησίματος). Αν τους θέλουμε σοκολατένιους, λιώνουμε σε μπεν μαρί κουβερτούρα με λίγο ελαιόλαδο και τους βουτάμε.

    Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τους βγάζουμε σε λαδόκολα και, όταν κρυώσουν εντελώς, τους ξεκολάμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά