Φραγκοκεφτέδες: Η κυκλαδίτικη version του κεφτέ με τζατζίκι που θα σας ξετρελάνει


    Για όσους δεν γνωρίζουν τους φραγκοκεφτέδες είναι μία παραδοσιακή συνταγή κεφτέδων από τη Σύρο παρασκευάζονται από χοιρινό κιμά και μαραθόσπορο.Το γιαούρτι τούς προσθέτει μια νότα δροσιάς, γι’ αυτό συ…


    Για όσους δεν γνωρίζουν τους φραγκοκεφτέδες είναι μία παραδοσιακή συνταγή κεφτέδων από τη Σύρο παρασκευάζονται από χοιρινό κιμά και μαραθόσπορο.

    Το γιαούρτι τούς προσθέτει μια νότα δροσιάς, γι’ αυτό συνοδεύονται ιδανικά με κυκλαδίτικο τζατζίκι, που περιέχει και ξινοτύρι αλλά και καuτερή πιπεριά. Αν εσείς προτιμάτε το γιαούρτι να το βάζετε στο πρόσωπο και όχι να το τρώτε, αφού φημίζεται και για την ενυδατική του δράση, δοκιμάστε αυτό το φυσικό λίφτινγκ με γιαούρτι και λεμόνι

    Υλικά

    Για το κυκλαδίτικο τζατζίκι

    • 2 αγγούρια, χοντροτριμμένα στον τρίφτη
    • 1 κουτ. σούπας αλάτι
    • 300 γρ. ξινοτύρι*
    • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
    • 1 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
    • 1 πιπεριά πράσινη καuτερή
    • 1 κουτ. σούπας ξίδι
    • 1 κοφτή κουτ. σούπας μαραθόσπορους
    • αλάτι
    • ½ κοφτό κουτ. γλυκού πιπέρι λευκό
    • ξύσμα από 1 λεμόνι

    Για τους φραγκοκεφτέδες

    • 1 κιλό κιμά χοιρινό χοντροκομμένο
    • 2 κουτ. σούπας μαραθόσπορους, χοντροσπασμένους
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι (περίπου 350 γρ.), μέτρια κομμένο
    • 1/2 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
    • 3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
    • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
    • 1 μαραθόριζα (φινόκιο), τριμμένη στο μούλτι
    • 2 αυγά
    • 1 κουτ. σούπας αλάτι
    • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
    • αλεύρι + ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

    φραγκοκέφτεδες-1

    Κυκλαδίτικο τζατζίκι: Ρίχνουμε τα τριμμένα αγγούρια μαζί με το αλάτι σε ένα σουρωτήρι για να αποβάλουν τα υγρά τους. Σε ένα μπολ τρίβουμε το ξινοτύρι με ένα πιρούνι και το ανακατεύουμε με το γιαούρτι. Στύβουμε πολύ καλά το αγγούρι και το προσθέτουμε στο μείγμα του τυριού με το γιαούρτι.

    Στο μούλτι χτυπάμε το ελαιόλαδο, την πιπεριά, το ξίδι και τον μαραθόσπορο μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Το ρίχνουμε στο μπολ με το μείγμα του τυριού, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ξύσμα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

    Φραγκοκεφτέδες: Από το προηγούμενο βράδυ ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον κιμά με τον μαραθόσπορο (για να αρωματιστεί καλύτερα ο κιμάς). Την επομένη, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι σε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για 1΄-2΄ και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφαιρούμε την κόρα του ψωμιού και το βρέχουμε με μπόλικο νερό.

    Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, τον ραντίζουμε με τον χυμό του λεμονιού και προσθέτουμε το ξύσμα. Ανακατεύουμε ελαφρά με τα χέρια και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

    Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε καλά. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά μπόλικο ελαιόλαδο και μόλις κάψει τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις για 5΄-7΄ (ή τους ψήνουμε στο γκριλ για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά). Σερβίρουμε τους κεφτέδες ζεστούς μαζί με το τζατζίκι.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα...